Bolåneguiden – så funkar det när du ska köpa bostad


4 steg till dina nya bostad

Att köpa ett nytt hem är en stor händelse, oavsett om du köper din första egna bostad, byter våningen i city mot en naturnära villa eller flyttar till något mindre. Oavsett var i livet du står så går vi i den här guiden igenom vad du ska tänka på när du ska finansiera ditt nya hem, från att du börjar leta tills dess att du skriver på kontraktet.

Liten ordlista vid köp av bostad

Vad är ett pantbrev och vad är skillnaden på handpenning och kontantinsats? När du påbörjar din bostadsresa möter du en djungel av nya ord och termer.

Vi reder ut några vanliga begrepp. 

  • Amorteringskrav

    Att amortera innebär att du betalar tillbaka på ditt lån. I takt med att du amorterar minskar ditt lån och därmed även dina räntekostnader. Enligt amorteringskravet måste du amortera på ditt bolån om det uppgår till 50 procent eller mer av bostadens värde. Hur mycket du behöver amortera beror på hur mycket du lånar i förhållande till bostadens värde och din inkomst.

  • Handpenning

    I samband med att du skriver kontrakt behöver du betala in en handpenning. Handpenningen fungerar som en försäkring för säljaren fram till dess att du får tillträde till bostaden och betalar resterande belopp. Handpenningen utgör oftast 10 procent av köpesumman.

  • Kontantinsats

    När du köper en bostad får du bara bekosta 85 procent av köpesumman med hjälp av lån – resterande 15 procent behöver du kunna finansiera med egna pengar, en så kallad kontantinsats. Till kontantinsatsen kan du använda pengar som du sparat ihop eller vinsten från en tidigare försäljning. Vi erbjuder inte lån till kontantinsats.

  • Köpeskilling

    Köpeskilling är detsamma som köpesumman eller priset du köper din nya bostad för.

  • Lagfart

    Ett registrerat bevis på att du äger din fastighet. När du köpt en fastighet ska du ansöka om lagfart hos Lantmäteriet. När lagfarten beviljats får du ett lagfartsbevis. Kostnaden för en lagfart består av en stämpelskatt och en administrativ avgift. Vi hjälper dig med lagfart när du ansöker om bolån hos oss. Du behöver inte en lagfart när du köper en bostadsrätt.

  • Pantbrev

    I samband med att du tar ett bolån så måste banken ha pantbrev som motsvarar lånesumman. Pantbrevet är ett värdebevis som fungerar som säkerhet för banken. Man använder i första hand de pantbrev som redan finns i fastigheten. För att ta ut nya pantbrev ansöker du om inteckning hos Lantmäteriet. Kostanden för pantbrevet utgörs av 2 procent av beloppet som intecknas samt en avgift på 375 kr. Vi hjälper dig med pantbrevet när du ansöker om bolån hos oss.

  • Ränteavdrag för bolån

    Räntekostnader för bolån är avdragsgilla för privatpersoner. Det innebär att du kan få tillbaka upp till 30 procent av räntekostnader upp till 100 000 kr på ett år. Har du högre räntekostnader får du göra avdrag med 21 procent på den del som överstiger 100 000. Ränteavdraget gör du i din inkomstdeklaration.

  • Taxeringsvärde

    Det totala värdet av en fastighet och det värde som fastighetsskatten beräknas på. Taxeringsvärdet kan bestå av ett tomtvärde och ett byggnadsvärde, men även av enbart ett tomtvärde om fastigheten är obebyggd. Taxeringsvärdet ska motsvara 75 procent av fastighetens marknadsvärde.

  • Överbryggningslån

    Ibland ska ett bostadsköp bekostas av pengar från försäljningen av en annan bostad. Om du får tillträde till din nya bostad innan den gamla bostaden sålts kan du behöva ta ett överbryggningslån. Överbryggningslånet är ett tillfälligt lån som du kan ta fram till dess att du får pengar från försäljningen.

