Kan räntan på mitt befintliga lån höjas?

Informationen gäller för privatlån.

Vi erbjuder rörlig ränta på våra lån. Det innebär att räntan kan förändras. Men det innebär inte att räntan på ditt befintliga lån kan höjas hur som helst.

Vi som bank kan inte bestämma oss för att höja räntan på ditt lån bara för att vi vill tjäna mer pengar. I ditt låneavtal finns den ränta som vi kommit överens om. För att vi ska få höja den räntan krävs det att våra upplåningskostnader ökar. Det vill säga de kostnader vi som bank har för att kunna låna ut pengar.

En sådan ökad kostnad kan vara att Riksbanken höjer sin styrränta (reporäntan). Då höjs även den marknadsränta som vi betalar när vi lånar. För att kunna låna ut pengar tar vi också in pengar via våra sparkonton som kunder sätter in pengar på. Vår upplåningskostnad består även av de räntor vi betalar ut på våra sparkonton.

Upplåningskostnad graf

Grafen visar hur upplåningskostnaderna (den grå delen) ökar. Vi som bank får bara höja banklåneräntor på befintliga lån om våra upplåningskostnader blir högre. Vi får inte lov att höja räntan p.g.a. att kostnader i den gula delen ökar.

Vad är upplåningskostnader?

lånet betalas ut 3 dagar efter ansökan godkänts

Upplåningskostnad: Denna del består av den marknadsränta som vi betalar när vi lånar pengar (styrs av Riksbankens reporänta). Den består också av vår inlåningskostnad – d.v.s. räntor vi betalar ut till våra kunders sparkonton. När kostnader för denna del ökar kan räntan på befintliga lån höjas.

du måste själv avsluta dina tidigare krediter

Övriga kostnader och vinst: Den gula delen består av kostnader för marknadsföring, risk, administration m.m. Den består också av vår vinstmarginal. Vi får inte höja räntan på ditt befintliga lån även om kostnader i denna del ökar, eller om vi vill göra en större vinst.

fråga om räntehjning ikon

När Riksbanken höjer styrräntan - kommer då räntan på mitt lån höjas?
Det är sannolikt att räntan på ditt lån höjs i och med att räntan anpassar sig efter den marknadsränta som Riksbankens styrränta påverkar. När marknadsräntan höjs blir det dyrare för oss att låna pengar, d.v.s. vår upplåningskostnad blir högre. Och då får vi lov att höja våra kunders ränta.

Vad händer om räntan höjs och jag inte kan betala månadskostnaden för mitt lån?

Emma Roslund Johansson  på Ikano Bank resonerar:

Om räntan skulle höjas med 0,25 % så blir det inte så många tior extra i månadskostnad på ett genomsnittligt lån. En räntehöjning på ett privatlån bör inte vara det som får privatekonomin att krascha. Då har man alltför snäva marginaler i ekonomin redan från början. Räntan på ditt privatlån kommer inte att gå från 8 % till 20 % i en enda räntehöjning. En räntehöjning kommer med andra ord inte innebära ökade månadskostnader på tusentals kronor för ditt lån. Men som kund behöver man vara medveten om att räntan kan gå både upp och ner över tid, förklarar Emma. 

På bolån är det däremot känsligare. Med lånebelopp på flera miljoner gör även mindre ränteändringar skillnad, och då kan en uppgång med några få procentenheter över tid innebära ytterligare tusenlappar varje månad.

Emma Roslund Johansson

Emma Roslund Johansson på Ikano Bank förklarar att enskilda räntehöjningar på lån oftast inte innebär jättestor skillnad i månadskostnad.

Logga in

Välj vilken tjänst du vill logga in på

Välj om du vill skriva under med Mobilt BankID eller BankID på datorn

Läs igenom

Vi förstår att du bara vill bli klar, men du måste läsa följande dokument innan du kan skriva under din ansökan.
OBS. Öppnas i nytt fönster

Skriv under

Öppna BankID appen i din mobil eller surfplatta och knappa in din kod

Nu har du skrivit under!

    Vi behöver din medsökandes underskrift

    Välj hur du vill skriva under.

    Håll sökorden enkla. Du kan använd flera ord för att förfina din sökning.

    Om du inte hittar det du söker kan du prova att skriva nya sökord i sökfältet.