14 augusti 2023

Så kan du sänka hushållets fasta utgifter

Ung kvinna i hemmamiljö som dricker kaffe

För att du ska känna dig trygg med din privatekonomi är det viktigt att du har koll på dina utgifter – både rörliga och fasta. Det behöver varken vara svårt eller krångligt, och med en hushållsbudget får du en överblick över din ekonomi och kan göra omprioriteringar för att sänka kostnaderna. Det kan vara bra om du till exempel skulle ha lägre inkomster under en period, om du vill spara extra till en resa eller en kontantinsats, eller om kostnader som boränta eller matpriser ökar.  

Vad menas med fasta utgifter?

Fasta utgifter är utgifter som återkommer varje månad. Det kan exempelvis vara din hyra, telefonabonnemang och hemförsäkring. De fasta utgifterna är oftast nödvändiga, men inte alltid. Därför är det viktigt att du ser över dem med jämna mellanrum för att få så låga fasta utgifter som möjligt. 

Vad är skillnaden mellan fasta och rörliga utgifter?

Till skillnad från fasta utgifter är de rörliga utgifterna oftast inte nödvändiga och är sådant du kan göra dig av med eller minska om du vill. Det är sådant som du kanske inte behöver för att klara av vardagen, men som kan bidra till en högre livskvalitet för dig och din familj.

Så kan du minska dina fasta utgifter

För att minska dina utgifter behöver du först och främst skapa dig en överblick över din ekonomi och de utgifter du har idag. Det får du genom att göra en hushållsbudget. Dina rörliga utgifter kan du enkelt justera eftersom de inte är nödvändiga för din vardag. Det är de fasta utgifterna som oftast är högst, och det finns sätt att minska dem.

Så gör du en hushållsbudget 

5 sätt att minska dina fasta utgifter

 • Se över boräntan. Olika banker kan erbjuda olika ränta på ditt bolån. Därför kan det vara bra att se över vart du kan få bäst ränta. Hos oss kan du enkelt räkna ut vilken ränta vi kan erbjuda dig.
 • Se över dina boendekostnader. Många av dina fasta utgifter är kopplade till din bostad. Det kan handla om försäkringar, el och bredband. Vissa av dessa avtal kan omförhandlas. Om du lägger flera tjänster under samma leverantör kan det ibland vara möjligt att få rabatterat pris.  
 • Säg upp onödiga prenumerationer. Behöver du verkligen tre olika streamingtjänster, eller klarar du dig med en? Se över dina abonnemang och säg upp de som du inte använder eller använder väldigt sällan. Dessa kostnader kan verka små, men har du många kan det göra stor skillnad på din ekonomi. Du skulle i stället kunna lägga pengarna på ett sparkonto där du kan låta dem växa. 
 • Överväg att flytta. Du kan spara mycket pengar på att flytta till ett mindre eller billigare boende. Fundera på om ni behöver allt utrymme ni har idag, eller om ni kan tänka er att bo i ett billigare område. Känns en flytt inte aktuell kanske du kan hyra ut ett rum i ditt hus eller i din lägenhet som inte används? 
 • Utvärdera ditt bilbehov. För många är en bil en av de största fasta utgifterna. En begagnad bil kan innebära höga underhållskostnader, medan en ny bil kan komma med höga lånekostnader. Fundera på ditt behov, hur mycket används bilen varje månad? Bor du i en stad med bra kollektivtrafik kanske du kan klara dig helt utan bil.  

Flytta ditt bolån till Ikano Bank

Räkna ut din ränta

Så stor är den fasta utgiften i genomsnitt för en familj

Det finns många olika typer av fasta utgifter. Vilka just din familj har beror på er specifika situation. Men det finns några exempel på vanliga fasta utgifter som många familjer i Sverige har. 

Exempel på fasta utgifter för en familj 

 • Hyra/lån 
 • Driftkostnader för bostad (exempelvis el, värme, vatten) 
 • Telefon och bredband 
 • Försäkringar 
 • Medlemskapsavgifter (exempelvis gym, fackförbund, a-kassa) 
 • Matinköp 
 • Blöjor 
 • Kläder 
 • Bil och transporter 
 • Avgift för förskola/fritidshem 

Vilka metoder finns för att hålla koll på sina utgifter? 

Det bästa sättet för att få koll på dina utgifter är genom att göra en hushållsbudget. På så sätt får du en översikt över familjens inkomster och utgifter och hur du kan förbättra er ekonomi. Tänk på att regelbundet se över och uppdatera din hushållsbudget när utgifter och inkomster förändras.  

Så gör du en hushållsbudget 

Ikano Bank

Gör det billigare

Hushållsekonomi

Budget