1. Räkna på kostnaden 
– hur mycket kan du köpa för?

Det kan vara bra att gå in i bostadsletandet med rätt förväntningar. Börja därför med att räkna på vad du har råd med. Om du ska finansiera köpet med hjälp av ett bolån så påverkas din bostadsbudget av saker som inkomst, familjesituation, din privatekonomiska hälsa och hur mycket du kan lägga i kontantinsats. Du behöver också fundera över hur hög månadskostnad du kan klara av för boendet, inklusive driftskostnader.

Räkna på hur mycket du kan låna

  • Vilka kostnader ska du räkna med?

    Beroende på vilken typ av fastighet du köper tillkommer en hel del kostnader som du behöver räkna med när du ska köpa bostad. En del är engångskostnader, medan andra återkommer årligen. Här är några exempel på vissa kostnader du behöver räkna med:

    Kontantinsats
    När du köper en bostad får du bara bekosta 85 procent av köpesumman med hjälp av lån – resterande 15 procent behöver du kunna finansiera med egna pengar, en så kallad kontantinsats. Till kontantinsatsen kan du använda pengar som du sparat ihop eller vinsten från en tidigare försäljning. Här kan du läsa mer om att finansiera kontantinsatsen

    Amortering och amorteringskrav 
    Amortering är när du betalar av ditt lån. Enligt amorteringskravet måste du amortera på ditt bolån om det uppgår till 50 procent eller mer av bostadens värde. Har du en belåningsgrad över 70 % ska du amortera 2 % per år, och med belåningsgrad mellan 50 %–70 % ska du amortera 1 % per år.

    Lagfart  
    När du köper ett hus med äganderätt behöver registrera bevis på att du äger fastigheten, så kallad lagfart. Kostnaden för en lagfart består av en stämpelskatt och en administrativ avgift. Du behöver inte en lagfart när du köper en bostadsrätt. Vi hjälper dig med lagfarten när du ansöker om bolån hos oss. 

    Pantbrev 
    När du tar bolån behöver banken ha ett pantbrev som motsvarar lånesumman. Det är ett värdebevis som fungerar som säkerhet för banken. Man använder i första hand de pantbrev som redan finns i fastigheten. Kostanden för pantbrevet utgörs av 2 % av beloppet som intecknas samt en avgift på 375 kr. Vi hjälper dig med pantbrev när du ansöker om bolån hos oss.

    Fastighetsavgift
    Äger du en fastighet behöver du också betala en årlig kommunal fastighetsavgift. Avgiften ligger på 0,75 % av taxeringsvärdet, men maximalt 9 287kr (2023).  

    Föreningsavgift
    När du äger en bostadsrätt betalar du en årsavgift till föreningen för att täcka deras kostnader, till exempel lån och underhåll. Den brukar vanligtvis delas upp månadsvis eller kvartalsvis. 

    Löpande kostnader
    Glöm inte att räkna in de löpande kostnader som tillkommer för din bostad varje månad. Det kan röra sig om vatten, el, sophämtning, bredband och larm. Om du bor i bostadsrätt täcks en del av dessa kostnader in i föreningsavgiften.

    Renovering och reparationer
    När du köper en bostad är du själv ansvarig för underhåll och renovering. Om du köper en äldre bostad kan det vara värt att ta höjd för eventuella renoveringar som behöver genomföras eller om exempelvis taket behöver läggas om. 

    Tips – starta upp en buffert där du sparar till oväntade utgifter som kan dyka upp, exempelvis när diskmaskinen får sönder. 

    Besiktning
    När du köper din bostad har du undersökningsplikt. Om det dyker upp fel i efterhand som du har missat kan du inte få någon ersättning. Det kan därför vara värt att anlita en besiktningsman som kan hjälpa till med överlåtelsebesiktning.

    När du både ska köpa och sälja

    Ibland är det så att du säljer en befintlig bostad i samband med att du köper en ny. På frågan om du ska köpa först eller sälja först utan allt handlar om dina egna förutsättningar i kombination med hur marknaden ser ut där du befinner dig. Båda alternativen har sina för- och nackdelar. 

