Lånelöfte för bolån

Ansök om lånelöfte och få svar direkt

När du börjar leta bostad behöver du skaffa lånelöfte. Lånelöftet är ett förhandsbesked som ger en fingervisning om hur mycket du kan låna. På så sätt vet du hur högt du kan gå när budgivningen drar i gång. Ofta kräver mäklaren att du har ett lånelöfte för att du ska få delta i en budgivning. Hos oss ansöker du om lånelöfte online och får svar direkt, utan att du binder upp dig. Våra bolånespecialister finns alltid redo att hjälpa dig längs vägen.

 • Lånelöftet är kostnadsfritt och giltigt i 6 månader
 • Enkel ansökan online med svar direkt
 • Få koll på hur mycket du skulle kunna låna 

Hur mycket får jag låna?

Innan du ansöker om lånelöfte kan du ta reda på hur stort lån vi kan erbjuda dig med hjälp av vår bolånekalkylator. Du får ett preliminärt svar direkt utan kreditupplysning.

Vi erbjuder bolån upp till 15 miljoner kronor och du kan maximalt belåna 85 procent av bostadens värde. Resterande 15 procent behöver du själv kunna betala i kontantinsats.

Räkna på ditt bolån

Borstar håret hemma

Från lånelöfte till bolån

Ansök om lånelöfte – du får oftast svar direkt. När det är godkänt kan du börja delta i budgivningar.

När vi fått in alla kompletteringar får du slutligt besked på din ansökan om bolån som du signerar med Mobilt BankId.

Vunnit en budgivning?
Gör en ansökan!

vunnit budgivning

Ansök om bolån

Om du har ett lånelöfte hos oss behöver du göra en ansökan om bolån innan du skriver på köpekontraktet för bostaden. Då gör vi en bedömning av den bostad du ska köpa och efter det kan vi bevilja ditt bolån.

Har du frågor?
Vi hjälper dig gärna!

kontakta oss

Ring oss på
0476-88 170

Du har alltid möjlighet att få hjälp längs vägen av våra duktiga bolånespecialister.

Tveka inte att höra av dig, du når oss alla vardagar mellan kl 9–17.

Till kundservice

 

Bra att veta när du ska ansöka om lånelöfte

 • Alla sökande ska vara minst 18 år
 • Alla sökandes inkomst måste vara i svenska kronor (SEK)
 • Hushållet behöver ha en fast inkomst på minst 180 000 kr per år

Lilla ordlistan när du ska köpa bostad

Vad är ett pantbrev och vad är skillnaden på handpenning och kontantinsats? Vi reder ut några vanliga begrepp som du stöter på när det är dags att köpa bostad.

Till vår bolåneguide

lägre ränta på bolån med Ikea family

Hem-ligare bolån med IKEA Family

Med samma grundare som IKEA är det rätt naturligt att vi kan det där med hem, hus och ekonomin däromkring. Och precis som vår släkting arbetar vi för att fler ska få ett bättre liv hemma.

Som IKEA Family medlem får du alltid en extra förmånlig ränta på ditt bolån hos oss.

Läs mer och ansök

Information om effektiv ränta för bolån
För ett bolån på 2 000 000 kr med rak amortering med en löptid på 30 år och månadsvis betalning med 4,29% rörlig ränta blir den effektiva räntan 4,38%. Den första månadsbetalningen (inkl. amortering) blir 12 706 kr. Totalt belopp att betala om lånet behålls i 30 år och räntan är oförändrad under lånets löptid uppgår till 3 290 575 kr. Antalet månadsbetalningar är då 360 stycken. Inga avgifter tillkommer. 2024-05-16. Bolån förmedlas av Ikano Bank AB (publ) i samarbete med kreditgivaren Borgo AB (publ) (org. nr 559153-2303, Box 24088, 104 50 Stockholm), och är förenat med panträtt i fast egendom, tomträtt eller bostadsrätt.

Bolåna klokt

Ett bostadsköp är en av de största investeringarna i livet och de allra flesta av oss finansierar det med hjälp av bolån. Bolånet påverkar din ekonomi under lång tid. Ta genomtänkta beslut och planera i god tid genom att ta reda på hur stort lån du har råd med, vilka kostnader du ska räkna in och genom att jämföra villkoren hos olika långivare.

 

Räntehöjningar och stigande inflation – vad ska du som bostadsägare tänka på?

Under det senaste året har levnadskostnaderna ökat markant och efter höjningen av styrräntan i september känner många oro över hur de ska klara ekonomin framöver.

Läs mer

 

Rörlig eller bunden ränta? Så kan du tänka kring bolånet

Många känner oro över de höjda räntorna och inflationen, med stigande priser på bland annat bränsle och mat. Bör man förändra något kring bolånet eller bara sitta lugnt i båten?

Läs mer

 

Konkurrensutsätt ditt bolån: “Många betalar för mycket”

Betalar du för mycket för ditt bolån? Förklaringen till överpriserna beror ofta på en ovilja att förhandla och ifrågasätta bankernas erbjudanden.

Läs mer

Frågor och svar om lånelöfte

 • Vad är ett lånelöfte?

  Ett lånelöfte är ett preliminärt förhandsbesked som visar hur stort bolån du har möjlighet att få. Ofta behöver du ett lånelöfte för att kunna delta i budgivningar. Lånelöftet är en bedömning av din ekonomi och är inte knutet till en viss bostad. Ditt lånelöfte baseras på uppgifter som du själv anger i ansökan, så det är viktigt att du lämnar korrekta uppgifter från början. Hos oss ansöker du om lånelöftet digitalt.

  Ansök om lånelöfte

 • Vem kan ansöka om lånelöfte?

  För att du ska kunna ansöka om och få lånelöfte hos oss gäller bland annat detta:

  • Alla sökande ska vara minst 18 år.

