Sparkonto Fix – bundet sparande med vår högsta ränta

Vår högsta ränta just nu: 3,75 %*

Med Sparkonto Fix sparar du tryggt med en fast, hög ränta från första kronan. Du väljer själv hur länge du vill binda dina pengar och kan njuta av att se dem växa utan att du behöver göra någonting, samtidigt som de skyddas av insättningsgaranti. Ett bundet sparkonto passar bra för det långsiktiga sparandet, till exempel en kontantinsats eller en framtida investering.

* Räntan 3,75 % gäller när du binder dina pengar i 1 år.

 • Sparande till hög ränta
 • Garanterad avkastning     
 • Tryggt sparande med låg risk
 • Bestäm sparmål

Information om insättningsgarantin
Våra konton omfattas av den statliga insättningsgarantin enligt beslut av Riksgälden. Varje kund har rätt till ersättning för sin sammanlagda kontobehållning i banken med ett belopp som motsvarar högst 1 050 000 kronor. Utöver detta belopp kan kunden få ersättning för vissa särskilt angivna händelser med högst fem miljoner kronor. Riksgälden ska göra ersättningen tillgänglig för kunden inom sju arbetsdagar från den dag banken försattes i konkurs eller Finansinspektionen beslutade att garantin ska träda in. Särskilt informationsblad om insättningsgarantin hittar du här. Läs mer på Riksgäldens webbplats

Aktuella räntor och löptider

1 år 3,75 %

Effektiv ränta: 3,75 %

2 år 3,20 %

Effektiv ränta: 3,15 %

5 år 2,80 %

Effektiv ränta: 2,66 %

Effektiv årsränta är ett vanligt sätt att beräkna räntan på fasträntekonton för att få jämförbarhet mellan olika typer av sparkonton: konton där räntan betalas ut årligen och konton där räntan betalas vid löptidens slut. Den effektiva räntan motsvarar den räntesats som krävs för att ge samma avkastning om räntan årligen betalats ut, med så kallad ränta på ränta-effekt. Räntan är dagsaktuell och bestäms den dag då vi har mottagit din signerade kontoansökan och öppnar ditt konto.

Börja spara i tre enkla steg

spara steg 1 ikon

Fyll i ansökan.

spara steg 2 ikon

Välj bindningstid och belopp.

spara steg 3 ikon

Signera ansökan med BankID.
Nu är du redo att börja spara!

Så fungerar Sparkonto Fix

Du sätter in pengarna en enda gång och tar sedan ut dem kostnadsfritt när bindningstiden löper ut. Du kan spara hur mycket du vill men lägsta belopp är 10 000 kr. Räntan räknas från första kronan. Du kan ta ut pengar under bindningstiden om du behöver, men tänk på att vi tar en avgift på 1 % av det belopp du tar ut.

Fullständiga villkor för våra sparkonton

Håll ordning på sparandet

Har du olika sparkonton för olika ändamål - ett för att bygga uteplats med kvällssol, ett för kontantinsatsen och en buffert för oväntade kostnader? Hos oss kan du samla alla dina sparkonton och namnge dem för att enkelt hålla ordning och reda.

Spara gemensamt

Att spara tillsammans kan vara både fint och praktiskt. På Sparkonto Plus kan ni vara upp till två stycken kontohavare. Det enda du gör är att välja att kontot ska öppnas för två personer när du gör din ansökan. Ni loggar sedan in var för sig för att överblicka och hantera sparandet.

Öppna ditt sparkonto

Tryggt barnsparande till en fast ränta

När du sparar till barn eller barnbarn gör du oftast det under en längre tid. Därför erbjuder vi ett tryggt och stabilt barnsparande som du kan låsa till våra högsta räntor i 1, 2 eller 5 år. Du som vårdnadshavare öppnar sparandet i barnets namn med ditt eget BankID. På 18-årsdagen tar barnet själv över sparkontot.

Är du du far- eller morförälder kan du givetvis också starta ett sparande till barnbarnen, men tänk på att kontot måste öppnas av barnets förmyndare.

Läs mer om Barnsparkonto

barnspar

Vilken typ av sparande ska jag ha?

 • Buffertsparande

  En buffert är en trygghet om du råkar ut för oförutsedda kostnader. Spara till din buffert med ränta och fria uttag.