    Om du säljer först vet också vad du kommer att kunna köpa för, samtidigt som du inte vet när du kommer att kunna hitta din nya bostad. Köper du först vet du inte hur mycket du kommer få för din nuvarande bostad, vilket kan påverka hur mycket du kan lägga i kontantinsats. 

    Om du flyttar in i din nya bostad innan du fått pengar från försäljningen av ditt nuvarande boende kan du ta ett så kallat överbryggningslån för att lösa finansieringen. För detta lån krävs det att det finns ett påskrivet försäljningskontrakt. Överbryggningslånet återbetalas direkt när du får pengarna från försäljningen. 

    Vi kan hjälpa dig med överbryggningslån när du väljer att ta ditt bolån hos oss. 

    Läs mer om överbryggningslån

  • Vad får du kvar i plånboken?

    Det kan vara en idé att stresstesta din boendeekonomi för att få koll på dina marginaler. Hur skulle du påverkas om räntorna höjs, eller du blir sjukskriven eller föräldraledig?  Det är inte bara viktigt att titta på för att din ekonomi ska gå ihop även efter bostadsköpet - det är också något banken tittar på när du ansöker om bolån. Testa din boendeekonomi med vårt smarta verktyg!

Köpa eller sälja först?

Om du har en bostad som ska säljas i samband med att du köper nytt, så undrar du kanske om det är bäst att sälja eller köpa först. Båda alternativ har sina för- och nackdelar och vilket du väljer beror på dina förutsättningar i kombination med hur marknaden ser ut.

Säljer du först vet du vad du kan lägga på din nya bostad. Samtidigt vet du inte när du kommer att hitta ett hus eller en lägenhet att flytta till. Köper du först så kan du i lugn och ro hitta ditt nästa boende, men du vet inte med säkerhet hur mycket du får för din nuvarande bostad. Om du säljer för en mindre summa än du tänkt kan det påverka din möjlighet att finansiera den nya bostaden.

Om du flyttar in i din nya bostad innan du fått pengar från försäljningen av din gamla kan du ta ett överbryggningslån. Vi kan hjälpa dig med överbryggningslån när du väljer att ta ditt bolån hos oss.

Läs mer om överbryggningslån

2. Börja gå på visningar
– glöm inte lånelöftet

Nu har du fått koll på vilken budget du har för din nya bostad och du är redo att ge dig ut på visningar. När en budgivning väl drar igång kan det gå snabbt. Därför kan det vara bra om du har ett lånelöfte klart innan du börjar gå på visningar.

Lånelöftet är ett förhandsbesked från banken som visar hur mycket du kan låna. Det gör det lättare för dig att veta hur högt du kan buda när det väl är dags. Du måste inte ha ett lånelöfte för att få ta ett bolån, men en del mäklare kräver det för att du ska kunna delta i en budgivning.

Läs mer om lånelöfte

  • Måste jag ha ett lånelöfte?

    Det finns inget lagkrav som säger att du måste ha ett lånelöfte för att kunna buda på en bostad, men det är vanligt att mäklaren ställer krav på att du kan visa upp ett lånelöfte eller annan dokumentation som visar att du är en seriös köpare och att du har finansiell möjlighet att köpa bostaden.
    Ett lånelöfte är också en trygghet för dig eftersom den ger dig en indikation om hur stort bolån du har möjlighet att ta.

  • Hur länge gäller ett lånelöfte?

    Giltighetstiden för ett lånelöfte kan variera beroende på vilken bank du ansöker hos. Ett lånelöfte genom Ikano Bank, med Borgo som kreditgivare, är giltigt i 6 månader.

  • Hur lång tid tar det att få ett lånelöfte?

    Hos oss får du oftast svar direkt när du ansöker om lånelöfte. Ibland kan du behöva komplettera med uppgifter innan vi kan ge ett slutligt svar. Du behöver till exempel skicka in kompletteringar om uppgifterna du angivit skiljer sig från informationen i din kreditupplysning.

