14 bästa spartipsen – hur du sparar pengar på bästa sätt
Lästid: 4 minuter
Vill du också bli en person som sparar pengar? Eller är du bara sugen på att maxa sparandet och bli ännu smartare med pengarna? Då ska vi såklart dela med oss av våra bästa spartips som passar oavsett om du vill spara pengar i vardagen eller nå dina sparmål.
Det finns många anledningar att spara, och minst lika många sätt att spara på. En tumregel brukar var att man ska spara 10 procent av sin inkomst efter skatt – men oavsett hur du gör så är det bästa att bara se till att komma i gång, oavsett hur mycket eller lite du har möjlighet att lägga undan. Här är inspiration till hur du kan komma i gång och få pengar över till ditt sparande.
1. Starta ett sparkonto
Det första steget är att komma i gång. Ett tips är att ha ett dedikerat sparkonto att lägga undan pengar på, gärna med ränta så att du får lite avkastning på dina pengar. Kan du börja med att lägga undan en hundring eller två i månaden, så är det bättre än ingenting.
Om insättningsgarantin
Våra konton omfattas av den statliga insättningsgarantin enligt beslut av Riksgälden. Varje kund har rätt till ersättning för sin sammanlagda kontobehållning i banken med ett belopp som motsvarar högst 1 050 000 kronor. Utöver detta belopp kan kunden få ersättning för vissa särskilt angivna händelser med högst fem miljoner kronor. Riksgälden ska göra ersättningen tillgänglig för kunden inom sju arbetsdagar från den dag banken försattes i konkurs eller Finansinspektionen beslutade att garantin ska träda in. Särskilt informationsblad om insättningsgarantin hittar du här. Läs mer på Riksgäldens webbplats
2. Automatisera sparandet
Ett annat knep för att inte råka glömma att föra över sparpengarna är att sätta en stående automatisk överföring till sparkontot, gärna i samband med att lönen kommer. Då blir sparandet av utan att du behöver tänka på det, och förmodligen hinner du inte ens sakna pengarna på lönekontot.
3. Gör en budget
Ett bra sätt att bli medveten om vad pengarna går till, är att göra en budget. När du får en överblick över dina inkomster och utgifter, är det lättare att identifiera om det finns några oväntat stora utgiftsposter eller något att dra in på (för att kanske kunna lägga ännu mer på sparandet?). När du sedan är medveten om vad du har att röra dig med varje månad är det lättare att planera konsumtionen. Och med en budget kan sparandet och jakten på pengar över bli lite av en sport…
Använd vår kostnadsfria budgetmall
4. Se över dina lån
Har du lån och krediter? Kanske till och med flera olika utspridda hos olika aktörer? Se då över om du kan sänka dina ränte- och månadskostnader genom att samla ihop dem i ett enda större lån. Ett stort privatlån kan ge dig bättre villkor än flera små. Med färre lån har du dessutom möjlighet att förbättra din kreditvärdighet.
Information om effektiv ränta för lån
Säg att du lånar 125 000 kr över 5 år med 10.14 % rörlig ränta. Förutsatt oförändrad ränta och autogirobetalning, blir genomsnittligt månadsbelopp 2 620 kr (inkl. amortering och ränta), totalt återbetalningsbelopp 157 216 kr, antalet avbetalningar 60 st och effektiv ränta 10,62 % (2023-08-24).
5. Ha en smart lönerutin
Har du kvar pengar från förra lönen när den nya lönen trillar in? Bra jobbat! Gör det till en vana att föra över dem direkt till sparkonton.
6. Minska dina fasta kostnader
Att se över dina fasta utgifter kan vara ett utmärkt sätt att sänka sina månadskostnader. Använd kontoutdraget (eller budgeten från tips nummer 3) för att se om det finns något eller några abonnemang du kan säga upp, eller om du har något avtal som skulle kunna omförhandlas. Det kan till exempel ligga prenumerationer som dras som du knappt använder längre, och utnyttjar du verkligen gymkortet?
7. Spara pengar på mat
För de flesta hushåll är mat en av de största utgifterna. Tyvärr går även ganska mycket pengar rakt ner i soptunnan eftersom matsvinnet i vårt land är ganska stort. Men genom att bli lite mer matsmart kan du förmodligen minska lite på matbudgeten.
Några tips:
- Basera veckomenyn på veckans extrapriser.
- Planera handlingen med en inköpslista så att du bara köper det du kommer använda.
- Gör matlådor till jobbet – även om du behöver laga en extra rätt är det betydligt billigare än utelunch.
- Frys in slattar och matrester som blivit över från matlagning eller middagar.
