Låna till handpenning

 

Vi hjälper dig med handpenningslån

När du köper en bostad behöver du betala en handpenning. Handpenningen är en förskottsbetalning som betalas in till mäklaren i samband med att du skriver kontrakt för din nya bostad. Betalningen fungerar som en försäkring för säljaren att affären kommer att bli av. Handpenningen utgör ofta 10 procent av köpesumman. Resterande belopp betalar du när du får tillträde till bostaden.

Vi hjälper dig med lån till handpenning när du ansöker om bolån hos oss.

Hur kan jag betala handpenning?

Sparade pengar

Du kan betala handpenningen med pengar som du själv sparat ihop. Det är viktigt att du ser till att du snabbt kan få tillgång till pengarna när det är dags för kontraktsskrivning eftersom handpenningen ska betalas in till mäklaren senast ett par dagar efteråt.

Handpenningslån

Vanligast är att handpenningen ska bekostas med pengar från försäljningen av din nuvarande bostad eller med det bolån du fått godkänt av banken. Du kan då ta ett så kallat handpenningslån fram tills att du får tillgång till dessa pengar. Handpenningslånet är ett separat korttidslån utan säkerhet som du tecknar hos den bank där du tänkt ta ditt bolån. Lånet återbetalas när du tillträder din nya bostad. Vi hjälper dig att låna till handpenning när du ansöker om bolån hos oss.

Ansök om handpenningslån

Det är mycket att tänka på vid ett bostadsköp. Hos oss är det enkelt att ansöka om handpenningslån i samband med att du fyller i din ansökan om bolån. Vi tar hand om överföringen och löser lånet när ditt bolån betalas ut – så kan du koncentrera dig på andra saker. Självklart kan du också lösa handpenningslånet i förväg.

 • Låna mellan 20 000 och 2 000 000 kr amorteringsfritt
 • Låna utan säkerhet i upp till 6 månader
 • Du ansöker samtidigt som du ansöker om bolån hos oss

Bra att veta om att låna till handpenning

 • Du kan låna mellan 20 000 och 2 000 000 kr, max 10 % av köpesumman.
 • Lånet är amorteringsfritt och vi kräver ingen säkerhet.
 • Du betalar tillbaka lånet, inklusive upplupen ränta, senast på tillträdesdagen.
 • Du ska kunna visa upp ett giltigt överlåtelseavtal eller försäljningskontrakt för den aktuella bostaden.
 • Lånet betalas ut till den fastighetsmäklare som förmedlar bostaden.
 • Du behöver meddela oss direkt om någon av uppgifterna som du lämnat till oss ändras, exempelvis tillträdesdatum eller köpesumman.
 • Om försäljningen inte blir av ska handpenningslånet återbetalas direkt.

Vad kostar ett handpenningslån?

Vårt handpenningslån är amorteringsfritt och utan uppläggningsavgift men precis som med andra lån behöver du betala ränta. Räntan för vårt handpenningslån är 5,5 %.

Information om effektiv ränta för handpenningslån
För ett handpenningslån på 300 000 kr med en återbetalningstid på 3 mån och 5,00 % i ränta blir den effektiva räntan 5,09 %. Räntan är fast under lånets löptid. Det totala beloppet att betala tillbaka blir 303 750 kr och ska i dess helhet återbetalas den dag då återbetalningstiden löper ut. Inga avgifter tillkommer. 2022-12-12. Handpenningslån förmedlas av Ikano Bank AB (publ) i samarbete med kreditgivaren Borgo AB (publ) (org. nr 559153-2303, Box 24088, 104 50 Stockholm).

Vad skiljer handpenning och kontantinsats?

En del förväxlar begreppen handpenning och kontantinsats. Handpenning är den första inbetalningen du gör när du köper en bostad. Den brukar ligga på 10 procent av köpesumman och betalas i samband med kontraktsskrivningen.

