Låna till bostad

Nu har vi sänkt vår rörliga bolåneränta!

Ansök om bolån med bra ränta

Vi är banken som förstår sig på hemmalivet. Om du ska köpa hus, radhus eller lägenhet så hjälper vi dig med lån för upp till 85 % av bostadens värde. Se din bästa ränta direkt i vår räknare – den är färdigförhandlad och klar. Som IKEA Family medlem får du en extra bra ränta.

Vill du flytta ditt befintliga bolån? Flytta bolånet här

 • Din bästa ränta utan förhandling
 • Smidig ansökan online
 • Personlig bolånespecialist
 • Våra kunder har bland Sveriges lägsta räntor*

*Enligt Compricers jämförelse av snitträntan för olika bindningstider de senaste månaderna.

Räkna ut din ränta

Se direkt vilken ränta vi kan erbjuda dig.

Vilken ränta får jag?

Vi tycker att alla ska ha samma chans till ett schysst bolån, utan krav på förhandling eller flytt av andra banktjänster. Våra bolåneräntor är färdigförhandlade och klara och bestäms av bostadens belåningsgrad, hur stor del av marknadsvärdet som belånas och vilken bindningstid du väljer. Som IKEA Family medlem får du dessutom en extra bra ränta. Räkna enkelt ut den lägsta ränta vi kan erbjuda dig!

Se våra list- och snitträntor

Räkna ut din ränta

Information om effektiv ränta för bolån
För ett bolån på 2 000 000 kr med rak amortering med en löptid på 30 år och månadsvis betalning med 4,29% rörlig ränta blir den effektiva räntan 4,38%. Den första månadsbetalningen (inkl. amortering) blir 12 706 kr. Totalt belopp att betala om lånet behålls i 30 år och räntan är oförändrad under lånets löptid uppgår till 3 290 575 kr. Antalet månadsbetalningar är då 360 stycken. Inga avgifter tillkommer. 2024-05-16. Bolån förmedlas av Ikano Bank AB (publ) i samarbete med kreditgivaren Borgo AB (publ) (org. nr 559153-2303, Box 24088, 104 50 Stockholm), och är förenat med panträtt i fast egendom, tomträtt eller bostadsrätt.

4,29 %

Vår lägsta 3 månaders-ränta

för dig som IKEA Family medlem med en belåningsgrad under 65 %.
Effektiv ränta: 4,38 %

Så här ansöker du om bolån

Fyll i uppgifterna och skicka in din ansökan. Du får snabb återkoppling.

När du har skickat in kompletterande uppgifter handlägger vi din ansökan och lämnar ett slutligt besked.

Slutför ansökan på Mina sidor och signera avtalet med Mobilt BankID.

lägre ränta på bolånet med Ikea Family

Lägre ränta med IKEA Family

Med samma grundare som IKEA är det rätt naturligt att vi är kunniga när det kommer till hus, hem och boendeekonomi. Och som IKEA Family medlem får du alltid en lägre ränta på ditt bolån hos oss.

Du tar enkelt del av erbjudandet i samband med att din bolåneansökan blivit beviljad.

Läs mer om samarbetet med IKEA

Vem kan ansöka om bolån?

 • Alla sökande ska vara minst 18 år
 • Alla sökandes inkomst måste vara i svenska kronor (SEK)
 • Hushållet behöver ha en fast inkomst på minst 180 000 kr per år
Borstar håret hemma

Hur mycket kan jag låna?

Innan du ansöker om lånelöfte kan du ta reda på hur stort lån vi kan erbjuda dig med hjälp av vår Bolånekalkylator. Du får ett preliminärt svar direkt utan någon kreditupplysning.

Räkna på ditt bolån

barn och hund leker tillsammans

Ansök om lånelöfte innan visning

Ska du precis börja gå på visningar, eller har du redan ett objekt i sikte? Genom att skaffa lånelöfte är du redo när budgivningen drar igång. Ansök kostnadsfritt hos oss och få svar direkt!

Ansök om lånelöfte

Har du fått lånelöfte hos en annan bank?

Du behöver inte ha lånelöfte hos oss för att kunna ansöka om bolån. Utmana räntan du blivit erbjuden och se om vi kan erbjuda dig bättre villkor!

