Börja spara till barn och barnbarn

Ge barnen en bra ekonomisk start

Att starta ett barnsparande är en bra och kärleksfull investering i barnens framtid. När det är dags att ta klivet ut i vuxenlivet och köpa det första egna hemmet, eller ta premiärturen med det nytagna körkortet, kan ett sparande som fått växa under lång tid göra stor skillnad.

 • Insättningsgaranti och ränta från första kronan
 • Små summor kan växa sig stora över tid
 • Möjlighet att månadsspara 

Information om insättningsgarantin
Våra konton omfattas av den statliga insättningsgarantin enligt beslut av Riksgälden. Varje kund har rätt till ersättning för sin sammanlagda kontobehållning i banken med ett belopp som motsvarar högst 1 050 000 kronor. Utöver detta belopp kan kunden få ersättning för vissa särskilt angivna händelser med högst fem miljoner kronor. Riksgälden ska göra ersättningen tillgänglig för kunden inom sju arbetsdagar från den dag banken försattes i konkurs eller Finansinspektionen beslutade att garantin ska träda in. Särskilt informationsblad om insättningsgarantin hittar du här. Läs mer på Riksgäldens webbplats

Barnsparkonto Plus

3,50 %

 • Högre ränta när du sparar 100 000 kr
 • Fyra fria uttag per år

Öppna Barnsparkonto Plus

För att få räntan 3,50 % behöver du spara minst 100 000 kr. Sparar du mindre får du 3,10 % i ränta.

Barnsparkonto Fix

2,80 % – 3,75 %

 • Bind pengarna till en hög fast ränta
 • 1 år: 3,75 %
 • 2 år: 3,20 %
 • 5 år: 2,80 %

Öppna Barnsparkonto Fix

Aktuella räntor för Barnsparkonto Fix

1 år 3,75 %

Effektiv ränta: 3,75 %

2 år 3,20 %

Effektiv ränta: 3,15 %

5 år 2,80 %

Effektiv ränta: 2,66 %

Effektiv årsränta är ett vanligt sätt att beräkna räntan på fasträntekonton för att få jämförbarhet mellan olika typer av sparkonton: konton där räntan betalas ut årligen och konton där räntan betalas vid löptidens slut. Den effektiva räntan motsvarar den räntesats som krävs för att ge samma avkastning om räntan årligen betalats ut, med så kallad ränta på ränta-effekt. Räntan är dagsaktuell och bestäms den dag då vi har mottagit din signerade kontoansökan och öppnar ditt konto.

Börja barnspara i tre enkla steg

spara steg 1 ikon

Välj vilket konto du vill öppna och ansök genom att fylla i barnets och förmyndarnas uppgifter.

spara steg 2 ikon

Välj om du vill börja månadsspara direkt när kontot öppnas*.

*Du kan månadsspara med kontona Barnsparkonto och Barnsparkonto Plus, men inte med Barnsparkonto Fix.

spara steg 3 ikon

Signera med BankID. Nu är du redo att börja spara!

Låt sparandet sköta sig själv

En bra sparrutin är avgörande för att sparpengarna ska växa. Du som väljer ett Barnsparkonto eller Barnsparkonto Plus kan sätta stående överföringar till sparkontot varje månad. Du kan starta månadssparandet direkt när du öppnar kontot, eller senare på Mina sidor. 

Yngre kvinna och äldre man fikar vid ett bord

Spara till barnbarn

Ett sparande är perfekt att ge bort i present vid dop, födelsedag eller konfirmation. Om du är mor-eller farförälder och vill öppna ett sparkonto behöver du ta hjälp av barnets förmyndare för att öppna det i barnets namn. När kontot är öppnat och du har fått kontouppgifterna, kan du fritt sätta in pengar när du vill.

Du kan också öppna ett eget sparkonto som du döper till barnets namn. Tänk då på att det bara är du som har tillgång till kontot, och du behöver själv lämna över pengarna när du vill att barnbarnet ska få tillgång till dem.