Kontantinsats är den del av köpeskillingen som du inte kan bekosta med hjälp av lån, alltså det du måste kunna betala med egna pengar. Kontantinsatsen ligger på minst 15 procent av köpesumman. Till kontantinsatsen kan du använda pengar som du sparat ihop eller vinsten från en tidigare försäljning. Vi erbjuder inte lån till kontantinsats.

man spelar dragspel i sin lägenhet

Låna till bostad

Ska du köpa bostad? Hos oss får du ett tryggt bolån med schyssta villkor och bra ränta utan att du behöver förhandla. Och är du IKEA Family medlem får alltid en extra förmånlig bolåneränta hos oss.

Räkna ut din bästa ränta direkt och se vad vi kan erbjuda dig.

Låna till bostad

Redan skrivit kontrakt?

Om du redan har skrivit kontrakt för en bostad – gör en låneansökan här och ring sedan oss. Då kan vi snabbare kan hjälpa dig med att skaffa bolån hos oss.

Ansök om bolån

Har du vunnit en budgivning?
Ring oss direkt!

Våra duktiga bolånespecialister hjälper dig när du vill skaffa bolån hos oss. Du når oss alla vardagar mellan kl 9–17 på 0476-88 170.

Till kundservice

räkna ut räntan på ipad

Räkna ut din ränta 

Hos oss får alla samma chans till ett bolån med schyssta villkor utan krav på förhandling eller flytt av andra banktjänster. Våra bolåneräntor är färdigförhandlade och klara – räkna ut den bästa räntan vi kan erbjuda just dig!

Glöm inte att kryssa i om du är IKEA Family medlem för ett lite förmånligare bolån.

Räkna ut din ränta
småbarnsfamilj i badrummet

Stresstesta din boendeekonomi

Kostnaderna för ditt boende kan ändras över tid av olika faktorer. Hur stor räntehöjning klarar du, och hur påverkas din ekonomi om du får barn eller blir arbetslös? Simulera olika situationer och stresstesta din boendeekonomi.

Testa din boendeekonomi

Frågor och svar om bolån

 • Hur fungerar lånelöfte?

  Ett lånelöfte är ett förhandsbesked från banken som ger en fingervisning om hur mycket du kan låna. Lånelöftet baseras på hur din ekonomi ser ut och är därför knutet till dig och inte till en specifik bostad.

  Många gånger kräver mäklaren ett godkänt lånelöfte för att du ska få delta i budgivningen eftersom det visar att du seriös och har möjlighet att fullfölja köpet. Det är viktigt att komma ihåg att lånelöftet är ett preliminärt besked och inte en garanti för att det slutliga bolånet ska bli godkänt, även om det oftast blir det.

  Läs mer om lånelöfte

 • Hur mycket kan jag låna?

  Du kan ansöka om bolån hos oss upp till 15 miljoner kronor. Dina lånemöjligheter beräknas bland annat utifrån dina inkomster, utgifter och lånebelopp.

 • Vad får jag för ränta på bolånet?

  Den ränta du får hos oss bestäms av belåningsgraden, det vill säga lånets storlek i förhållande till bostadens värde, och vilken bindningstid du väljer. Med vår Bolånekalkylator kan du enkelt få en indikation på vilken ränta vi kan erbjuda dig och vad din månadskostnad blir.

 • När fastställs räntan på mitt lån?

  Räntan på bolånet fastställs alltid på utbetalningsdagen. Det betyder att räntan du får på ditt bolån när det betalas ut kan skilja sig mot räntan du ser när du räknar eller ansöker. Läs mer om detta i de allmänna villkoren.

 • Kan jag låna till kontantinsats?

  När du köper en bostad får du bara bekosta 85 procent av köpesumman med hjälp av lån – resterande 15 procent behöver du kunna finansiera med egna pengar, en så kallad kontantinsats. Till kontantinsatsen kan du använda pengar som du sparat ihop eller vinsten från en tidigare försäljning. Vi erbjuder inte lån till kontantinsats.

 • Kan jag låna till handpenning?

  I samband med att du skriver kontrakt behöver du i regel betala in en handpenning. Handpenningen fungerar som en försäkring för säljaren fram till dess att du får tillträde till bostaden och betalar resterande belopp. Handpenningen utgör oftast 10 procent av köpesumman. När du ansöker om bolån hos oss kan du samtidigt ansöka om handpenningslån.

