Så lyckas du med renoveringen

 

1. Budgetera ordentligt

Budgetera ordentligt. Det kan låta självklart men det är ofta där renoveringen spricker. Allt från material till hantverkskostnader ska finnas med i budgeten.

2. Anlita hantverkare när det behövs

Anlita hantverkare till det du inte kan göra själv. El- och VVS-installationer kräver behörig fackman men det kan vara smart att ta hjälp även med annat. Den som försöker göra allt själv sätter sig ofta i en situation där arbetet tar väldigt lång tid och ändå måste ses över av en hantverkare.

3. Aldrig svartjobb

Om du anlitar svart arbetskraft gäller inte försäkringar och garantier och du kan bli ersättningsskyldig om någon skadar sig. Du kan inte heller använda dig av ROT-avdrag.

4. Jämför hantverkare

Fråga runt bland bekanta vilka hantverkare de rekommenderar, välj ut två eller tre som får räkna på vad jobbet skulle kosta och be om att få en offert.

5. Kontrollera behörighet

Om du anlitar en hantverkare, kolla med Skatteverket att denne har F-skattesedel, annars är det ditt ansvar att betala in skatter och sociala avgifter. Be hantverkaren lämna intyg på att han/hon är behörig eller certifierad. Det kan vara en förutsättning för att din egen försäkring ska gälla om det händer något.

Kontrollera om ett företag har F-skatt hos Skatteverket

6 .Var tydliga med vad som ingår

Många konsumenter upplever att renoveringen blev dyrare än man tänkt och att jobbet inte blev utfört som man kommit överens om med hantverkaren. Ett skriftligt avtal minskar risken för missförstånd. Avtalsmallar finns i Konsumentverkets broschyr.

7. Sök bygglov tidigt

Var ute i god tid om du ska söka bygglov. Vissa kommuner har längre handläggningstider.

8. Bestäm prismodell

Det finns tre olika prismodeller som du kan välja mellan om du köper hantverkstjänster; fast pris, ungefärligt pris eller löpande pris. Fördelen med fast pris är att du vet vad det kommer att kosta, nackdelen är att det kan bli dyrare än löpande pris. Ett ungefärligt pris får inte överskridas med mer än 15 %. Löpande pris innebär att du betalar hantverkaren per timme. Fördelen med löpande pris är att det kan bli billigare, nackdelen är osäkerheten – det kan också bli dyrare. Vi har talat med flera hantverkare som säger att det oftast blir billigare med löpande pris under förutsättning att den man anlitar är kunnig och seriös.

9 .Bestäm hur ändringar ska hanteras

En renovering går nästan aldrig exakt som man tänkt sig. Varje gång något ändras eller läggs till får du räkna med att det kostar extra och kan ta längre tid. Därför är det bra att redan från början bestämma hur ändringar hanteras om du anlitar en hantverkare. Antingen kan ni skriva in det i det ursprungliga avtalet eller göra ett tilläggsavtal varje gång något måste ändras.

10. Ha en tydlig kommunikation

Stäm av jobbet löpande med din hantverkare, fråga om du inte förstår och klaga om du inte är nöjd. Hantverkaren och du har ju samma mål; ett bra slutresultat och en byggprocess som strular så lite som möjligt.

Låna pengar till renoveringen

Lån med schyssta villkor

Ett banklån hjälper dig att förverkliga dina renoveringsplaner. Då behöver man både en bra ränta och vettiga villkor. Vår ansökan består av tre enkla steg och tar cirka fem minuter att fylla i, sen får du svar direkt på hur mycket du kan låna och till vilken ränta.

 Låna pengar till renoveringen 

Vilken ränta får jag när jag lånar pengar av er?

Räntan som vi sätter på privatlån varierar, och det beror på flera olika saker. Bl.a. påverkas räntan av hur stort lånebelopp du ansöker om och hur din ekonomiska situation ser ut. Nedan ser du den lägsta möjliga räntan du kan få och den högsta möjliga räntan du kan få.

3,95 %

Vår lägsta ränta just nu

Effektiv ränta: 4,02 %

12,15 %

Vår högsta ränta just nu

Effektiv ränta: 12,85 %

Information om effektiv ränta för privatlån
Säg att du lånar 125 000 kr över 5 år med 5,73 % rörlig ränta. Förutsatt oförändrad ränta och autogirobetalning, blir genomsnittligt månadsbelopp 2 387 kr (inkl. amortering och ränta), totalt återbetalningsbelopp 143 205 kr, antalet avbetalningar 60 st och effektiv ränta 5,88 % (2019-01-17).

Det här behövs för att få ett banklån

 • Du är över 18 år
 • Du ska ha en fast årsinkomst på minst 125 000 kr
 • Du får inte ha några betalningsanmärkningar
 • Vid lån över 200 000 kr måste du ha en medsökande
 • Du måste godkänna våra lånevillkor.

Ansök om lån

Välj om du vill skriva under med Mobilt BankID eller BankID på datorn

Läs igenom

Vi förstår att du bara vill bli klar, men du måste läsa följande dokument innan du kan skriva under din ansökan.
OBS. Öppnas i nytt fönster

Skriv under

Öppna BankID appen i din mobil eller surfplatta och knappa in din kod

Nu har du skrivit under!

  Vi behöver din medsökandes underskrift

  Välj hur du vill skriva under.

  Håll sökorden enkla. Du kan använd flera ord för att förfina din sökning.

  Om du inte hittar det du söker kan du prova att skriva nya sökord i sökfältet.