  • Alla sökandes inkomst måste vara i svenska kronor (SEK).

  • Hushållet behöver ha en fast inkomst på minst 180 000 kr per år.

  • Samtliga sökande måste vara folkbokförda i Sverige.

  • Du kan ansöka om lånelöfte på maximalt 15 000 000 kr (SEK).

 • Hur fungerar lånelöfte?

  Ett lånelöfte är ett förhandsbesked från banken som ger en fingervisning om hur mycket du kan låna. Lånelöftet baseras på hur din ekonomi ser ut och är därför knutet till dig och inte till en specifik bostad.

  Många gånger kräver mäklaren ett godkänt lånelöfte för att du ska få delta i budgivningen eftersom det visar att du seriös och har möjlighet att fullfölja köpet. Det är viktigt att komma ihåg att lånelöftet är ett preliminärt besked och inte en garanti för att det slutliga bolånet ska bli godkänt, även om det oftast blir det.

  Ansök om lånelöfte

 • Hur ansöker jag om lånelöfte?

  Hos oss ansöker du om lånelöftet digitalt. Vår bedömning baseras på de uppgifter du själv har fyllt i din ansökan om lånelöfte, så se till att det du anger är fullständigt och korrekt. Vi tar också en kreditupplysning när du ansöker om lånelöfte. Om något ändras i din situation efter att du fått lånelöftet godkänt är det viktigt att du kontaktar oss direkt.

 • Varför ska jag ha ett lånelöfte?

  Ett lånelöfte ger dig en tydlig bild av hur mycket du kan låna, och det kan öka dina chanser att få det bud du lägger på en bostad accepterat. Ibland kräver mäklaren ett lånelöfte eller annan dokumentation som styrker din ekonomi för att du ska kunna delta i budgivningar.

 • Måste jag ha ett lånelöfte?

  Det finns inget lagkrav som säger att du måste ha ett lånelöfte för att kunna buda på en bostad, men det är vanligt att mäklaren ställer krav på att du kan visa upp ett lånelöfte eller annan dokumentation som visar att du är en seriös köpare och att du har finansiell möjlighet att köpa bostaden.

  Ett lånelöfte är också en trygghet för dig eftersom den ger dig en indikation om hur stort bolån du har möjlighet att ta.

 • Hur länge gäller ett lånelöfte?

  Giltighetstiden för ett lånelöfte kan variera beroende på vilken bank du ansöker hos. Ett lånelöfte genom Ikano Bank, med Borgo som kreditgivare, är giltigt i 6 månader.

 • Hur lång tid tar det att få ett lånelöfte?

  Hos oss får du oftast svar direkt när du ansöker om lånelöfte. Ibland kan du behöva komplettera med uppgifter innan vi kan ge ett slutligt svar. Du behöver till exempel skicka in kompletteringar om uppgifterna du angivit skiljer sig från informationen i din kreditupplysning.

 • Är lånelöftet bindande?

  Eftersom lånelöftet är ett preliminärt besked så är det inte juridiskt bindande, varken för dig som låntagare eller för banken. Du kan ansöka om bolån hos oss även om du har lånelöfte hos en annan bank.

 • Kan jag ändra mitt lånelöfte?

  Ibland sker saker i livet som gör att din situation inte är densamma som när du först fick ditt lånelöfte godkänt. Kontakta oss direkt om något förändras på telefon 0476-88 170

 • Vad händer efter att jag fått lånelöftet beviljat?

  När lånelöftet är beviljat har du fått en uppfattning om hur stort lån vi har möjlighet att erbjuda dig, och därmed vet du hur din budget ser ut för din nya bostad. Ibland kan mäklaren vilja se ditt lånelöfte inför budgivningen för att förvissa sig om att du är en seriös köpare.

  När du fått lånelöfte beviljat hos oss och vunnit en budgivning behöver du göra en ansökan om bolån innan du skriver kontrakt.

 • Kan jag ansöka om bolån hos er om jag har lånelöfte hos en annan bank?

  Du behöver inte ha ett lånelöfte hos oss för att kunna ansöka om bolån och få det beviljat. Det viktiga är att du uppfyller våra grundkrav.

  Läs mer om vårt bolån

 • Vad händer om jag blir nekad lånelöfte?

  Om vi nekar din ansökan om lånelöfte innebär det att du inte uppfyller våra villkor för att få ta ett bolån hos oss. Det kan till exempel bero på otillräcklig inkomst, att du inte har en fast anställning eller är högt skuldsatt. Då kan du behöva se över din ekonomi för att stärka din kreditvärdighet. Du kan också prova hos andra långivare, men tänk på att många kreditupplysningar på kort tid påverkar din kreditvärdighet negativt.

Vårt partnerskap med Borgo

Kreditgivare bakom Ikano Bank bolån är Borgo, ett fristående hypoteksbolag vars målsättning är att erbjuda marknadsledande bolån till svenska privatpersoner. Borgo ägs gemensamt av Ikano Bank, ICA Banken, Söderberg & Partners och Ålandsbanken. Genom att flera företag går samman skapas skalfördelar och förutsättningar för att erbjuda attraktiva bolåneräntor till konsumenter på ett ekonomiskt hållbart vis.

Borgo har tillstånd att bedriva verksamhet med tillstånd enligt 3 kap. 2 § lagen (2004:297) om bank- och finansieringsrörelse (“LBF”) samt enligt lag (2003:1223) om utgivning av säkerställda obligationer (“LUSO”) och står under tillsyn av Finansinspektionen. Alla medarbetare hos Borgo som arbetar med bolån är licensierade av SwedSec samt har en bakgrund inom bank och finans med stor erfarenhet av bolån.

Läs mer på borgohypotek.se