  • Är lånelöftet bindande?

    Eftersom lånelöftet är ett preliminärt besked så är det inte juridiskt bindande, varken för dig som låntagare eller för banken. Du kan ansöka om bolån hos oss även om du har lånelöfte hos en annan bank.

     

Tips inför visningen

Att gå på visningar ger dig möjlighet att ta reda på mer om bostaden och känna in omgivningen. Många gånger är det just under visningen man bestämmer sig för om man ska buda eller inte. Men det är också lätt att bli överväldigad när man väl är på plats och glömma bort vad man ska titta efter. Med vår checklista får du våra bästa tips för att kunna ta ett genomtänkt beslut. 

Checklista när du ska gå på visning

3. Vunnit en budgivning?
Ansök om bolån

När glädjeruset infaller efter att du har vunnit en budgivning är det dags att ansöka om det faktiska bolånet. De allra flesta behöver ta ett bolån för att kunna finanisera ett bostadsköp. Du behöver inte ansöka om bolån hos samma bank som du tagit lånelöfte hos. Ett tips är att jämföra olika långivare för att se var du kan få bäst ränta och villkor innan du bestämmer dig.

Har du lånelöfte och har vunnit en budgivning? Kom håg att göra din ansökan om bolån innan du skriver på kontraktet. Då gör vi en bedömning av den bostad du ska köpa och efter det kan vi bevilja ditt bolån.

Räkna och ansök om bolån

  • Vad får jag för ränta?

    Den ränta du får hos oss bestäms av belåningsgraden, det vill säga lånets storlek i förhållande till bostadens värde, och vilken bindningstid du väljer. Bindningstid väljer du när ditt bolån har blivit beviljat. 

    Med vår ränteräknare kan du enkelt få en indikation på vilken ränta vi kan erbjuda dig och vad din månadskostnad blir.

    Räkna här

  • Vad händer när jag har skickat in min ansökan?

    När du har skickat in din bolåneansökan gör vi en första bedömning. Därefter återkommer vi med vilka dokument och uppgifter du behöver komplettera med. Vilka dokument det rör sig om och hur du tar fram dem ser du tydligt i översikten på Mina sidor när det är dags.

     

  • Har du redan skrivit kontrakt?

    Om du redan har skrivit kontrakt för en bostad – gör en låneansökan här och ring sedan oss. Då kan vi snabbare kan hjälpa dig med att skaffa bolån hos oss.

  • Har du en pågående ansökan?

Medlåntagare kan öka möjligheten att få bolån

Att ansöka tillsammans med en medlåntagare kan stärka den ekonomiska kalkylen, och kan i sin tur öka chanserna för att få ansökan beviljad. Med två stabila inkomster finns också chans till en lägre ränta och därmed lägre månadskostnad för lånet. 

Öka möjligheten att få ansökan godkänd

4. Få ditt slutgiltiga besked

När vi fått in allt underlag från dig får du ditt slutliga besked. Då meddelar vi vilken preliminär ränta vi kan erbjuda dig och du väljer bindningstid. Din slutliga ränta faställs först på utbetalningsdagen. Pssst! Vi älskar allt som rör hem och bostad. Därför får du som IKEA Family medlem alltid en lite förmånligare ränta. Det är i det här steget du tar del av erbjudandet.

När ditt nya bolån blivit beviljat är du redo att skriva på kontraktet för ditt bostadsköp. 

Öppna pågående ansökan

  • Handpenning och lån till handpenning

    I samband med att du skriver kontrakt behöver du betala in en handpenning. Handpenningen fungerar som en försäkring för säljaren fram till dess att du får tillträde till bostaden och betalar resterande belopp. Handpenningen utgör oftast 10 procent av köpesumman. Vi kan hjälpa dig med lån till handpenning när du tar ditt bolån hos oss. 

    Läs mer om handpenning

  • Ange om du är IKEA Family medlem

    Vi brinner för livet hemma och bättre boenden för fler. Därför erbjuder vi ett ännu schysstare bolån för dig som är IKEA Family medlem. Du kryssar i att du är medlem i samband med att du väljer bindningstid för bolånet, så tar du del av förmånen.

