Bolån – se din bästa ränta direkt

Extra förmånlig ränta med IKEA Family

När du ska ansöka om bolån är det smart att göra det hos en bank som kan boendeekonomi. Vi hjälper dig oavsett om du ska köpa nytt, vill flytta ditt befintliga bolån eller om du vill utöka lånet för att investera i ditt hem. Våra bolånespecialister hjälper dig gärna längs vägen.

 • Din bästa ränta direkt, utan förhandling eller helkundskrav
 •  Ansök online och signera med Mobilt BankID
 • Personlig bolånespecialist
 • Lägre ränta med IKEA Family

Lånelöfte

Ansök om lånelöfte inför budgivning. Lånelöfte

Låna till bostad

Räkna på din månadskostnad och ansök om bolån.

Låna till bostad

Flytta bolån

Kan du få bättre ränta på ditt nuvarande bolån?

Flytta bolån

Utöka bolån

Höj ditt bolån upp till 85 % av bostadens värde när du ska renovera eller bygga ut.

Utöka bolån

Man sitter i soffan i sin lägenhet och spelar dragspel. Bildtexten är Lägre ränta med IKEA Family.

Bättre bolån som IKEA Family medlem

Med samma grundare som IKEA är det rätt naturligt att vi kan det där med hem, hus och ekonomin däromkring. Och precis som vår släkting arbetar vi för att fler ska få ett bättre liv hemma.

Som IKEA Family medlem får du alltid en extra förmånlig ränta på ditt bolån hos oss.

Läs om att låna när du ska köpa nytt

Läs om att flytta bolån

Information om effektiv ränta för bolån
För ett bolån på 2 000 000 kr med rak amortering med en löptid på 30 år och månadsvis betalning med 4,29% rörlig ränta blir den effektiva räntan 4,38%. Den första månadsbetalningen (inkl. amortering) blir 12 706 kr. Totalt belopp att betala om lånet behålls i 30 år och räntan är oförändrad under lånets löptid uppgår till 3 290 575 kr. Antalet månadsbetalningar är då 360 stycken. Inga avgifter tillkommer. 2024-05-16. Bolån förmedlas av Ikano Bank AB (publ) i samarbete med kreditgivaren Borgo AB (publ) (org. nr 559153-2303, Box 24088, 104 50 Stockholm), och är förenat med panträtt i fast egendom, tomträtt eller bostadsrätt.

Fördelar med bolån hos en hemkär bank

Schysst och tydlig prissättning
Din bolåneränta ska inte vara ett betyg på din förmåga att förhandla. Vi erbjuder samma schyssta villkor för alla.

Räkna på boendeekonomin med smarta verktyg
Vi har flera smarta verktyg där vi hjälper dig att räkna på ditt bolån och din boendeekonomi, både inför ditt bostadsköp och när du vill förbereda dig inför framtiden.

Digital ansökan med personlig handläggning
För att du smidigt ska kunna ansöka i lugn och ro hanterar du alla steg i ansökningsprocessen online och signerar med Mobilt BankID. Våra duktiga bolånespecialister finns ett telefonsamtal bort när du behöver.

räkna ut räntan på ipad

Vilken ränta får jag?

Hos oss får alla samma chans till ett bolån med schyssta villkor, utan krav på förhandling eller flytt av andra banktjänster. Våra bolåneräntor är färdigförhandlade och klara – se den bästa räntan vi kan erbjuda dig!

Räkna ut din ränta

Borstar håret hemma

Ta reda på hur mycket du kan låna

Innan du ansöker om lånelöfte kan du enkelt ta reda på hur stort lån vi kan erbjuda dig. Du får ett preliminärt svar direkt utan någon kreditupplysning.

Räkna på ditt bolån

kvinna målar sitt hus

Bolåneguiden – 4 steg till din nya bostad

Att köpa ett nytt hem är en stor händelse. Inte så konstigt att det känns lite svårt att hålla koll på allt. Med den här guiden hjälper vi dig att navigera från första visningen tills att du skriver på ditt kontrakt.

Till Bolåneguiden 

Hemkära tips

Att köpa ett nytt hem är en av de största investeringarna i livet och påverkar din ekonomi under lång tid. Därför är det så klart extra klokt att planera i god tid och ta reda på vad du har råd med, vilka kostnader du behöver räkna in och vad du ska titta på när du jämför långivare. Här hittar du tips och information om bolån från Sveriges hemkäraste bank.

Räntehöjningar och stigande inflation – vad ska du tänka på?

Här får du som bostadsägare tips på vad du ska tänka på när tiderna känns oroliga.

Läs mer

Fördelar med att flytta ditt bolån

Har du funderat på att byta bank för ditt bolån men inte kommit loss än? Då kan det vara dags – för många finns det nämligen tusenlappar att spara varje år.

Läs mer

Bolån som föräldraledig

Här hittar du all information du behöver när du vill köpa ett nytt hem och ta bolån som föräldraledig.

Läs mer

Frågor och svar om bolån

 • Hur fungerar lånelöfte?

  Ett lånelöfte är ett förhandsbesked från banken som ger en fingervisning om hur mycket du kan låna. Lånelöftet baseras på hur din ekonomi ser ut och är därför knutet till dig och inte till en specifik bostad.

  Många gånger kräver mäklaren ett godkänt lånelöfte för att du ska få delta i budgivningen eftersom det visar att du seriös och har möjlighet att fullfölja köpet. Det är viktigt att komma ihåg att lånelöftet är ett preliminärt besked och inte en garanti för att det slutliga bolånet ska bli godkänt, även om det oftast blir det.