Man springer med barn i skottkärra i sommarkvällen

Spara till barnens kontantinsats

Många drömmer om att någon gång köpa sitt alldeles egna hem. Men att som ung vuxen börja spara till den kontantinsats som behövs kan kännas långt bort. Lägg grunden redan nu genom att börja månadssparande till en framtida lägenhet att skapa vardagsminnen i.

Välj typ av barnsparande

Hemkära tips

Du kan spara på många olika sätt och med olika mål och syften. Kanske sparar du för att ha ekonomisk trygghet när livet serverar läckande diskmaskiner och bilhaverier, eller så är målet en efterlängtad familjeresa eller bättre pension. Det viktigaste är att du väljer en sparform som passar dig och dina behov. Här hittar du tips och information om att spara från Sveriges hemkäraste bank.

Så bygger du upp en ekonomisk buffert

Oväntade utgifter kan komma när du minst anar det. Här går vi igenom vad du bör tänka på och hur du gör för att skaffa en sparbuffert.

Läs mer

Så lyckas du med månadssparandet

Hur ser vägen till ett lyckat sparande ut? Till stor del handlar det om att vara konsekvent. Här hittar du våra bästa tips för hur du kommer igång och lyckas med ditt månadssparande. 

Läs mer

Planera ett lyckat bröllop med liten budget

Kostnaden för ett bröllop kan lätt skena iväg. Men hur gör man för att få bröllopet man föreställt sig och samtidigt hålla kostnaderna på en lagom nivå? Vi listar några smarta tips.

Läs mer

Vanliga frågor om att spara åt barn

 • Ska jag spara i mitt eller barnets namn?

  När du ska starta ett barnsparande behöver du välja om du ska spara i barnets namn eller i ditt eget. Sparar du i barnets namn får barnet automatiskt tillgång till kontot på sin 18-årsdag. Sparar du i ditt eget namn tillhör pengarna dig fram tills du väljer att barnet ska få tillgång till dem. Då kan du själv känna efter när barnet är redo att hantera pengarna.

  Vill du spara i ditt eget namn öppnar du ett vanligt sparkonto - där kan du sedan namnge kontot efter barnet för att skilja det från dina andra sparkonton.

  Välj sparkonto

 • Kan jag öppna ett sparkonto till mitt barnbarn?

  Om du önskar öppna ett sparkonto till minderårig, måste förmyndare öppna kontot. En mor-/farförälder kan alltså inte öppna ett konto i barnets namn. När förmyndare öppnat kontot, kan andra (som till exempel en mor-/farförälder) föra in pengar på kontot så länge du har barnets kontonummer, en uppgift du får efterfråga av förmyndare, det vill säga är det enbart förmyndare som har tillgång till kontot och dess uppgifter.

  Ett alternativ är att öppna ett eget sparkonto, som du kan namnge i inloggat läge på Mina sidor. Tänk på att det enbart är du själv som har tillgång till kontot, och det finns ingen koppling till annan person, till exempel barnbarnet.

 • Hur gör jag om jag vill månadsspara via autogiro?

  Logga in på Mina sidor och anmäl dig för månadssparande via autogiro. Du kan enkelt ändra beloppet för ditt månadssparande när du är inloggad.

 • Hur sätter jag in pengar på mitt sparkonto?

  För att överföra pengar från din andra bank till ditt konto på Ikano Bank behöver du via den internetbanken uppge clearing- och kontonummer. Du hittar ditt kontonummer genom att logga in på Mina sidor. De första fyra siffrorna är clearingnummer och de efterföljande sju är ditt kontonummer.

 • Hur ändrar jag beloppet på mitt månadssparande?

  När du loggar in på Mina sidor kan du ändra beloppet på månadssparandet.

 • Vilka räntor erbjuder ni på era sparkonton?

Undrar du över något?

Vi hjälper dig gärna med alla dina frågor. Är du redan lån-, spar- eller kortkund kan du enkelt logga in och chatta med någon av våra handläggare under helgfria vardagar kl 9–17. Du kan också nå oss på telefon mellan kl 10–15.

Välkommen!

Till kundservice