Så kan du tjäna extra pengar – smarta tips för att få en sidoinkomst
Det kan finnas många anledningar till att man vill tjäna extra pengar. Det kan vara nödvändigt under perioder när ekonomin är snäv, men det kan lika gärna handla om att vilja dryga ut vardagskassan eller snabbspola till spardrömmen. Här får du handfasta tips på saker du kan göra beroende på hur mycket ansträngning, eller tid, du vill lägga ner.
Tillfälliga jobb och olika sätt att tjäna extra pengar på är inte något nytt. Något som förändrat spelplanen under det senaste decenniet är ny teknik och plattformar som gör det enklare att utforska olika intressen och möjligheter direkt från soffan och utifrån egen förmåga. “Side hustle” - på svenska gigjobb eller sidoprojekt – är en term som dykt upp under de senaste åren som i praktiken handlar om sätt att få just en extra inkomst vid sidan om sitt huvudsakliga jobb. Det kan både handla om att ta på sig enklare jobb och projekt som läggs ut av privatpersoner, men det kan lika gärna vara du själv som drar i gång en verksamhet vid sidan av för att ägna dig åt något du är intresserad av.
Vad ska jag tänka på när jag vill tjäna extra pengar?
Ta alltid reda på vad som gäller när det kommer till exempelvis skatt när du gör något för att få en sidoinkomst. Olika regler gäller nämligen beroende på om det handlar om hobbyverksamhet eller näringsverksamhet. Oftast handlar det om näringsverksamhet om syftet är att tjäna en huvudsaklig inkomst, medan hobbyverksamhet är just en hobby som ger viss inkomst. Även om du tar så kallade gig eller tillfälliga arbeten ska du som regel redovisa det i inkomstdeklarationen.
Kontakta Skatteverket om du är osäker på vad som gäller för det du tänker göra.
Läs om inkomster på skatteverket.se
12 tips för att tjäna extrapengar – på din nivå
Vill du jobba aktivt eller är du mer intresserad av en passiv extrainkomst? Här hittar du förslag på sidoinkomster baserat på hur mycket du vill anstränga dig.
Nivå: Bekväm
Vill du ha en mer eller mindre passiv extrainkomst, med liten eller ingen arbetsinsats? Här är tipsen för dig.
1. Hyr ut dina grejer
Uthyrning mellan privatpersoner har blivit allt större, och det med rätta; förutom att det är betydligt bättre för miljön att dela på sakerna i stället för att köpa, så är det också billigare i längden att inte behöva lägga pengar på något som du behöver använda en eller ett par gånger. Du har säkert flera saker hemma som du inte använder så ofta, och som du skulle kunna tjäna en slant på att hyra ut, till exempel verktyg, hushållsmaskiner, släp och skidutrustning.
Med appen Hygglo är sakerna försäkrade under uthyrningsperioden, och all betalning sköts genom plattformen.
2. Betalda undersökningar
Få betalt för din fritid genom att delta i betalda undersökningar online. Det finns flera företag som erbjuder deltagande i olika typer av enkäter och paneler mot ersättning, antingen i pengar eller i form av exempelvis presentkort eller rabatter.
3. Cashback och bonus
Ett sätt att dryga ut kassan är att utnyttja så kallad cashback. Cashback innebär att du får pengar eller någon form av ersättning tillbaka på dina köp. Det finns i dag en del appar som jobbar med cashback, och många kreditkort har någon typ av bonussystem som kan ge dig något tillbaka när du använder dem.
Med Ikano Kort får du till exempel en poäng på varje krona du handlar för och får cashback när du kommit upp i 25 000 poäng.
Information om effektiv ränta för Ikano Kort
Delbetala i 6 el 12 mån utan ränta vid köp om minst 2000 kr mot en uppläggningsavgift om 195 kr och en aviavgift om 25 kr/mån. Ex: Vid 6 mån delbetalning utan ränta av en skuld på 10000 kr blir den effektiva räntan 12,39 %, månadskostnaden 1724 kr, totalt att återbetala: 10 345 kr. Ord. villkor för Ikano Kort: 18,80 % rörlig ränta samt aviavgift 25 kr/mån. Ex: Vid en skuld om 10000 kr i 12 mån blir den effektiva räntan 23,21 %, månadskostnaden 931 kr, totalt att återbetala: 11 176 kr. (2023-10-11). Aktuella räntor och villkor hittar du på ikanobank.se
4. Låt dina sparpengar tjäna pengar
Ja du läste rätt. Genom att välja rätt konto till ditt sparande kan du dra nytta av den så kallade ränta-på-ränta-effekten. När du får intjänad ränta på ditt sparkonto får du inte bara ränta på de pengar du faktiskt satt in – du får även ränta på den ränta du fått sedan tidigare. Ju längre och ju mer du sparar, desto större blir avkastningen.