    Läs mer 

Rörlig eller bunden ränta – vilket ska jag välja?

Ännu ett beslut som ska tas - att binda bolåneräntan eller inte. Det finns några saker som du kan väga in i beslutet, men utgå alltid från dina möjligheter och din ekonomiska situation.

Rörlig ränta är ofta lägre än en bunden, samtidigt som det finns en risk att dina boendekostnader kan öka ganska snabbt om räntan börjar stiga. En rörlig ränta kan därför passa om du är lågt belånad och har goda marginaler i din ekonomi.

Bunden ränta ligger ofta lite högre men kan kännas tryggare om du är högt belånad och är känslig för räntehöjningar. En förutsägbar månadsränta blir som en försäkring mot plötsliga kostnadsökningar.

Du behöver inte heller bestämma dig för det ena eller det andra. En medelväg kan vara att binda en del av de lån du har, och då med olika bindningstider.

Du kan alltid kontakta våra bolånespecialister om du har frågor eller funderingar. 

Lycka till med ditt bostadsköp!

Vi pratar gärna bolån med dig 

Du kan alltid få hjälp längs vägen av våra duktiga bolånespecialister. 

Tveka inte att höra av dig, du når oss alla vardagar mellan kl 9–17.

Till kundservice

lägre ränta på bolån med Ikea family

Lägre ränta på bolån med IKEA Family

Ditt boende är vår hemmaplan. Därför får du som IKEA Family medlem alltid en lägre ränta på ditt bolån hos oss. Du tar enkelt del av erbjudandet i samband med att din bolåneansökan blivit beviljad.

Läs mer om vårt bolån

barn och hund leker tillsammans

Vi hjälper dig med lånelöftet

Har du börjat leta bostad? Skaffa ett lånelöfte innan du börjar gå på visningar, så är du redo när budgivningen drar igång. Ansök kostnadsfritt och få svar direkt!

Ansök om lånelöfte

flygande barn

Vad får du kvar i plånboken?

Kostnaderna för ditt boende kan ändras över tid av olika faktorer. Hur skulle din ekonomi påverkas av att räntan ändras, om du skaffar barn eller om du går ner i arbetstid? Simulera olika situationer och testa din boendeekonomi.

Testa din boendeekonomi

Information om effektiv ränta för bolån
För ett bolån på 2 000 000 kr med rak amortering med en löptid på 30 år och månadsvis betalning med 4,02% rörlig ränta blir den effektiva räntan 4,09%. Den första månadsbetalningen (inkl. amortering) blir 12 256 kr. Totalt belopp att betala om lånet behålls i 30 år och räntan är oförändrad under lånets löptid uppgår till 3 209 350 kr. Antalet månadsbetalningar är då 360 stycken. Inga avgifter tillkommer. 2024-08-22. Bolån förmedlas av Ikano Bank AB (publ) i samarbete med kreditgivaren Borgo AB (publ) (org. nr 559153-2303, Box 24088, 104 50 Stockholm), och är förenat med panträtt i fast egendom, tomträtt eller bostadsrätt.

Hemkära tips

När du äger din bostad finns det många saker som kan påverka din boendeekonomi, både nu och på sikt. Därför är kan det vara smart att göra genomtänkta val och vara förberedd även inför framtida händelser. Här hittar du tips och information om bolån från Sveriges hemkäraste bank.

 

Räntehöjningar och stigande inflation – vad ska du tänka på?

Här får du som bostadsägare tips på vad du ska tänka på när tiderna känns oroliga.

Läs mer

 

Rörlig eller bunden ränta? Så kan du tänka 

Många känner oro över de höjda räntorna och inflatione. Bör man förändra något kring bolånet eller bara sitta lugnt i båten?



Läs mer

Bolån som föräldraledig

Här hittar du all information du behöver när du vill köpa ett nytt hem och ta bolån som föräldraledig.

Läs mer