Stresstesta din boendeekonomi

Hur skulle du påverkas av att gå ner i arbetstid, högre räntor eller föräldraledighet? Förbered dig på ekonomiska förändringar genom att stresstesta din boendeekonomi. Simulera olika situationer och få koll på vad din ekonomi klarar.

Stresstesta din boendeekonomi
kvinna målar sitt hus

Bolåneguiden - 4 steg till din nya bostad

Att köpa ett nytt hem är en stor händelse. Inte så konstigt att det känns lite svårt att hålla koll på allt. Med den här guiden hjälper vi dig att navigera från första visningen tills att du skriver på ditt kontrakt.

Till Bolåneguiden

Hemkära tips

Att köpa ett nytt hem är en av de största investeringarna i livet och påverkar din ekonomi under lång tid. Därför är det så klart extra klokt att planera i god tid och ta reda på vad du har råd med, vilka kostnader du behöver räkna in och vad du ska titta på när du jämför långivare. Här hittar du tips och information om bolån från Sveriges hemkäraste bank.

 

Räntehöjningar och stigande inflation – vad ska du tänka på?

Här får du som bostadsägare tips på vad du ska tänka på när tiderna känns oroliga.

Läs mer

 

Rörlig eller bunden ränta? Så kan du tänka

Många känner oro över de höjda räntorna och inflatione. Bör man förändra något kring bolånet eller bara sitta lugnt i båten?

Läs mer

 

Konkurrensutsätt ditt bolån: “Många betalar för mycket”

Betalar du för mycket för ditt bolån? Förklaringen till överpriserna beror ofta på en ovilja att förhandla och ifrågasätta bankernas erbjudanden.

Läs mer

Bolånekund? Nu blir aviseringarna pappersfria

Från och med mars blir dina aviseringar för inbetalning av bolånet helt digitala. Det innebär att du inte längre kommer att få aviseringar med posten. På Mina sidor hittar du både kommande och tidigare avier. Samma information som förut, men samlad digitalt.

Logga in på Mina sidor

Frågor och svar om bolån

 • Hur fungerar lånelöfte?

  Ett lånelöfte är ett förhandsbesked från banken som ger en fingervisning om hur mycket du kan låna. Lånelöftet baseras på hur din ekonomi ser ut och är därför knutet till dig och inte till en specifik bostad.

  Många gånger kräver mäklaren ett godkänt lånelöfte för att du ska få delta i budgivningen eftersom det visar att du seriös och har möjlighet att fullfölja köpet. Det är viktigt att komma ihåg att lånelöftet är ett preliminärt besked och inte en garanti för att det slutliga bolånet ska bli godkänt, även om det oftast blir det.

  Läs mer om lånelöfte

 • Hur mycket kan jag låna?

  Du kan ansöka om bolån hos oss upp till 15 miljoner kronor. Dina lånemöjligheter beräknas bland annat utifrån dina inkomster, utgifter och lånebelopp.

 • Vad får jag för ränta på bolånet?

  Den ränta du får hos oss bestäms av belåningsgraden, det vill säga lånets storlek i förhållande till bostadens värde, och vilken bindningstid du väljer. Med vår Bolånekalkylator kan du enkelt få en indikation på vilken ränta vi kan erbjuda dig och vad din månadskostnad blir.

 • När fastställs räntan på mitt lån?

  Räntan på bolånet fastställs alltid på utbetalningsdagen. Det betyder att räntan du får på ditt bolån när det betalas ut kan skilja sig mot räntan du ser när du räknar eller ansöker. Läs mer om detta i de allmänna villkoren.

 • Kan jag låna till kontantinsats?

  När du köper en bostad får du bara bekosta 85 procent av köpesumman med hjälp av lån – resterande 15 procent behöver du kunna finansiera med egna pengar, en så kallad kontantinsats. Till kontantinsatsen kan du använda pengar som du sparat ihop eller vinsten från en tidigare försäljning. Vi erbjuder inte lån till kontantinsats.

 • Kan jag låna till handpenning?

