Låna klokt

Välj ett lån som passar din ekonomi

Hur du väljer ett tryggt lån

Att låna pengar kan vara både förväntansfullt och lite nervöst. Har du tänkt igenom ditt beslut känns det ofta tryggare. Men vad ska du tänka på när du väljer lån? Framför allt att jämföra hela kostnaden för lånet och inte bara vad du betalar i månaden. Det lönar sig i längden. Viktigast oavsett är att välja ett lån som passar din ekonomi. Lär dig jämföra rätt så är det enklare att göra ett schysst val.

Räkna på hela lånekostnaden

Det kan vara frestan de att välja ett lån med låg månadskostnad. Men beror den låga månadskostnaden på att du betalar av lånet under längre tid än du egentligen behöver? Då kan lånet i själva verket bli dyrare i slutändan. Titta också på hur mycket lånet totalt kostar i räntor och avgifter och inte bara vad det kostar varje månad, så får du en bättre bild. Den totala lånekostnaden påverkas av ränta, återbetalningsform, återbetalningstid och olika avgifter.

Vad blir din månadskostnad?

kr
Ansöker du om lån över 200 000 kr behöver du en medsökande.
år
Du betalar ungefär per månad
Första månaden:
Sista månaden:

Så har vi räknat

Vi har räknat med en exempelränta på 10.14 % på belopp över 60.000 kr och 11.15 % på belopp under 60.000 kr, i verkligheten kan den bli en annan. Lånet betalas tillbaka med rak amortering, vilket betyder att du amorterar samma belopp varje månad. Men i takt med att skulden krymper får du successivt lägre räntekostnader. Det leder till att din totala månadskostnad minskar över tid.

Information om effektiv ränta för privatlån:
Säg att du lånar 125 000 kr över 5 år med 10.14 % rörlig ränta. Förutsatt oförändrad ränta och autogirobetalning, blir genomsnittligt månadsbelopp 2 620 kr (inkl. amortering och ränta), totalt återbetalningsbelopp 157 216 kr, antalet avbetalningar 60 st och effektiv ränta 10,62 % (2023-08-24).

Jämför den effektiva räntan

Ett bra sätt att jämföra lån är att titta på den effektiva räntan. I den ingår nämligen förutom räntekostnaden även olika avgifter som kan tillkomma under ett år. Eftersom det kan vara lite knepigt att själv räkna ut effektiv ränta, är alla långivare skyldiga att ange den.

På Ikano Bank har vi alltid 0 kronor i uppläggningsavgift på våra lån. Fakturaavgift tillkommer bara om du väljer pappersfaktura.

Ta reda på hur du betalar av lånet  

Hur du betalar av ditt lån påverkar totalkostnaden. Återbetalningen ser nämligen olika ut beroende på om du har ett annuitetslån eller ett lån med rak amortering. Här går vi igenom och förklarar skillnaden på de två.


Betala mindre på sikt med rak amortering

Den största fördelen med rak amortering är att totalkostnaden för ditt lån oftast blir lägre. Eftersom du amorterar lika mycket varje månad, minskar ditt lån snabbare. Betalningarna är störst i början, då kostnaden för ränta är högre ju större lånet är. Men i takt med att du betalar av ditt lån, krymper räntekostnaden och då också månadskostnaden.


Samma summa varje månad med annuitetslån

Vid annuitetslån betalar du samma summa för ränta och amortering varje månad, trots att lånet blir mindre. Det ger lägre månadskostnad vilket såklart kan vara en fördel, men totalkostnaden för lånet blir högre än vid rak amortering.

Tänk också på att om du har ett annuitetslån och byter bank ofta kan det leda till ökade kostnader, eftersom lånet då börjar om från början igen med stor del ränta och liten del amortering.

Rak amortering:

Annuitetslån:

Låna klokt

Ibland är det svårt att förutspå vilka utgifter som väntar runt hörnet. Därför kan vi alla behöva låna pengar någon gång. Att ta ett lån kan vara ett bra alternativ för att bekosta något som fyller en viktig funktion eller har ett långsiktigt värde, men tänk på att du ska klara av att betala tillbaka lånet. Innan du bestämmer dig för ett lån är det klokt att jämföra lånegivare, amorteringsalternativ och avgifter.

Par i soffa

Så väljer du ett bra lån

När man ska låna pengar hamnar många i funderingar kring hur man faktiskt gör ett genomtänkt val. Vid första anblicken kan det vara lockande att välja lånet med lägst ränta eller månadskostnad, men det behöver inte nödvändigtvis vara det bästa alternativet på lång sikt.

Läs mer

Kvinna vid skrivbord

Skillnaden mellan rak amortering och annuitetslån

När du lånar pengar finns det olika sätt att lägga upp din återbetalningsplan med amortering och ränta. Ditt val av rak amortering eller annuitetslån påverkar både vad du betalar i månaden och den totala kostnaden för lånet.

Läs mer

Pappa och barn läser tillsammans

Försäkra ditt privatlån med ett låneskydd

Livet består av toppar och dalar. När du och din familj har hälsan i behåll och ekonomin känns stabil är låneskydd kanske inte det första du tänker på. Vi går igenom vad försäkringen innebär och varför det kan vara ett bra skydd om livet plötsligt förändras.

Läs mer

Undrar du över något?

Vi hjälper dig gärna med alla dina frågor. Är du redan lån-, spar- eller kortkund kan du enkelt logga in och chatta med någon av våra handläggare under helgfria vardagar kl 9–17. Du kan också nå oss på telefon mellan kl 10–15.

Välkommen!

Till kundservice