  Läs mer om lånelöfte

 • Hur mycket kan jag låna?

  Du kan ansöka om bolån hos oss upp till 15 miljoner kronor. Dina lånemöjligheter beräknas bland annat utifrån dina inkomster, utgifter och lånebelopp.

 • Vad får jag för ränta på bolånet?

  Den ränta du erbjuds bestäms av belåningsgraden, det vill säga lånets storlek i förhållande till bostadens värde, och vilken bindningstid du väljer. Med vår Bolånekalkylator kan du enkelt få en indikation på vilken ränta vi kan erbjuda dig och vad din månadskostnad blir.

 • Kan jag låna till kontantinsats?

  När du köper en bostad får du bara bekosta 85 procent av köpesumman med hjälp av lån – resterande 15 procent behöver du kunna finansiera med egna pengar, en så kallad kontantinsats. Till kontantinsatsen kan du använda pengar som du sparat ihop eller vinsten från en tidigare försäljning. Vi erbjuder inte lån till kontantinsats.

 • Kan jag göra en extraamortering om jag vill?

  Har du ett bolån med tre månaders rörlig ränta går det bra att betala in extra (amortera) utan kostnad.

  För att göra extra amorteringsbetalningar och andra ändringar på lånet, vänligen kontakta oss på telefon 0476-88170 så hjälper vi dig med ditt ärende. Tänk på att det inte är möjligt att göra en extra inbetalning genom din månadsavi eller genom uppgifter som du hittar på nätet.

  Vid en extraamortering behöver du vara beredd på att kunna dela med dig av dokument som styrker pengarnas ursprung.

 • Hur betalar jag ränta och amorteringar på mitt bolån?

  Du betalar via autogiro, vilket innebär att dina ränte- och amorteringskostnader dras från ditt bankkonto automatiskt varje månad. I samband med inbetalningen får du en avi. Vi tar inte ut någon aviseringsavgift.

  Från och med februari 2024 är aviseringarna helt digitala. På Mina sidor hittar du både kommande och tidigare avier.

  Logga in på Mina sidor med BankID

 • Hur mycket ska jag amortera?

  Att amortera innebär att du betalar tillbaka på ditt lån. Enligt amorteringskravet måste du amortera på ditt bolån om det uppgår till 50 % eller mer av bostadens värde. Hur mycket du behöver amortera beror på hur mycket du lånar i förhållande till bostadens värde och din inkomst.

  Bolånet amorteras på följande vis:

  • 2 % per år på belåningsgrad över 70 %.
  • 1 procent per år på belåningsgrad mellan 50 % och 70 %.
  • På belåningsgrader under 50 % är det valfritt att amortera på bolånet.

 • Hur gör jag om jag ska köpa nytt innan jag har sålt min nuvarande bostad?

  Med ett överbryggningslån har du möjlighet att finansiera köpet av en ny bostad innan du fått pengar från försäljningen av din gamla bostad. Överbryggningslånet är ett tillfälligt lån som löses in när din gamla bostad sålts. Du kan ansöka om överbryggningslån hos oss samtidigt som du ansöker om bolån.

 • Kan jag låna till handpenning?

  I samband med att du skriver kontrakt behöver du i regel betala in en handpenning. Handpenningen fungerar som en försäkring för säljaren fram till dess att du får tillträde till bostaden och betalar resterande belopp. Handpenningen utgör oftast 10 procent av köpesumman. När du ansöker om bolån hos oss kan du samtidigt ansöka om handpenningslån.

 • Kan jag låna till sommarstuga eller fritidshus?

  Ja, hos oss kan du ansöka om bolån på upp till 85 % av värdet när du vill köpa sommarstuga eller fritidshus. Du kan också ansöka om att flytta över ett befintligt lån som du har på ditt fritidshus.

Bolånekund? Nu blir aviseringarna pappersfria

Från och med mars blir dina aviseringar för inbetalning av bolånet helt digitala. Det innebär att du inte längre kommer att få aviseringar med posten. På Mina sidor hittar du både kommande och tidigare avier. Samma information som förut, men samlad digitalt.

Logga in på Mina sidor

Vi pratar gärna bolån med dig 

Du kan alltid få hjälp längs vägen av våra duktiga bolånespecialister. 

Tveka inte att höra av dig, du når oss alla vardagar mellan kl 9–17.

Till kundservice

Vårt partnerskap med Borgo

Kreditgivare bakom Ikano Bank bolån är Borgo, ett fristående hypoteksbolag vars målsättning är att erbjuda marknadsledande bolån till svenska privatpersoner. Borgo ägs gemensamt av Ikano Bank, ICA Banken, Söderberg & Partners och Ålandsbanken. Genom att flera företag går samman skapas skalfördelar och förutsättningar för att erbjuda attraktiva bolåneräntor till konsumenter på ett ekonomiskt hållbart vis.

Borgo har tillstånd att bedriva verksamhet med tillstånd enligt 3 kap. 2 § lagen (2004:297) om bank- och finansieringsrörelse (“LBF”) samt enligt lag (2003:1223) om utgivning av säkerställda obligationer (“LUSO”) och står under tillsyn av Finansinspektionen. Alla medarbetare hos Borgo som arbetar med bolån är licensierade av SwedSec samt har en bakgrund inom bank och finans med stor erfarenhet av bolån.

Läs mer på borgohypotek.se