Låna till bostad

Bolån med bra ränta och schyssta villkor

Ska du köpa bostad? Oavsett om du ska köpa hus, radhus eller lägenhet så hjälper vi dig att låna till ditt nya boende. Vi erbjuder ett tryggt bolån med bra ränta och en smidig ansökningsprocess. Hos oss kan du belåna upp till 85 % av bostadens värde. I vår Bolånekalkylator ser du direkt den bästa räntan vi kan erbjuda dig.

Vill du flytta ditt befintliga bolån? Flytta bolånet här

 • Få din bästa ränta direkt, utan förhandling och helkundskrav
 • Ansök online och signera med Mobilt BankID
 • Personlig bolånespecialist
 • Nyhet! Lägre ränta med IKEA Family
  Läs mer

Räkna ut din ränta

Här kan du se vilken ränta vi kan erbjuda dig.

Har du påbörjat en ansökan?

Logga in på Mina sidor med hjälp av BankID för att gå vidare med din ansökan.

Öppna pågående ansökan

 

Din ränta hos oss

Vi tycker att alla ska ha samma chans till ett bolån med schyssta villkor, utan krav på förhandling eller att flytta andra banktjänster. Våra bolåneräntor är färdigförhandlade och klara och bestäms av bostadens belåningsgrad, hur stor del av marknadsvärdet som belånas och vilken bindningstid du väljer. Utifrån detta beräknas den lägsta räntan som just du kan få. Som IKEA Family medlem får du dessutom en extra förmånlig ränta. 

Se våra list- och snitträntor

Räkna ut din ränta

Information om effektiv ränta för bolån
För ett bolån på 2 000 000 kr med rak amortering med en löptid på 30 år och månadsvis betalning med 3,74 % rörlig ränta blir den effektiva räntan 3,80 %. Den första månadsbetalningen (inkl. amortering) blir 11 789 kr. Totalt belopp att betala om lånet behålls i 30 år och räntan är oförändrad under lånets löptid uppgår till 3 125 117 kr. Antalet månadsbetalningar är då 360 stycken. Inga avgifter tillkommer. 2023-05-02. Bolån förmedlas av Ikano Bank AB (publ) i samarbete med kreditgivaren Borgo AB (publ) (org. nr 559153-2303, Box 24088, 104 50 Stockholm), och är förenat med panträtt i fast egendom, tomträtt eller bostadsrätt.

4,22 %

Vår lägsta ränta just nu

för dig som IKEA Family medlem när du väljer tre månaders bindningstid för en belåningsgrad under 65 %.
Effektiv ränta: 4,30 %

Bolån via Ikea

Lägre ränta på bolån med IKEA Family

Ditt boende är vår hemmaplan. Därför får du som IKEA Family medlem alltid en lägre ränta på ditt bolån hos oss. Du tar enkelt del av erbjudandet i samband med att din bolåneansökan blivit beviljad.

Läs mer om bolån med IKEA Family

Så här ansöker du om bolån

Fyll i uppgifterna och skicka in din ansökan. Du får snabb återkoppling.

När du har skickat in kompletterande uppgifter handlägger vi din ansökan och lämnar ett slutligt besked.

Slutför ansökan på Mina sidor och signera avtalet med Mobilt BankID.

Har du fått lånelöfte hos en annan bank?

Utmana räntan i vår Bolånekalkylator för att se om du kan få bättre villkor. Du behöver inte ha ett lånelöfte för att kunna ansöka om bolån hos oss.

Bra att veta när du ska ansöka om bolån

 • Alla sökande ska vara minst 18 år.
 • Alla sökandes inkomst måste vara i svenska kronor (SEK).
 • Hushållet behöver ha en fast inkomst på minst 180 000 kr per år
 • Samtliga sökande måste vara folkbokförda i Sverige
 • Du identifierar dig och signerar med Mobilt BankID.

Vad får du kvar i plånboken?

Olika faktorer kan göra att kostnaderna för ditt boende ändras över tid. Hur skulle din ekonomi påverkas av att räntan ändras, om du skaffar barn eller om du går ner i arbetstid? Simulera olika situationer och testa din boendeekonomi.

Testa din boendeekonomi

Skydda dina boendekostnader

Sjukskrivning och ofrivillig arbetslöshet är svårt att förutse och kan drabba vem som helst. Med Ikano Bank Trygg försäkrar du dina viktiga månadskostnader så att du kan behålla din levnadsstandard vid inkomstbortfall. 

Läs mer om Ikano Bank Trygg

Liten ordlista vid köp av bostad

Vad är ett pantbrev och vad är skillnaden på handpenning och kontantinsats? När du påbörjar din bostadsresa möter du en djungel av nya ord och termer. Vi reder ut några vanliga begrepp!

 • Amorteringskrav

  Att amortera innebär att du betalar tillbaka på ditt lån. I takt med att du amorterar minskar ditt lån och därmed även dina räntekostnader. Enligt amorteringskravet måste du amortera på ditt bolån om det uppgår till 50 procent eller mer av bostadens värde. Hur mycket du behöver amortera beror på hur mycket du lånar i förhållande till bostadens värde och din inkomst.

