Så lyckas du med månadssparandet

Familj umgås i soffan med telefon och surfplatta

Tips för att komma igång

Ett stabilt månadssparande kan ge både trygghet och frihet – det är bland det mest hälsosamma du kan göra för din ekonomi. Men det kan kännas som en utmaning att komma igång med att lägga undan sina surt förvärvade slantar varje månad. Håll ut, för när du ser hur pengarna börjar växa kommer du förmodligen känna både stolthet och glädje.

Här är våra bästa tips för att du ska lyckas med ditt nya månadssparande, oavsett hur din ekonomi ser ut.

Pappa och son ligger i soffan och läser saga

Varför ska jag månadsspara? 

Ett sparande fungerar som en krockkudde för din ekonomi. Saker kan ske som är svåra att förutsäga; plötsligt står du utan arbete i några månader, du biter sönder en tand eller behöver laga bilen. Har du pengar sparade i en buffert kan du undvika att ta ett dyrt lån eller handla på kredit om en större utgift dyker upp. Med sparade pengar får du också möjlighet att uppfylla både stora  och små drömmar.

Vilken typ av sparande ska jag ha?

 Det finns flera typer av sparande som du kan lägga undan pengar i varje månad.  

Buffertsparande

Att bygga upp en buffert är bland det bästa du kan göra för din ekonomi. Det ger dig en trygghet om det dyker upp oförutsedda utgifter. Eftersom du kan behöva använda pengarna med kort varsel är det bra att ha dem på ett sparkonto med både ränta och fria uttag. Då riskerar du inte att pengarna minskar i värde, samtidigt som du också kan komma åt dem snabbt.

Vårt Sparkonto har en förmånlig ränta och fria uttag – perfekt för buffertsparandet.

Läs mer om Sparkonto 

Målsparande

Ett målsparande är när du sparar till något specifikt, som den nya tv:n, sportlovsresan eller köksrenoveringen. Även om du inte sparar till något speciellt kan det vara klokt med ett lite mer kortsiktigt sparande som komplement till buffertsparandet. Det kan ge dig ekonomisk frihet om något spännande dyker upp.

Målsparandet kan passa på ett sparkonto där pengarna inte är lika åtkomliga som på ett buffertkonto, men inte heller lika låsta som på ett bundet sparkonto. På Sparkonto Plus kan du som redan har ett sparkapital spara till en högre ränta med fyra fria uttag per år.

Läs mer om Sparkonto Plus

Långsiktigt sparande

Precis som det låter så ska pengarna i det långsiktiga sparandet växa över tid. Därför ska det helst inte vara alltför lätt att ta ut pengar när plötsliga behov dyker upp. Exempel på långsiktigt sparande kan vara till en kontantinsats, pensionssparande eller sparande till barn eller barnbarn. För det långsiktiga sparande kan aktier, fonder eller ett bundet sparkonto ge bäst avkastning.

Med Sparkonto Fix binder du tryggt ditt sparande i upp till 5 år till vår högsta ränta.

Läs mer om Sparkonto Fix

Läs mer om våra barnsparkonton

Flicka i ballerinakläder skrattar på en äng

5 frågor att ställa när du ska välja sparkonto

  • Vill jag kunna ta ut pengar ofta?
  • På hur lång sikt tänker jag spara pengar?
  • Är det här den bästa räntan jag kan få?
  • Finns det avgifter som äter upp avkastningen?
  • Gäller insättningsgarantin?

Pappa och barn tittar på surfplatta tillsammans

Vilket sparkonto ska jag välja? 

Det viktigaste när du väljer var du ska placera dina sparpengar, är att du utgår från dina egna behov. Om du sparar kortsiktigt och ska använda pengarna inom en snar framtid kan det vara bra att överväga ett sparkonto med låg risk. Är du intresserad av fonder och aktier kan denna typ av investering passa bättre när du sparar på lång sikt.

Enkla tips för att lyckas med månadssparandet

Spara direkt när pengarna kommer

Att tänka att du ska spara det som blir över när månaden är slut kan kännas som en god idé, men med den strategin är risken att det inte blir något sparat alls. Vänd på det och lägg undan en slant redan när lönen, föräldrapenningen eller studiestödet kommer.

Automatisera sparandet

En ny rutin, som att regelbundet sätta undan sparpengar, kan vara svår att komma ihåg. Se i stället till att sätta automatiska överföringar till dina sparkonton. Då kan du se dina sparpengar växa utan att du behöver lyfta ett finger.

Sätt ett mål

Det är ofta enklare att spara om man har ett mål, särskilt om det är roligt. Sätt upp ett sparmål, så vet du hur mycket du behöver spara varje månad för att nå målet. Se bara till att målet är realistiskt så att du inte tappar motivationen.

Kapa onödiga utgifter

Om du tittar på de senaste månadernas utgifter, finns det något du kan dra in på till förmån för sparandet? Äter du lunch ute varje dag kan du ta med matlåda några dagar i veckan. Och nyttjar du verkligen alla streamingtjänster, eller kan du pausa några under en tid och i stället lägga de pengarna på sparkontot?

Lite är bättre än inget

Alla har vi olika förutsättningar, och vissa månader är utgifterna kanske lite större. Lev efter devisen ”Det bästa sparandet är det som blir av”. Spara det du kan, hur lite eller mycket det än är. Det viktigaste är att du gör det.

Boosta sparandet

Vill du snabbspola till ditt sparmål, eller bara kickstarta din buffert ordentligt? Rensa ut och sälj saker som du inte använder längre, så kan du få en extra summa pengar att sätta in direkt på sparkontot. 

Fler tips på hur du kan spara pengar vardagen 

Hur mycket ska jag spara?

Det finns inget rätt svar på hur mycket du behöver ha sparat. Allt beror på vilka förutsättningar och behov just du har. Generellt brukar man säga att man ska spara mellan 5–10 procent av sin lön efter skatt, och bufferten ska motsvara två till tre månadslöner.  

Öppna sparkonto

Kvinna i trädgård håller i en korg med grönsaker

Spara hos Ikano Bank

Vi hjälper dig att få pengarna att växa tryggt, både på kort och lång sikt. Alla våra sparkonton omfattas av den statliga insättningsgarantin.

Sparkonto

1,85 %

Sparkonto Plus

2,40 %

Sparkonto Fix

2,45 % – 3,00 %

Information om insättningsgarantin
Våra konton omfattas av den statliga insättningsgarantin enligt beslut av Riksgälden. Varje kund har rätt till ersättning för sin sammanlagda kontobehållning i banken med ett belopp som motsvarar högst 1 050 000 kronor. Utöver detta belopp kan kunden få ersättning för vissa särskilt angivna händelser med högst fem miljoner kronor. Riksgälden ska göra ersättningen tillgänglig för kunden inom sju arbetsdagar från den dag banken försattes i konkurs eller Finansinspektionen beslutade att garantin ska träda in. Särskilt informationsblad om insättningsgarantin hittar du här. Läs mer på Riksgäldens webbplats

Undrar du över något?

Vi hjälper dig gärna med dina frågor. Är du redan lån-, spar- eller kortkund kan du enkelt logga in och chatta med någon av våra handläggare under helgfria vardagar kl 9–17. Genom inkorgen kan du skicka meddelanden till oss när som helst på dygnet och få svar inom två arbetsdagar.

Du kan också nå oss på telefon mellan kl 9–16.

Välkommen!

Till kundservice