11 oktober 2021

Dyrt att renovera badrummet? Så får du råd!


Många passar på att renovera just nu, vilket är en bra investering som kan öka värdet på din bostad eller fritidshus. För att ha råd med renoveringen kan ett lån vara ett alternativ. Men vad ska man tänka på när man tar ett renoveringslån? Här får du bästa tipsen!Svenskarna satsar allt mer på hemmet. Renoveringstrenden, som vuxit sig stark, fortsätter. Att renovera badrummet är något som många är sugna på, men det är ofta ett stort och kostsamt projekt. Materialval eller arbetskostnader som rörmokare, plattsättare och elektriker kan i slutändan bli dyrt.

Att underhålla bostaden med jämna mellanrum är dock viktigt för att undvika större och dyrare ingrepp i framtiden – och kan dessutom vara en bra investering som kan höja värdet på din bostad.

Renoveringslån

För att ha råd med badrumsrenoveringen kan ett lån vara ett möjligt alternativ eller komplement till sparade pengar.

När man tar ett banklån är det viktigt att jämföra de olika alternativen innan man bestämmer sig och ett bra riktmärke att titta på är den effektiva räntan. Med effektiv ränta menas den räntesats som tar hänsyn till den totala kostnaden (både ränta och avgifter) för en kredit beräknat över ett helt år. Effektiv ränta tar alltså inte bara hänsyn till räntekostnaden för ett lån utan också alla övriga kostnader kopplade till krediten.

Om du tar ett lån för att finansiera din badrumsrenovering, försök att amortera så snabbt som du kan för att minska den totala kostnaden för ditt lån. Har du en lång återbetalningstid och bara amorterar lite grann, så kan det sammanlagda beloppet du betalar i räntor och avgifter bli mycket större än om du amorterar snabbare.
Låna pengar till din renovering

Finansiera badrumsrenoveringen – vad ska man tänka på?

Här är våra tips:

• Gör en budget. När du har spaltat upp utgifterna för ditt projekt får du en tydlig överblick över hur mycket du faktiskt behöver låna och hur det kommer att påverka din månadskostnad. Tänk på att inte låna mer än du behöver och har råd med under hela återbetalningstiden.

• Gräv där du står. Det blir alltid billigast att finansiera ditt projekt genom eget sparande. Har du sparkapital kan det därför vara en god idé att åtminstone finansiera delar av renoveringen med detta eftersom du på det sättet minskar beloppet som du behöver låna.

• Gör en sparplan. Om du inte har sparade pengar kan du fundera på hur mycket du kan lägga undan varje månad och hur lång tid det skulle ta dig att uppnå ditt sparmål. Att ha ett specifikt mål med sparandet kan vara en bra sporre och öka motivationen till att dra ner på onödiga utgifter.
Börja spara hos Ikano Bank – vi hjälper dig mot dina mål

• Räkna på hela kostnaden för lånet du har i åtanke. Var noga med att räkna på den totala kreditkostnaden när du tar ett lån. Räntan, kredittiden och eventuella avgifter för avisering och uppläggning påverkar.

• Ha som mål att amortera i samma takt som värdeminskningen på det du lånat till. En bra tumregel är att se till att renoveringen är betald i god tid innan det är dags att renovera igen.

Förverkliga dina renoveringsplaner med Ikano Bank

Hos oss på Ikano Bank kan du låna upp till 350 000 kr till renoveringen eller byggprojektet utan att lämna säkerhet. Vi är måna om att du ska få schyssta villkor, att lånet ska kännas tryggt och att kalkylen ska gå ihop.

Du kan använda renoveringslånet till det du önskar så som hantverkshjälp, material, vitvaror och VVS. Du får svar på din låneansökan direkt och det finns ingen uppläggningsavgift. Ansök online och signera med BankID.

Med hjälp av vår låneindikator kan du testa och se hur mycket du uppskattningsvis får låna. Vid ett sådant test gör ingen kreditupplysning på dig. Du får trots det en uppskattning över dina chanser att bli beviljad ett lån och hur mycket pengar du skulle kunna låna.

Låna pengar till renovering

Ikano Bank

Bostad

Bostad

Budget

Hemmafix

Låna

Spara