 • Hur betalar jag ränta och amorteringar på mitt bolån?

  Du betalar via autogiro, vilket innebär att dina ränte- och amorteringskostnader dras från ditt bankkonto automatiskt varje månad. I samband med inbetalningen får du en avi. Vi tar inte ut någon aviseringsavgift.

  Från och med februari 2024 är aviseringarna helt digitala. På Mina sidor hittar du både kommande och tidigare avier.

  Logga in på Mina sidor med BankID

 • Vilka kompletterande dokument behöver jag skicka in?

  När du har skickat in din ansökan kan du logga in på Mina sidor för att få information om vilka dokument du behöver komplettera med. Du får också information om hur du går till väga för att ta fram dessa dokument.

 • Hur mycket ska jag amortera?

  Att amortera innebär att du betalar tillbaka på ditt lån. Enligt amorteringskravet måste du amortera på ditt bolån om det uppgår till 50 procent eller mer av bostadens värde. Hur mycket du behöver amortera beror på hur mycket du lånar i förhållande till bostadens värde och din inkomst.

  Bolånet amorteras på följande vis:

  • 2 % per år på belåningsgrad över 70 %.
  • 1 % per år på belåningsgrad mellan 50 % och 70 %.
  • På belåningsgrader under 50 % är det valfritt att amortera på bolånet.

 • Hur gör jag om jag ska köpa nytt innan jag har sålt min nuvarande bostad?

  Med ett överbryggningslån har du möjlighet att finansiera köpet av en ny bostad innan du fått pengar från försäljningen av din gamla bostad. Överbryggningslånet är ett tillfälligt lån som löses in när din gamla bostad sålts. Du kan ansöka om överbryggningslån hos oss samtidigt som du ansöker om bolån.

 • Kan jag göra en extraamortering om jag vill?

  Har du ett bolån med tre månaders rörlig ränta går det bra att betala in extra (amortera) utan kostnad.

  För att göra extra amorteringsbetalningar och andra ändringar på lånet, vänligen kontakta oss på telefon 0476-88170 så hjälper vi dig med ditt ärende. Tänk på att det inte är möjligt att göra en extra inbetalning genom din månadsavi eller genom uppgifter som du hittar på nätet.

  Vid en extraamortering behöver du vara beredd på att kunna dela med dig av dokument som styrker pengarnas ursprung.

 • Kan jag låna till sommarstuga eller fritidshus?

  Ja, hos oss kan du ansöka om bolån på upp till 85 % av värdet när du vill köpa sommarstuga eller fritidshus. Du kan också ansöka om att flytta över ett befintligt lån som du har på ditt fritidshus.

Vi pratar gärna bolån med dig 

Du kan alltid få hjälp längs vägen av våra duktiga bolånespecialister. 

Tveka inte att höra av dig, du når oss alla vardagar mellan kl 9–17.

Till kundservice

Vårt partnerskap med Borgo

Kreditgivare bakom Ikano Bank bolån är Borgo, ett fristående hypoteksbolag vars målsättning är att erbjuda marknadsledande bolån till svenska privatpersoner. Borgo ägs gemensamt av Ikano Bank, ICA Banken, Söderberg & Partners och Ålandsbanken. Genom att flera företag går samman skapas skalfördelar och förutsättningar för att erbjuda attraktiva bolåneräntor till konsumenter på ett ekonomiskt hållbart vis.

Borgo har tillstånd att bedriva verksamhet med tillstånd enligt 3 kap. 2 § lagen (2004:297) om bank- och finansieringsrörelse (“LBF”) samt enligt lag (2003:1223) om utgivning av säkerställda obligationer (“LUSO”) och står under tillsyn av Finansinspektionen. Alla medarbetare hos Borgo som arbetar med bolån är licensierade av SwedSec samt har en bakgrund inom bank och finans med stor erfarenhet av bolån.

Läs mer på borgohypotek.se