Detta sätt att tjäna extra pengar kan liknas vi ett maraton snarare än en sprint, så det kanske inte är att rekommendera när du behöver snabb effekt.
Upptäck våra sparkonton med ränta
Om insättningsgarantinVåra konton omfattas av den statliga insättningsgarantin enligt beslut av Riksgälden. Varje kund har rätt till ersättning för sin sammanlagda kontobehållning i banken med ett belopp som motsvarar högst 1 050 000 kronor. Utöver detta belopp kan kunden få ersättning för vissa särskilt angivna händelser med högst fem miljoner kronor. Riksgälden ska göra ersättningen tillgänglig för kunden inom sju arbetsdagar från den dag banken försattes i konkurs eller Finansinspektionen beslutade att garantin ska träda in. Särskilt informationsblad om insättningsgarantin hittar du här.
Nivå: Mittemellan
Kan du tänka dig att lägga in en liten arbetsinsats kan sidogigen ge lite mer frukt. Här är tipsen om du kan tänka dig att anstränga dig – litegrann i alla fall.
5. Sälj saker som du inte använder länge
Rensa ut hemma och sälj saker du inte behöver. Enklast säljer du online på platser som Tradera eller Facebook Marketplace, men du kan också sätta upp ett bord när det vankas lokal loppmarknad.
6. Transkribera inspelningar
Har du ett öga för språk och är snabb på tangenterna? Då kan transkribering kanske vara en lite oväntad extrainkomst. Som transkriptör utan utbildning kan det handla om enklare ljud- och videofiler för till exempel konferenser eller föreläsningar. Kan du fler än ett språk kan uppdragen bli fler.
7. Hyr ut bilen, extrarummet eller hela bostaden
Om du är bekväm med att hyra ut större saker, eller till och med ta in en gäst i ditt hem, kan uthyrning av bil eller extrarum ge möjlighet att tjäna en hacka utan att du egentligen behöver anstränga dig särskilt mycket. Ett bra tips är att gå igenom uthyrningsportaler som till exempel GoMore för biluthyrningen eller Airbnb för bostadsuthyrning, så har du bilen eller bostaden försäkrat under uthyrningstiden.
Självklart kan du även hyra ut utan att gå genom någon sajt – men se till att få koll på vad dina försäkringar täcker så att du inte behöver stå för stora kostnader om något skulle hända under uthyrningstiden.
8. Testa produkter
Genom att bli testanvändare, antingen hos specifika företag eller genom testförmedlare online, kan du få ersättning för att testa olika produkter eller tjänster efter egen förmåga. Beroende på var eller vad du testar, kan ersättning bestå av pengar eller gratisprodukter.
Nivå: Arbetsmyra
De sista tipsen är tillägnade dig som gärna lägger mycket tid och kraft på din sidoinkomst, till exempel när du vill tjäna en slant på din hobby.
9. Sätt ihop en onlinekurs
Om du har kunskap och intresse inom ett särskilt område kan du sätta ihop och sälja en egen online-kurs eller erbjuda konsultation inom ämnet. Det kan ta olika mycket tid och engagemang beroende på hur du vill lägga upp det men det kanske det är värt om det är något du är intresserad av.
10. Frilansa eller gigjobba
Har du färdigheter eller tid att använda för kortare uppdrag när du själv får välja? Då kan du frilansa och slå mynt av dina erfarenheter vid sidan av ditt vanliga jobb. Kanske är du grym på grafisk design, en vass skribent eller en duktig fotograf? Se bara till att dina uppdrag inte utgör någon konflikt med din ordinarie sysselsättning. Det finns också enklare typer av så kallade gigjobb som man kan ta på sig, antingen genom olika förmedlare eller på egen hand. Då kan det handla om alltifrån att kratta löv, köra till återvinningen eller putsa fönster.
11. Sälj sådant som du skapat
Har du en skapande hobby kan du sälja dina alster. Du kan också skapa nedladdningsbara guider eller quiz, skapa mallar för inbjudningskort och festhäften, ladda upp foton till bildbanker eller sälja handarbeten. Möjligheterna är nästintill oändliga!
12. Bli statist
Genom att vara statist kan du göra en liten förtjänst på att vara med i film eller på tv. Skådespelarinsatsen som krävs är för det mesta minimal eftersom det mest handlar om att synas i bakgrunden, men ofta får du en liten ersättning för arbetet och fika eller mat under inspelningen. Var beredd på att även små uppdrag kan innebära en hel del nedlagd tid – men erfarenheten är rolig. På statist.se kan du själv söka uppdrag och se till att bli eftersökt. Beroende på produktion kan arvodet ligga mellan 500 och 3 000 kr per dag.