Verifiera dig i datorn

Väntar på verifiering... PressToOpenBankId
Tillbaka

Ange ditt personnummer

Verifiera dig i mobilen

Väntar på verifiering...
Tillbaka
14 augusti 2023

Så skapar du en effektiv hushållsbudget

Familj som sitter vid matbordet och går igenom sin hushållsbudget

Gör en hushållsbudget och få stenkoll på din familjs ekonomi. Att få en bra överblick över sina pengar är inte bara smart, utan kan även ge en extra trygghet i vardagen. För att komma i gång med att skapa en effektiv hushållsbudget behöver du få med rätt information på rätt plats. Här får du en guide till hur du skapar din alldeles egna hushållsbudget och vad den bör innehålla.  

Vad är en hushållsbudget?

En hushållsbudget är en översikt eller plan över familjens inkomster och utgifter varje månad. Genom att göra en hushållsbudget får du enkelt koll på hur ekonomin ser ut och vad du skulle kunna göra för att förbättra din ekonomi. Budgeten delas ofta upp i tre kategorier: inkomster, fasta utgifter och rörliga utgifter.

Hur skapar du en effektiv hushållsbudget?

  1. Ta hjälp av vår mall. När du ska göra din hushållsbudget kan du ta hjälp av vår mall som du kan ladda ner kostnadsfritt. Använd den gärna som bas, och modifiera eventuellt utefter dina specifika behov.

    Ladda ner budgetmall

  2. Börja med inkomsterna. Det som styr dina utgifter är hur mycket pengar du får in varje månad. Börja med att gå igenom vilka inkomster hushållet har varje månad. Det kan till exempel vara lön, studiemedel, a-kassa eller eventuella bidrag. Tänk på att räkna inkomsten efter skatt.
     
  3. Dela upp utgifterna. Identifiera alla hushållets utgifter varje månad och dela upp dem i fasta utgifter och rörliga utgifter. De fasta utgifterna återkommer varje månad, medan de rörliga ofta varierar.
      
  4. Kategorisera efter nödvändighet. Kategorisera dina utgifter baserat på nödvändighet. Vissa utgifter som till exempel boende och mat är viktiga för din vardag, medan prenumerationer, abonnemang och morgonkaffe på stan är sådant du skulle kunna spara in på.
      
  5. Budgetera för sparande och buffert. I din budget bör du även ha utrymme för sparande, exempelvis till pension, semesterresan eller den kommande renoveringen. Dessutom bör du alltid ha med en buffert i beräkningen om något oförutsägbart skulle hända. Att ha en sparbuffert på minst två månadslöner brukar vara ett bra riktmärke.

    Upptäck det bästa sparkontot för ditt sparande

Vad är fördelarna med att ha en hushållsbudget? 

Med en hushållsbudget får du en bra översikt över din och din familjs ekonomi. Du kan lättare följa utvecklingen av er ekonomi över tid och se vilka justeringar ni kan göra för att sänka era utgifter. Med en hushållsbudget får du också en bättre bild av hur mycket pengar ni kan spara varje månad – kanske till köksrenoveringen, husköpet eller till barnens framtida bostäder?  

Så sänker du dina fasta utgifter 

Vilka typer av utgifter bör inkluderas i en hushållsbudget? 

Din hushållsbudget måste inte innehålla varje liten utgift du har under en månad. Det ska snarare vara en översikt över dina vanligaste utgifter så som boendekostnader, transportkostnader och nöjen. De fasta utgifterna brukar vara återkommande varje månad, men de rörliga kan du ange på ett ungefär eftersom de kan variera mer.  

Budgetera din boendeekonomi 

Det kan vara bra att ha koll på vilka utgifter som är kopplade till ditt boende. På så sätt kan du ta reda på hur ditt boende påverkar hushållets totala ekonomi och vilket typ av boende ni har råd med. Hos oss kan du testa hur din boendeekonomi ser ut över tid och hur den påverkas av faktorer så som ränteförändringar, barn och att gå ner i arbetstid. 

Testa din boendeekonomi 

 

Budgettips

Budget

Hushållsekonomi

Spara

Ung vuxen