Verifiera dig i datorn

Väntar på verifiering... PressToOpenBankId
Tillbaka

Ange ditt personnummer

Verifiera dig i mobilen

Väntar på verifiering...
Tillbaka
01 februari 2024

Så sparar du till en ekonomisk buffert

Leende par i soffa

Att skaffa sig en buffert fungerar som en krockkudde för din privatekonomi. Risken att det kan dyka upp oförutsedda utgifter finns alltid och då är det minst sagt bekvämt att kunna luta sig mot sparat kapital. Här går vi igenom hur du bäst skaffar dig en ekonomisk buffert och vad du bör tänka på för att nå dit.

Oväntade utgifter kan komma när du minst anar det. Plötsligt startar inte bilen när du vrider om nyckeln, från ingenstans dyker det upp en fuktskada i huset eller så får du en saftig räkning hos tandläkaren. Även om vi människor alltid löper risk att råka ut för dessa oförutsedda händelser är det långt ifrån alla som tar höjd för det i sin privatekonomi. Genom att spara ihop till en buffert försäkrar du dig själv om att det alltid finns en ekonomisk livlina att ta till i kniviga situationer, utan att behöva låna eller be andra om hjälp.

Vad är en buffert?

En buffert, eller sparbuffert, är en pott med pengar  som du sparar för oförutsedda händelser och inte använder för vanlig konsumtion. Det är som en krockkudde för din ekonomi när det dyker upp stora utgifter som du inte hade förutsett. 

Varför ska man ha en buffert?

Det finns flera anledningar att ha en ordentlig sparbuffert: 

  1. Dukan känna ekonomisk trygghet över att kunna täcka kostnaderna om något skulle gå sönder. 
  2. Du har pengar att ta av om din levnadssituation skulle förändras, till exempel om du blir sjukskriven eller arbetslös.
  3. Du behöver inte ta ett lån om det dyker upp oväntade utgifter.

Hur mycket pengar ska jag ha i min buffert?

Det finns inget rätt svar på exakt hur stor en buffert bör vara utan kan variera beroende på förutsättningarna i just ditt hushåll.Du kan till exempel räkna på hur höga omkostnader ni har och titta på vad som skulle behövas om din inkomst förändras. Du kan räkna in faktorer som familjesituation, boendeform och belåningsgrad om du äger ditt boende. 

En generell uppmaning brukar vara att försöka ha två till tre månadslöner i sparbuffert. 

Hur sparar jag ihop till en buffert?

Det bästa sparandet är det som blir av, så även om du bara kan sätta undan lite åt gången så är det viktigt att komma ihåg att varje krona räknas – små summor blir stora pengar över tid! Här är några tips för att börja buffertsparandet: 

  • Starta ett automatiskt månadssparande. Då slipper du göra en manuell insats varje gång du ska lägga undan sparpengar. Välj en summa som dras automatiskt från ditt löne- eller transaktionskonto varje månad (gärna i samband med att lönen kommer) till det konto du har avsatt för din buffert. Är du kund hos Ikano Bank sätter du enkelt upp ditt månadssparande på Mina sidor.

    Logga in för att sätta upp ditt månadssparande
  • Har du pengar kvar på kontot i slutet av månaden? Gör det till en vana att föra över överskottet till buffertsparandet i samband med att den nya lönen trillar in.
  • Gör det till en sport att under en period bli mer kostnadseffektiv! Kan du klara dig på bara en streamingtjänst några månader, eller kan du pausa medlemsskapet på gymet? För över det du sparar till bufferten.

Var ska jag buffertspara?

Något att tänka på är att buffertpengarna ska vara tillgängliga och åtkomliga med kort varsel. Syftet med bufferten är att kunna använda den för att släcka bränder i form av oväntade utgifter, och det är svårt om pengarna är låsta på ett fasträntekonto till exempel. 

Det är också viktigt att dina buffertpengar inte är utsatta för någon risk. Därför bör du undvika att placera pengarna i aktier eller fonder. Ett klokt val är därför att ha din buffert på ett sparkonto med insättningsgaranti, och gärna med ränta så att du kan få lite avkastning på dina pengar.

Även om det är viktigt att ditt buffertsparande är lättåtkomligt får det inte bli för enkelt att ”stjäla” av pengarna. För att undvika att bufferten används till löpande inköp bör du separera pengarna från dina övriga konton och sparande,och ha dem på ett helt eget sparkonto.


Öppna ett sparkonto med insättningsgaranti


Om insättningsgarantin

Våra konton omfattas av den statliga insättningsgarantin enligt beslut av Riksgälden. Varje kund har rätt till ersättning för sin sammanlagda kontobehållning i banken med ett belopp som motsvarar högst 1 050 000 kronor. Utöver detta belopp kan kunden få ersättning för vissa särskilt angivna händelser med högst fem miljoner kronor. Riksgälden ska göra ersättningen tillgänglig för kunden inom sju arbetsdagar från den dag banken försattes i konkurs eller Finansinspektionen beslutade att garantin ska träda in. Särskilt informationsblad om insättningsgarantin hittar du här.
Läs mer på Riksgäldens webbplats

Smarta val

Spara

Hushållsekonomi

Hållbart

Ung vuxen

Bil