 • Handpenning

  I samband med att du skriver kontrakt behöver du betala in en handpenning. Handpenningen fungerar som en försäkring för säljaren fram till dess att du får tillträde till bostaden och betalar resterande belopp. Handpenningen utgör oftast 10 procent av köpesumman.

 • Kontantinsats

  När du köper en bostad får du bara bekosta 85 procent av köpesumman med hjälp av lån – resterande 15 procent behöver du kunna finansiera med egna pengar, en så kallad kontantinsats. Till kontantinsatsen kan du använda pengar som du sparat ihop eller vinsten från en tidigare försäljning. Vi erbjuder inte lån till kontantinsats.

 • Köpeskilling

  Köpeskilling är detsamma som köpesumman eller priset du köper din nya bostad för.

 • Lagfart

  Ett registrerat bevis på att du äger din fastighet. När du köpt en fastighet ska du ansöka om lagfart hos Lantmäteriet. När lagfarten beviljats får du ett lagfartsbevis. Kostnaden för en lagfart består av en stämpelskatt och en administrativ avgift. Vi hjälper dig med lagfart när du ansöker om bolån hos oss. Du behöver inte en lagfart när du köper en bostadsrätt

 • Pantbrev

  I samband med att du tar ett bolån så måste banken ha pantbrev som motsvarar lånesumman. Pantbrevet är ett värdebevis som fungerar som säkerhet för banken. Man använder i första hand de pantbrev som redan finns i fastigheten. För att ta ut nya pantbrev ansöker du om inteckning hos Lantmäteriet. Kostanden för pantbrevet utgörs av 2 procent av beloppet som intecknas samt en avgift på 375 kr. Vi hjälper dig med pantbrevet när du ansöker om bolån hos oss.

 • Ränteavdrag för bolån

  Räntekostnader för bolån är avdragsgilla för privatpersoner. Det innebär att du kan få tillbaka upp till 30 procent av räntekostnader upp till 100 000 kr på ett år. Har du högre räntekostnader får du göra avdrag med 21 procent på den del som överstiger 100 000. Ränteavdraget gör du i din inkomstdeklaration.

 • Taxeringsvärde

  Det totala värdet av en fastighet och det värde som fastighetsskatten beräknas på. Taxeringsvärdet kan bestå av ett tomtvärde och ett byggnadsvärde, men även av enbart ett tomtvärde om fastigheten är obebyggd. Taxeringsvärdet ska motsvara 75 procent av fastighetens marknadsvärde.

 • Överbryggningslån

  Ibland ska ett bostadsköp bekostas av pengar från försäljningen av en annan bostad. Om du får tillträde till din nya bostad innan den gamla bostaden sålts kan du behöva ta ett överbryggningslån. Överbryggningslånet är ett tillfälligt lån som du kan ta fram till dess att du får pengar från försäljningen.

Bolåna klokt

Ett bostadsköp är en av de största investeringarna i livet och de allra flesta av oss finansierar det med hjälp av bolån. Bolånet påverkar din ekonomi under lång tid. Ta genomtänkta beslut och planera i god tid genom att ta reda på hur stort lån du har råd med, vilka kostnader du ska räkna in och genom att jämföra villkoren hos olika långivare.

 

Räntehöjningar och stigande inflation – vad ska du som bostadsägare tänka på?

Under det senaste året har levnadskostnaderna ökat markant och efter höjningen av styrräntan i september känner många oro över hur de ska klara ekonomin framöver.

Läs mer

 

Rörlig eller bunden ränta? Så kan du tänka kring bolånet

Många känner oro över de höjda räntorna och inflationen, med stigande priser på bland annat bränsle och mat. Bör man förändra något kring bolånet eller bara sitta lugnt i båten?

Läs mer

 

Konkurrensutsätt ditt bolån: “Många betalar för mycket”

Betalar du för mycket för ditt bolån? Förklaringen till överpriserna beror ofta på en ovilja att förhandla och ifrågasätta bankernas erbjudanden.

Läs mer

Frågor och svar om bolån

 • Hur fungerar lånelöfte?

  Ett lånelöfte är ett slags förhandsbesked som visar hur stort bolån du har möjlighet att få. Ofta behöver du ett lånelöfte för att kunna delta i budgivningar. För tillfället erbjuder vi inte lånelöfte, men du kan alltid utmana ett lånelöfte från en annan bank hos oss innan du ansöker om ditt bolån. Använd vår bolånekalkylator för att få en indikation på vad du kan få för ränta hos oss. Du behöver inte något lånelöfte för att ansöka om bolån hos oss.

 • Hur mycket kan jag låna?

  Du kan ansöka om bolån hos oss upp till 15 miljoner kronor. Dina lånemöjligheter beräknas bland annat utifrån dina inkomster, utgifter och lånebelopp.

