Bolån som föräldraledig

Ekonomin förändras när du får barn

Att bli förälder är en stor förändring som kan ställa hela tillvaron upp och ner, inte minst ekonomiskt. Och kanske är det just under föräldraledigheten du inser att det är dags att flytta tillbaka till hemstaden, byta cityliv mot förort eller köpa ett boende med plats för fler? Här hittar du all information du behöver när du vill köpa ett nytt hem och ta bolån som föräldraledig.

Ansök om bolån som föräldraledig

Kanske hittar du Huset med stort H under tiden du eller din partner är föräldraledig. Eller så vill du helt enkelt få ner boendekostnaderna genom att flytta bolånet till en annan bank.

 

Hos oss kan du både ansöka om nytt bolån, flytta bolån och utöka ditt bolån under föräldraledigheten. Det som kan vara bra att tänka på är att bedömningen av din bolåneansökan kan påverkas av att du kommer att vara föräldraledig och ha lägre inkomst under en period, men vi gör alltid en bedömning av hela din ekonomiska situation när vi tittar på din ansökan.

Läs mer och ansök om bolån

Bolån Nycklar

Föräldraledigheten kan påverka ditt bolån

När du är föräldraledig och ansöker om ett bolån tittar vi på din totala situation. Om du har en fast anställning att komma tillbaka till och har en god ekonomi och kreditvärdighet tar vi med det i kalkylen när vi bedömer hur stort bolån och vilken ränta du kan få. Att du kommer att ha föräldrapenning under en tid kan påverka kalkylen, men det behöver inte göra det. Det viktiga att du klarar att betala dina nya boendekostnader och då tittar vi bland annat på hur länge du planerat att vara föräldraledig.

Så bedömer vi ditt bolån

Vi tittar på helheten i din ekonomi när vi gör en bedömning av din bolåneansökan. När du får barn ökar dina levnadskostnader, eftersom du behöver köpa saker som barnvagn, mat, kläder och blöjor. Därför är barn och antal barn en av de faktorer vi tittar på när vi gör vår bedömning.

Faktorer som påverkar storleken på ditt bolån

 • Hushållets totala inkomst
 • Om du har barn och många barn du har
 • Din arbetsform
 • Ditt civilstånd
 • Dina befintliga lån
 • Eventuella betalningsanmärkningar
 • Studielån
räkna på räntan

Gör en bolånekalkyl

När du funderar på att ta ett bolån behöver du ta reda på hur mycket du kan låna och vad bolånet kommer att kosta dig per månad.

I vår Bolånekalkylator kan du direkt se hur stort lån vi kan erbjuda dig och vad din uppskattade månadskostnad blir. Vi har också gjort det enkelt för dig att ta reda på vilken ränta vi kan erbjuda dig.

Använd vår Bolånekalkylator

Räkna ut din ränta 

Information om effektiv ränta för bolån
För ett bolån på 2 000 000 kr med rak amortering med en löptid på 30 år och månadsvis betalning med 4,29% rörlig ränta blir den effektiva räntan 4,38%. Den första månadsbetalningen (inkl. amortering) blir 12 706 kr. Totalt belopp att betala om lånet behålls i 30 år och räntan är oförändrad under lånets löptid uppgår till 3 290 575 kr. Antalet månadsbetalningar är då 360 stycken. Inga avgifter tillkommer. 2024-05-16. Bolån förmedlas av Ikano Bank AB (publ) i samarbete med kreditgivaren Borgo AB (publ) (org. nr 559153-2303, Box 24088, 104 50 Stockholm), och är förenat med panträtt i fast egendom, tomträtt eller bostadsrätt.

Frågor och svar om bolån som föräldraledig

 • Hur påverkar föräldraledighet bolån och dess villkor?

  När du är föräldraledig och ansöker om ett bolån utgår vi från din totala ekonomi och situation. Har du en fast anställning och en i övrigt stabil ekonomi kan vi göra en kalkyl som baseras på din ordinarie grundlön. I vissa fall kan räntan och storleken på bolånet påverkas av att du kommer att ha lägre inkomst under föräldraledigheten.  

 • Kan man ansöka om bolån som föräldraledig?

  När du är föräldraledig kan du både ansöka om nytt bolån, flytta bolån och utöka ditt befintliga lån hos Ikano Bank. Det som kan vara bra att tänka på är dock att bedömningen av din bolåneansökan kan komma att påverkas av att din inkomst blir lägre under föräldraledigheten, men behöver inte heller göra det. 

 • Vilka faktorer tas i beaktning när man ansöker om bolån under föräldraledighet?

  Vi tittar på helheten i din ekonomi när vi gör en bedömning av din bolåneansökan. När du får barn ökar dina levnadskostnader, eftersom du behöver köpa utrustning, mat, kläder, blöjor med mera. Därför är det en av faktorerna som vi tittar på i vår bedömning. Andra faktorer som tas i beaktning är hushållets totala inkomst, arbetsform, civilstånd, befintliga lån, eventuella betalningsanmärkningar och studielån.

Vi pratar gärna bolån med dig 

Du kan alltid få hjälp längs vägen av våra duktiga bolånespecialister. 

Tveka inte att höra av dig, du når oss alla vardagar mellan kl 9–17.

Till kundservice

Vårt partnerskap med Borgo

Kreditgivare bakom Ikano Bank bolån är Borgo, ett fristående hypoteksbolag vars målsättning är att erbjuda marknadsledande bolån till svenska privatpersoner. Borgo ägs gemensamt av Ikano Bank, ICA Banken, Söderberg & Partners och Ålandsbanken. Genom att flera företag går samman skapas skalfördelar och förutsättningar för att erbjuda attraktiva bolåneräntor till konsumenter på ett ekonomiskt hållbart vis.

Borgo har tillstånd att bedriva verksamhet med tillstånd enligt 3 kap. 2 § lagen (2004:297) om bank- och finansieringsrörelse (“LBF”) samt enligt lag (2003:1223) om utgivning av säkerställda obligationer (“LUSO”) och står under tillsyn av Finansinspektionen. Alla medarbetare hos Borgo som arbetar med bolån är licensierade av SwedSec samt har en bakgrund inom bank och finans med stor erfarenhet av bolån.

Läs mer på borgohypotek.se