- Ha en restdag varje vecka där du länsar kyl och skafferi på sådant som har blivit över.
8. Ändra på shoppingbeteendet
Precis som med matvanorna kan det kanske vara värt att utvärdera dina shoppingvanor. Om det är något du behöver, kan du till exempel vänta tills det är rea eller extrapris innan du köper det? Och kan du se dig om efter det på andrahandsmarknaden?
Se också till att jämföra priser mellan butiker innan du handlar. Första resultatet i sökmotorn innebär inte att det är det bästa priset. Var också uppmärksam på fraktkostnader så att du inte köper en vara till drömpris men sedan får lägga en större summa på frakten.
9. Konkurrensutsätt ditt bolån
Under de senaste åren har bolåneräntorna rört på sig väldigt mycket, och det gynnar dig kanske inte alltid att vara din gamla storbank trogen. Jämför din nuvarande ränta med vad andra aktörer kan erbjuda. På Ikano Bank har vi en prismodell där räntan vi erbjuder är färdigförhandlad och klar – du erbjuds den lägsta räntan vi kan ge dig direkt.
Information om effektiv ränta för bolån
För ett bolån på 2 000 000 kr med rak amortering med en löptid på 30 år och månadsvis betalning med 3,24% rörlig ränta blir den effektiva räntan 3,29%. Den första månadsbetalningen (inkl. amortering) blir 10 956 kr. Totalt belopp att betala om lånet behålls i 30 år och räntan är oförändrad under lånets löptid uppgår till 2 974 700 kr. Antalet månadsbetalningar är då 360 stycken. Inga avgifter tillkommer. 2024-12-23. Bolån förmedlas av Ikano Bank AB (publ) i samarbete med kreditgivaren Borgo AB (publ) (org. nr 559153-2303, Box 24088, 104 50 Stockholm), och är förenat med panträtt i fast egendom, tomträtt eller bostadsrätt.
10. Sälj sådant du inte använder
Att rensa ut ibland är skönt, samtidigt som du kan göra en lite förtjänst. Sälj av sådant du har i gömmorna som du inte längre vill ha, så får du direkt lite extra pengar att antingen spendera eller sätta in på ditt sparkonto.
11. Skaffa en extrainkomst
Om du vill boosta sparandet, eller bara behöver lite extra i kassan under en period, kan du se över möjligheten till extrainkomst. Det behöver inte vara svårare än att du hyr ut prylar som du har genom en uthyrningstjänst, deltar i betalda undersökningar eller ta så kallade gigjobb eller frilansuppdrag.
Tips när du vill tjäna extra pengar
12. Betala fakturan i tid
Det kan låta enkelt, men ett missat förfallodatum hit eller dit kan till slut landa på en skaplig summa pengar. Idag kan det tyvärr vara lätt att missa en digital faktura som hamnat långt ner i mejlkorgen eller i en app utan att du får påminnelser.
Gör det till en rutin att hantera fakturan direkt när du får den. Du kan alltid schemalägga betalningen så att pengarna dras när det passar dig. Om du har återkommande fakturor, sätt dem på autogiro om du kan.
13. Ha olika typer av sparande
När du är i gång med ditt sparande kan det vara en idé att dela upp det på flera olika sparkonton för olika syften.
I buffertsparandet bygger du upp en lättåtkomlig buffert för oförutsedda utgifter, till exempel trasiga vitvaror eller en dyr tandläkarräkning.
I det långsiktiga sparandet sparar du, som namnet antyder, på lång sikt. Det kan vara till en framtida bostad, till pensionen eller för att du ska kunna gå ner i arbetstid längre fram.
I målsparandet, eller det kortsiktiga sparandet, sparar du till roliga saker på lite kortare sikt, som en semesterresa eller kanske en ny soffa. Från det här kontot kan du unna dig att ta lite pengar till sådant du vill ha.
Hos oss kan du så klart ha flera aktiva sparkonton för olika syften helt utan kostnad.
14. Sätt upp mål
För en del blir det lättare att motivera sig om man har ett konkret mål att uppnå. Det kan vara något specifikt du vill spara till, som en kontantinsats, men det kan lika gärna vara ett mål som att komma upp i en viss summa pengar inom en viss tidsram. På våra sparkonton finns det möjlighet att sätta upp sparmål för att visualisera din sparresa.
Spara med Ikano Bank
Vi har sparkonton för alla tillfällen, med fria uttag och rörlig ränta eller fasträntekonto med bindningstid. Alltid ränta från första kronan och väldigt enkelt att komma igång.
Sparkonto med fria uttag 1,85 %