  I samband med att du skriver kontrakt behöver du i regel betala in en handpenning. Handpenningen fungerar som en försäkring för säljaren fram till dess att du får tillträde till bostaden och betalar resterande belopp. Handpenningen utgör oftast 10 procent av köpesumman. När du ansöker om bolån hos oss kan du samtidigt ansöka om handpenningslån.

 • Hur betalar jag ränta och amorteringar på mitt bolån?

  Du betalar via autogiro, vilket innebär att dina ränte- och amorteringskostnader dras från ditt bankkonto automatiskt varje månad. I samband med inbetalningen får du en avi. Vi tar inte ut någon aviseringsavgift.

  Från och med februari 2024 är aviseringarna helt digitala. På Mina sidor hittar du både kommande och tidigare avier.

  Logga in på Mina sidor med BankID

 • Vilka kompletterande dokument behöver jag skicka in?

  När du har skickat in din ansökan kan du logga in på Mina sidor för att få information om vilka dokument du behöver komplettera med. Du får också information om hur du går till väga för att ta fram dessa dokument.

 • Hur mycket ska jag amortera?

  Att amortera innebär att du betalar tillbaka på ditt lån. Enligt amorteringskravet måste du amortera på ditt bolån om det uppgår till 50 procent eller mer av bostadens värde. Hur mycket du behöver amortera beror på hur mycket du lånar i förhållande till bostadens värde och din inkomst.

  Bolånet amorteras på följande vis:

  • 2 % per år på belåningsgrad över 70 %.
  • 1 % per år på belåningsgrad mellan 50 % och 70 %.
  • På belåningsgrader under 50 % är det valfritt att amortera på bolånet.

 • Hur gör jag om jag ska köpa nytt innan jag har sålt min nuvarande bostad?

  Med ett överbryggningslån har du möjlighet att finansiera köpet av en ny bostad innan du fått pengar från försäljningen av din gamla bostad. Överbryggningslånet är ett tillfälligt lån som löses in när din gamla bostad sålts. Du kan ansöka om överbryggningslån hos oss samtidigt som du ansöker om bolån.

 • Kan jag göra en extraamortering om jag vill?

  Har du ett bolån med tre månaders rörlig ränta går det bra att betala in extra (amortera) utan kostnad.

  För att göra extra amorteringsbetalningar och andra ändringar på lånet, vänligen kontakta oss på telefon 0476-88170 så hjälper vi dig med ditt ärende. Tänk på att det inte är möjligt att göra en extra inbetalning genom din månadsavi eller genom uppgifter som du hittar på nätet.

  Vid en extraamortering behöver du vara beredd på att kunna dela med dig av dokument som styrker pengarnas ursprung.

 • Kan jag låna till sommarstuga eller fritidshus?

  Ja, hos oss kan du ansöka om bolån på upp till 85 % av värdet när du vill köpa sommarstuga eller fritidshus. Du kan också ansöka om att flytta över ett befintligt lån som du har på ditt fritidshus.

Vi pratar gärna bolån med dig 

Du kan alltid få hjälp längs vägen av våra duktiga bolånespecialister. 

Tveka inte att höra av dig, du når oss alla vardagar mellan kl 9–17.

Till kundservice

Vårt partnerskap med Borgo

Kreditgivare bakom Ikano Bank bolån är Borgo, ett fristående hypoteksbolag vars målsättning är att erbjuda marknadsledande bolån till svenska privatpersoner. Borgo ägs gemensamt av Ikano Bank, ICA Banken, Söderberg & Partners och Ålandsbanken. Genom att flera företag går samman skapas skalfördelar och förutsättningar för att erbjuda attraktiva bolåneräntor till konsumenter på ett ekonomiskt hållbart vis.

Borgo har tillstånd att bedriva verksamhet med tillstånd enligt 3 kap. 2 § lagen (2004:297) om bank- och finansieringsrörelse (“LBF”) samt enligt lag (2003:1223) om utgivning av säkerställda obligationer (“LUSO”) och står under tillsyn av Finansinspektionen. Alla medarbetare hos Borgo som arbetar med bolån är licensierade av SwedSec samt har en bakgrund inom bank och finans med stor erfarenhet av bolån.

Läs mer på borgohypotek.se