 • Vad får jag för ränta på bolånet?

  Den ränta du får hos oss bestäms av belåningsgraden, det vill säga lånets storlek i förhållande till bostadens värde, och vilken bindningstid du väljer. Med vår Bolånekalkylator kan du enkelt få en indikation på vilken ränta vi kan erbjuda dig och vad din månadskostnad blir.

 • När fastställs räntan på mitt lån?

  Räntan på bolånet fastställs alltid på utbetalningsdagen. Det betyder att räntan du får på ditt bolån när det betalas ut kan skilja sig mot räntan du ser när du räknar eller ansöker. Läs mer om detta i de allmänna villkoren.

 • Kan jag låna till kontantinsats?

  När du köper en bostad får du bara bekosta 85 procent av köpesumman med hjälp av lån – resterande 15 procent behöver du kunna finansiera med egna pengar, en så kallad kontantinsats. Till kontantinsatsen kan du använda pengar som du sparat ihop eller vinsten från en tidigare försäljning. Vi erbjuder inte lån till kontantinsats.

 • Kan jag låna till handpenning?

  I samband med att du skriver kontrakt behöver du i regel betala in en handpenning. Handpenningen fungerar som en försäkring för säljaren fram till dess att du får tillträde till bostaden och betalar resterande belopp. Handpenningen utgör oftast 10 procent av köpesumman. När du ansöker om bolån hos oss kan du samtidigt ansöka om handpenningslån.

 • Hur betalar jag ränta och amorteringar på mitt bolån?

  Du betalar via autogiro, vilket innebär att dina ränte- och amorteringskostnader dras från ditt bankkonto automatiskt varje månad. I början kommer du att få hem en avi i brevlådan, men längre fram kommer det också vara möjligt att ta del av dina avier digitalt som inloggad på Mina sidor. Vi tar inte ut någon aviseringsavgift.

 • Vilka kompletterande dokument behöver jag skicka in?

  När du har skickat in din ansökan kan du logga in på Mina sidor för att få information om vilka dokument du behöver komplettera med. Du får också information om hur du går till väga för att ta fram dessa dokument.

 • Hur mycket ska jag amortera?

  Att amortera innebär att du betalar tillbaka på ditt lån. Enligt amorteringskravet måste du amortera på ditt bolån om det uppgår till 50 procent eller mer av bostadens värde. Hur mycket du behöver amortera beror på hur mycket du lånar i förhållande till bostadens värde och din inkomst.

  Bolånet amorteras på följande vis:

  • 2 % per år på belåningsgrad över 70 %.
  • 1 % per år på belåningsgrad mellan 50 % och 70 %.
  • På belåningsgrader under 50 % är det valfritt att amortera på bolånet.

 • Hur gör jag om jag ska köpa nytt innan jag har sålt min nuvarande bostad?

  Med ett överbryggningslån har du möjlighet att finansiera köpet av en ny bostad innan du fått pengar från försäljningen av din gamla bostad. Överbryggningslånet är ett tillfälligt lån som löses in när din gamla bostad sålts. Du kan ansöka om överbryggningslån hos oss samtidigt som du ansöker om bolån.

 • Kan jag göra en extraamortering om jag vill?

  Har du ett bolån med tre månaders rörlig ränta går det bra att betala in extra (amortera) utan kostnad.

  För att göra extra amorteringsbetalningar och andra ändringar på lånet, vänligen kontakta oss på telefon 0476-88170 så hjälper vi dig med ditt ärende. Tänk på att det inte är möjligt att göra en extra inbetalning genom din månadsavi eller genom uppgifter som du hittar på nätet.

  Vid en extraamortering behöver du vara beredd på att kunna dela med dig av dokument som styrker pengarnas ursprung.

Har du några frågor? 

Du har alltid möjlighet att få hjälp längs vägen av våra duktiga bolånespecialister. 
Tveka inte att höra av dig, du når oss alla vardagar mellan kl 9–17.


Till kundservice

Vårt partnerskap med Borgo

Kreditgivare bakom Ikano Bank bolån är Borgo, ett fristående hypoteksbolag vars målsättning är att erbjuda marknadsledande bolån till svenska privatpersoner. Borgo ägs gemensamt av Ikano Bank, ICA Banken, Söderberg & Partners och Ålandsbanken. Genom att flera företag går samman skapas skalfördelar och förutsättningar för att erbjuda attraktiva bolåneräntor till konsumenter på ett ekonomiskt hållbart vis.

Borgo har tillstånd att bedriva verksamhet med tillstånd enligt 3 kap. 2 § lagen (2004:297) om bank- och finansieringsrörelse (“LBF”) samt enligt lag (2003:1223) om utgivning av säkerställda obligationer (“LUSO”) och står under tillsyn av Finansinspektionen. Alla medarbetare hos Borgo som arbetar med bolån är licensierade av SwedSec samt har en bakgrund inom bank och finans med stor erfarenhet av bolån.

Läs mer på borgohypotek.se