Rikare boende

Mer än bara pengar

Vi är nyfikna på människor. I kunskapsrapporten Rikare boende djupdyker vi i svenskarnas känslor, planer och drömmar för sina hem. Vi ser att så många så många som 83 % är nöjda med hur de bor idag. Men skillnaden mellan åldrarna är stor och i åldersgruppen 31 till 45 ligger nöjdheten bara på 46 %. Vad är det som gör att vi trivs där vi bor? Vad värderar vi när vi ska investera i våra hem? Och vad drömmer vi om i framtiden?

Vi utforskar tre dimensioner som påverkar upplevelsen av ett rikare boende; det mänskliga, det monetära och det planetära.

Storleken har betydelse 
– och skapar mest bekymmer

I Sverige är vi ganska nöjda med hur vi bor, men hemmet kan samtidigt ge en hel del huvudbry. 57 % anger att de oroar sig över något relaterat till boendet – och hur vi bor påverkar vad vi bekymrar oss för. Att något ska gå sönder och behöva repareras stressar 29 % av dem som bor i villa eller radhus, medan bara 7 % av de som hyr oroar sig för detta. För den som bor i hyresrätt eller bostadsrätt är det i stället storleken på bostaden som oroar, där en dryg femtedel bekymrar sig över att bo för litet.

Storleken har betydelse statistik
 

Ett rikare boende – en resa genom ekonomi och livskvalitet

Frida Momeni Sandin, ikano bank

Nio gånger. Så ofta flyttar människor i Sverige under en livstid. En lång resa genom olika faser och rum.

Ikano Bank är födda i hemmet och med samma grundare som IKEA delar vi också bilden av hemmet som livets mittpunkt. Vi är nyfikna på vad som betyder mest för människor när det kommer till boendefrågor – vad är det som skapar ett rikare boende nu och på sikt? För oss handlar det om ekonomi, hållbarhet och lycka. En värdeökning kan räknas i kronor, men också i lättare livspussel, plats för fler och ökad livskvalitet. I vår rapport Rikare boende delar vi lärdomar från egna undersökningar, omvärldsspaningar och intervjuer med experter kring boendets flera dimensioner. Vi vill ge fler möjligheten att uppleva ett rikare boende.


Frida Momeni Sandin
Global marknadschef, Ikano Bank

Expertpanelen

 • Frida Momeni Sandin, Ikano Bank

  Frida Momeni Sandin
  Global marknadschef på Ikano Bank och ansvarig för konsumentinsikter.

 • Micael Dahlen

  Micael Dahlen

  Författare, ekonom och världens första professor i lycka vid Handelshögskolan i Stockholm.

 • Isabella Ahmadi

  Isabella Ahmadi
  Journalist, grundare av podcasten Smarta Cash och konsumentexpert hos Prisjakt.

 • Solmaz Beik

  Solmaz Beik

  Arkitekt för Kod Arkitekter som utforskar hur framtidens hållbara boendeformer kommer att se ut.

Ett rikare boende handlar, liksom ett rikare liv, om att verkligen leva.


Micael Dahlen

 

Takeaways från ett rikare boende

 • Vad skapar ett rikare boende, egentligen?

  Ikano Bank har identifierat tre dimensioner av rikare boende: mänskligt, monetärt och planetärt. Det är lätt att fastna i fokus på ekonomisk värdeökning av en bostad, även andra värden är viktiga för människor och de tre dimensionerna går ihop – hållbart boende kan ge positiv effekt också på den månatliga boendekostnaden och samtidigt öka värdet på bostaden. Rätt val av investeringar i trivselfaktorer har också påverkan på monetär värdeökning av bostaden.

 • Vad är du beredd att göra för att skapa utrymme för livet?

  Svenskarna har gjort förändringar senaste året för att förbättra sin boendeekonomi. Det kan handla om stort som smått, allt från att skapa en tydlig budget till att se över sina levnadskostnader. Investeringar i renoveringar och installationer som över tid kan stärka boendeekonomin, genom exempelvis lägre energikostnader, är investeringar som också bedöms ge högst värdeökning av bostäder. Större handlingar, som att välja ”downsizing” (flytta till något mindre) eller hyra ut en del av boendet, kan också få stora effekter på upplevelsen av ett rikare boende – för när alla pengar går till boendet finns inget utrymme för liv i hemmet.

 • När kan fix och flex förhöja hemmakänslan?

  När fokus flyttas från en endimensionell syn på bostadens ekonomiska värdeökning, till en avsikt att också höja trivsel- och upplevelsevärdet – här och nu och över tid – ja, då kan ett hem skapas på riktigt. Ökad trivsel är en primär drivkraft för planerade investeringar i hemmet. En rådande trend kring återbruk visar på möjligheter att göra dessa investeringar på ett sätt som också har lägre klimatpåverkan. Ett personligt och rikare boende kräver inte alltid nytt. Snarare kan tidsinvesteringen i hemmafixet, och förmågan att ge nytt liv till gamla saker, bidra till mer hemkänsla.

 • Hur kan framtidstron på ett rikare boende stärkas?

  De flesta är nöjda med sitt nuvarande boende (83 %), men oron kring den framtida boendeekonomin är högst påtaglig. Mer än hälften av svenskarna är bekymrade över något relaterat till sitt boende i dag. Oftast är det kostnadsrelaterat, och i åldersgruppen 18-30 år är det 70 % som bekymrar sig kring boendet. Att skaffa sig bättre koll och översikt på ekonomin bidrar till en känsla av kontroll, att hitta ett bra bollplank för ekonomiska frågor kan ge nya infallsvinklar och bidra till att finna det ekonomiska lugnet för framtiden.

tre dimensioner av rikare boende

Läs hela rapporten

När vi i vår första rapport undersöker vad som ger upplevelsen av ett rikare boende, har vi identifierat tre dimensioner som påverkar oss människor.

Vi får svar på vad som påverkar synen på hemmet i en orolig omvärld – och målar med hjälp av nya insikter upp en bild av hur framtidens hem kan utvecklas.

Ladda ner hela rapporten (pdf)

Tips för ett rikare boende

En man med ett barn på sina axlar vandrar framåt längs en grusväg i skymningen.

Hitta det ekonomiska lugnet

Stress över ekonomi kan få oss att må dåligt. Niclas Almén, doktor i psykologi och legitimerad psykolog och psykoterapeut, tipsar om hur du kan hantera den ekonomiska stressen.

Läs mer

Man och kvinna sitter vid frukostbordet tillsammans med sina barn och ser över hushållsbudgeten

Så skapar du en effektiv hushållsbudget

Att få överblick över sina pengar är smart och kan ge extra trygghet i vardagen. I den här guiden visar vi hur du skapar en egen hushållsbudget och vad den bör innehålla.

Läs mer

Odla egen mat hemma och spara pengar

Att odla egen mat är ett utmärkt sätt att sänka sina matkostnader. Genom att välja rätt grödor och anpassa odlingen kan du både spara pengar och njuta av färsk mat med relativt liten arbetsinsats.  

Läs mer