Utöka ditt bolån

Ansök om att höja ditt bolån

Att renovera, bygga om eller bygga ut kan höja värdet på huset eller lägenheten. Äger du din bostad har du möjlighet att finansiera detta genom att utöka ditt bolån. Du som har ett bolån hos oss kan utöka upp till 85 % av värdet på din bostad. Minsta belopp du ansöka om att höja bolånet med är 100 000 kronor.

Så här utökar du bolånet

Slutför din ansökan med kompletterande information.

Signera enkelt med Mobilt BankID.

Din ränta hos oss

Vi tycker att alla ska ha samma chans till ett bolån med schyssta villkor, utan krav på förhandling eller att flytta andra banktjänster. Våra bolåneräntor är färdigförhandlade och klara och bestäms av bostadens belåningsgrad, hur stor del av marknadsvärdet som belånas och vilken bindningstid du väljer. Utifrån detta beräknas den lägsta räntan som just du kan få. Som IKEA Family medlem får du dessutom en extra förmånlig ränta.

Se våra list- och snitträntor

Information om effektiv ränta för bolån
För ett bolån på 2 000 000 kr med rak amortering med en löptid på 30 år och månadsvis betalning med 4,72% rörlig ränta blir den effektiva räntan 4,82%. Den första månadsbetalningen (inkl. amortering) blir 13 422 kr. Totalt belopp att betala om lånet behålls i 30 år och räntan är oförändrad under lånets löptid uppgår till 3 419 933 kr. Antalet månadsbetalningar är då 360 stycken. Inga avgifter tillkommer. 2023-09-07. Bolån förmedlas av Ikano Bank AB (publ) i samarbete med kreditgivaren Borgo AB (publ) (org. nr 559153-2303, Box 24088, 104 50 Stockholm), och är förenat med panträtt i fast egendom, tomträtt eller bostadsrätt.

4,72 %

Vår lägsta ränta just nu

för dig som IKEA Family medlem när du väljer tre månaders bindningstid för en belåningsgrad under 65 %.
Effektiv ränta: 4,82 %

Exempel på när du kan höja bolånet

 • Vid större renoveringar, t.ex. av kök eller badrum.
 • Omläggning av taket.
 • Utbyggnad av huset.

 • När du ska bygga garage, altan eller pool.
 • Installation av solceller.
 • Installation av värmepump.

Tänk på månadskostnaderna

När du utökar ditt bolån kan månadskostnad komma att förändras till följd av ökad amortering och avgifter.

 • Bolånet amorteras enligt de vanliga amorteringsreglerna:
  • 2 % per år på belåningrad över 70 %.
  • 1 % per år på belåningsgrad mellan 50 %– 70 %.
  • På belåningsgrader under 50 % är det valfritt att amortera på bolånet.
 • Det kan tillkomma kostnader för ett nytt pantbrev. Behöver du ett nytt pantbrev betalar du en stämpelskatt som är 2 % av summan på pantbrevet. Utöver det tillkommer en expeditionsavgift från Lantmäteriet. Har du en bostadsrätt kan du behöva pantsättning från bostadsrättsföreningen.

tjej ser över ekonomin

Bra att veta när du ska utöka bolånet

 • Maximalt kan du belåna 85 % av din bostad.
 • 100 000 kronor är det lägsta beloppet du kan ansöka om att höja bolånet med.
 • Räkna på belåningsgraden och hela månadskostnaden innan du ansöker.
 • Ett utökat bolån kan innebära avgifter för pantbrev från Lantmäteriet eller pantsättning från bostadsrättsföreningen.
 • Alla ägare av bostaden måste signera ansökan.

Bolån via Ikea

Lägre ränta på bolån med IKEA Family

Ditt boende är vår hemmaplan. Därför får du som IKEA Family medlem alltid en lägre ränta på ditt bolån hos oss. Du tar enkelt del av erbjudandet i samband med att din bolåneansökan blivit beviljad.

Läs mer om bolån med IKEA Family

Skydda dina boendekostnader

Sjukskrivning och ofrivillig arbetslöshet är svårt att förutse och kan drabba vem som helst. Med Ikano Bank Trygg försäkrar du dina viktiga månadskostnader så att du kan behålla din levnadsstandard vid inkomstbortfall.

Läs mer om Ikano Bank Trygg

Bolåna klokt

Ett bostadsköp är en av de största investeringarna i livet och de allra flesta av oss finansierar det med hjälp av bolån. Bolånet påverkar din ekonomi under lång tid. Ta genomtänkta beslut och planera i god tid genom att ta reda på hur stort lån du har råd med, vilka kostnader du ska räkna in och genom att jämföra villkoren hos olika långivare.

 

Låna till renovering – privatlån eller höjt bolån?

Går du i renoveringstankar och funderar igenom vilket lånealternativ du ska välja för att bekosta ditt projekt? 

Läs mer

 

Rörlig eller bunden ränta? Så kan du tänka kring bolånet

Många känner oro över de höjda räntorna och inflationen, med stigande priser på bland annat bränsle och mat. Bör man förändra något kring bolånet eller bara sitta lugnt i båten? 

Läs mer

 

Räntehöjningar och stigande inflation – vad ska du som bostadsägare tänka på?

Under det senaste året har levnadskostnaderna ökat markant och efter höjningen av styrräntan i september känner många oro över hur de ska klara ekonomin framöver.

Läs mer

Vi pratar gärna bolån med dig 

Du kan alltid få hjälp längs vägen av våra duktiga bolånespecialister. 

Tveka inte att höra av dig, du når oss alla vardagar mellan kl 9–17.

Till kundservice

Vårt partnerskap med Borgo

Kreditgivare bakom Ikano Bank bolån är Borgo, ett fristående hypoteksbolag vars målsättning är att erbjuda marknadsledande bolån till svenska privatpersoner. Borgo ägs gemensamt av Ikano Bank, ICA Banken, Söderberg & Partners och Ålandsbanken. Genom att flera företag går samman skapas skalfördelar och förutsättningar för att erbjuda attraktiva bolåneräntor till konsumenter på ett ekonomiskt hållbart vis.

Borgo har tillstånd att bedriva verksamhet med tillstånd enligt 3 kap. 2 § lagen (2004:297) om bank- och finansieringsrörelse (“LBF”) samt enligt lag (2003:1223) om utgivning av säkerställda obligationer (“LUSO”) och står under tillsyn av Finansinspektionen. Alla medarbetare hos Borgo som arbetar med bolån är licensierade av SwedSec samt har en bakgrund inom bank och finans med stor erfarenhet av bolån.

Läs mer på borgohypotek.se