Utöka ditt bolån

Ansök om att höja ditt bolån

Ska du renovera eller bygga ut hemma? Oavsett om du ska installera solceller, fixa badrum med spakänsla eller bygga ut för nytillskottet, kan du ansöka om att utöka ditt bolån. Du som har bolån hos oss kan du utöka det upp till 85 % av värdet på din bostad. Minsta belopp du kan ansöka om är 100 000 kr.

Så här utökar du bolånet

Slutför din ansökan med kompletterande information.

Signera enkelt med Mobilt BankID.

Din ränta hos oss

Vi tycker att alla ska ha samma chans till ett bolån med schyssta villkor, utan krav på förhandling eller att flytta andra banktjänster. Våra bolåneräntor är färdigförhandlade och klara och bestäms av bostadens belåningsgrad, hur stor del av marknadsvärdet som belånas och vilken bindningstid du väljer. Utifrån detta beräknas den lägsta räntan som just du kan få. Som IKEA Family medlem får du dessutom en extra förmånlig ränta.

Se våra list- och snitträntor

Information om effektiv ränta för bolån
För ett bolån på 2 000 000 kr med rak amortering med en löptid på 30 år och månadsvis betalning med 4,29% rörlig ränta blir den effektiva räntan 4,38%. Den första månadsbetalningen (inkl. amortering) blir 12 706 kr. Totalt belopp att betala om lånet behålls i 30 år och räntan är oförändrad under lånets löptid uppgår till 3 290 575 kr. Antalet månadsbetalningar är då 360 stycken. Inga avgifter tillkommer. 2024-05-16. Bolån förmedlas av Ikano Bank AB (publ) i samarbete med kreditgivaren Borgo AB (publ) (org. nr 559153-2303, Box 24088, 104 50 Stockholm), och är förenat med panträtt i fast egendom, tomträtt eller bostadsrätt.

4,39 %

Vår lägsta 3 månaders-ränta

för dig som IKEA Family medlem med en belåningsgrad under 65 %.
Effektiv ränta: 4,48 %

Exempel på när du kan höja bolånet

 • Vid större renoveringar, t.ex. av kök eller badrum.
 • Omläggning av taket.
 • Utbyggnad av huset.

 • När du ska bygga garage, altan eller pool.
 • Installation av solceller.
 • Installation av värmepump.

Räkna på månadskostnaden

När du utökar ditt bolån kan din månadskostnad förändras till följd av ökad belåningsgrad och avgifter. Tänk på att:

 • Bolånet amorteras enligt de vanliga amorteringsreglerna:
  • 2 % per år på belåningrad över 70 %
  • 1 % per år på belåningsgrad mellan 50 – 70 %
  • På belåningsgrad under 50 % är det valfritt att amortera.
 • Det kan tillkomma kostnader för ett nytt pantbrev. Då betalar du en stämpelskatt som är 2 % av den summan som står på pantbrevet. Utöver det tillkommer expeditionsavgift från Lantmäteriet. Har du en bostadsrätt kan du behöva pantsättning från bostadsrättsföreningen.

tjej ser över ekonomin

Bra att veta när du ska utöka bolånet

 • Maximalt kan du belåna 85 % av din bostad.
 • 100 000 kronor är det lägsta beloppet du kan ansöka om att höja bolånet med.
 • Räkna på belåningsgraden och hela månadskostnaden innan du ansöker.
 • Ett utökat bolån kan innebära avgifter för pantbrev från Lantmäteriet eller pantsättning från bostadsrättsföreningen.
 • Alla ägare av bostaden måste signera ansökan.
lägre ränta på bolånet med Ikea Family

Lägre ränta med IKEA Family

Med samma grundare som IKEA är det rätt naturligt att vi är kunniga när det kommer till hus, hem och boendeekonomi. Och som IKEA Family medlem får du alltid en lägre ränta på ditt bolån hos oss.

Du tar enkelt del av erbjudandet i samband med att din bolåneansökan blivit beviljad.

Läs mer om samarbetet med IKEA

Hemkära tips

Att köpa ett hem är en av de största investeringarna i livet och påverkar din ekonomi under lång tid. Därför är det så klart extra klokt att planera i god tid och ta reda på vad du har råd med, vilka kostnader du behöver räkna in och vad du ska titta på när du jämför långivare. Här hittar du tips och information om bolån från Sveriges hemkäraste bank.

 

Låna till renovering – privatlån eller höjt bolån?

Går du i renoveringstankar och funderar igenom vilket lånealternativ du ska välja för att bekosta ditt projekt? 

Läs mer

 

Rörlig eller bunden ränta? Så kan du tänka kring bolånet

Många känner oro över de höjda räntorna och inflationen, med stigande priser på bland annat bränsle och mat. Bör man förändra något kring bolånet eller bara sitta lugnt i båten? 

Läs mer

 

Räntehöjningar och stigande inflation – vad ska du som bostadsägare tänka på?

Under det senaste året har levnadskostnaderna ökat markant och efter höjningen av styrräntan i september känner många oro över hur de ska klara ekonomin framöver.

Läs mer

Vi pratar gärna bolån med dig 

Du kan alltid få hjälp längs vägen av våra duktiga bolånespecialister. 

Tveka inte att höra av dig, du når oss alla vardagar mellan kl 9–17.

Till kundservice

Vårt partnerskap med Borgo

Kreditgivare bakom Ikano Bank bolån är Borgo, ett fristående hypoteksbolag vars målsättning är att erbjuda marknadsledande bolån till svenska privatpersoner. Borgo ägs gemensamt av Ikano Bank, ICA Banken, Söderberg & Partners och Ålandsbanken. Genom att flera företag går samman skapas skalfördelar och förutsättningar för att erbjuda attraktiva bolåneräntor till konsumenter på ett ekonomiskt hållbart vis.

Borgo har tillstånd att bedriva verksamhet med tillstånd enligt 3 kap. 2 § lagen (2004:297) om bank- och finansieringsrörelse (“LBF”) samt enligt lag (2003:1223) om utgivning av säkerställda obligationer (“LUSO”) och står under tillsyn av Finansinspektionen. Alla medarbetare hos Borgo som arbetar med bolån är licensierade av SwedSec samt har en bakgrund inom bank och finans med stor erfarenhet av bolån.

Läs mer på borgohypotek.se