  Sparkonto 3,10 %

  Öppna Sparkonto

 • Målsparande

  När du sparar till något specifikt och vet att du ska minst 100 000 kr, kan det passa med ett sparkonto med lite högre ränta och färre fria uttag.

  Sparkonto Plus 3,50 %

  Öppna Sparkonto Plus

  För att få räntan 3,50 % krävs att sparar minst 100 000 kr. Om ditt sparkapital understiger 100 000 kr får du 3,10 % i ränta.

 • Långsiktigt sparande

  För det långsiktiga sparandet passar ett bundet sparkonto med en fast hög ränta. Med våra bundna sparkonton kan du välja mellan en löptid på 1, 2 eller 5 år.

  Sparkonto Fix 2,80 % – 3,75 %

  Öppna Sparkonto Fix

Hemkära tips

Du kan spara på många olika sätt och med olika mål och syften. Kanske sparar du för att ha ekonomisk trygghet när livet serverar läckande diskmaskiner och bilhaverier, eller så är målet en efterlängtad familjeresa eller bättre pension. Det viktigaste är att du väljer en sparform som passar dig och dina behov. Här hittar du tips och information om att spara från Sveriges hemkäraste bank.

Så bygger du upp en ekonomisk buffert

Oväntade utgifter kan komma när du minst anar det. Om bilen plötsligt inte startar eller huset får en fuktskada är det alltid tryggt att kunna luta sig mot sparade pengar. Här går vi igenom vad du bör tänka på och hur du gör för att skaffa en sparbuffert.

Läs mer

Så lyckas du med månadssparandet

Hur ser vägen till ett lyckat sparande ut? Till stor del handlar det om att vara konsekvent. Här hittar du våra bästa tips för hur du kommer igång och lyckas med ditt månadssparande. 

Läs mer

Planera ett lyckat bröllop med liten budget

Kostnaden för ett bröllop kan lätt skena iväg. Men hur gör man för att få bröllopet man föreställt sig och samtidigt hålla kostnaderna på en lagom nivå? Vi listar några smarta tips.

Läs mer

Vanliga frågor om Sparkonto Fix

 • Vad händer när mitt Sparkonto Fix löper ut?

  På förfallodagen avslutas kontot. Ditt sparkapital plus ränta, minus skatt, sätts in på ditt avkastningskonto. Vill du binda pengarna på ytterligare en period öppnar du ett nytt Sparkonto Fix. I samband med avslutet får du ett brev med uppgifter om hur ditt sparande växt under tiden.

 • Kan jag plocka ut pengar från ett Sparkonto Fix innan löptidens slut?

  Du kan alltid göra förtida uttag eller avslut, men i samband med att ett uttag eller avslut görs innan löptidens slut tas en avgift på 1% av uttaget belopp.

 • Varför öppnas ett nytt Ikano Sparkonto när jag öppnar ett Sparkonto Fix?

  När Sparkonto Fix öppnas via hemsidan öppnas alltid även ett nytt Ikano Sparkonto som avkastningskonto. Avkastningskontot är ett vanligt Ikano Sparkonto utan bindningstid. Det belopp som ska sättas in på Sparkonto Fix ska överföras till avkastningskontot senast 10 dagar efter att Sparkonto Fix öppnats. Överföring till Sparkonto Fix sker därefter automatiskt.

 • Hur sätter jag in pengar på mitt sparkonto?

  För att överföra pengar från din andra bank till ditt konto på Ikano Bank behöver du via den internetbanken uppge clearing- och kontonummer. Du hittar ditt kontonummer genom att logga in på Mina sidor. De första fyra siffrorna är clearingnummer och de efterföljande sju är ditt kontonummer.

 • Vad gäller vid uttag?

  Du kan göra uttag på upp till 500 000 kr/dag eller 1 500 000 kr/vecka. Vid högre belopp behöver du kontakta vår kundservice på telefon 0476-88 000. Du legitimerar dig då med BankID.

 • Vilka räntor erbjuder ni på era sparkonton?

Har du frågor?
Hör av dig till oss!

Vi hjälper dig gärna med alla frågor du har. Du når oss alla vardagar mellan kl 9–17. Är du redan lån-, spar- eller kortkund kan du logga in och chatta med någon av våra handläggare.

Till kundservice