22 februari 2022

Konkurrensutsätt ditt bolån: ”Många betalar för mycket”

Vedran Kontic, affärsområdeschef för bolån på Ikano Bank

Betalar du för mycket för ditt bolån? Förklaringen till överpriserna beror ofta på en ovilja att förhandla och ifrågasätta bankens erbjudanden. Men i takt med den digitala utvecklingen och att konkurrensen ökar på bolånemarknaden ställs högre krav på bankerna om transparenta priser, enklare processer och öppenhet.

– Ett bolån är ingen liten sak, då tycker jag att man som låntagare kan begära en öppen process med en rak och tydlig prissättning, säger Vedran Kontic, affärsområdeschef för bolån på Ikano Bank.


För de flesta är bolånet en stor utgift. Men trots att du som låntagare betalar tusentals kronor i ränta och amorteringar varje månad är förvånansvärt få villiga att utmana och konkurrensutsätta sitt bolån för att få bättre villkor, visar Ikano Banks egna kundundersökningar.

– Det gör att alldeles för många betalar för mycket för sina bolån och går miste om stora belopp varje år. Som låntagare kan det vara svårt att veta om man har gjort en bra affär när man behöver förhandla fram sina villkor och inte har full insyn i vad som har påverkat priset, säger Vedran.

– Med vår modell slipper du förhandla och får ett erbjudande helt digitalt. Till din hjälp finns våra bolånespecialister och digitala låneräknare.

Räkna på din bolåneränta

Räntan du erbjuds bestäms av din belåningsgrad och vilken bindningstid du väljer. Utifrån detta genereras en ränta som alla får rabatt på utan att behöva förhandla.

– Priset ska vara en självklarhet, det här är vad jag får. Våra kundundersökningar visar att långt ifrån alla är bekväma med att förhandla om bolåneräntan. Vid en förhandling riskerar processen dessutom att dra ut på tiden, när de flesta snarare vill att det ska gå så smidigt som möjligt att få sitt bolån.

Hos många banker avgörs dina villkor av hur stort engagemang du är villig att ha i banken. Kan du tänka dig att investera i fonder? Då får du mer i ränterabatt på bolånet. Lägger du din tjänstepension hos banken? Mer rabatt, och så vidare.

– Ju fler tjänster du tecknar, desto mer lönsamt är det för banken. Bolån har blivit en produkt för att klä låntagarna med andra produkter. Vi är måna om att du ska få schyssta villkor även om du ”bara” väljer att ha ditt bolån hos oss, säger Vedran Kontic på Ikano Bank.

Tänk på helheten

Så vad är viktigt att tänka på när man jämför bankernas bolåneräntor? Helhetsbilden. Om du blir erbjuden andra produkter och tjänster, konkurrensutsätt dem var och en för sig för att få en uppfattning av vad erbjudandet egentligen kommer att kosta.

– Det gäller att tänka på hela kalkylen. Vad är egentligen den totala kostnaden? Visst, man kan få en ränta som man anser är bra, men har man samtidigt andra tjänster paketerade i erbjudandet kanske bolånet i sig inte är så fördelaktigt.

Många drar sig för att byta bank

En allmän uppfattning är att det är svårt och krångligt att byta bank för bolånet och att det krävs en hel del manuellt arbete. Det gör att många stannar kvar även om de skulle vilja byta.

– Man kanske har en bild i huvudet av att det är komplicerat eller så känner man motstånd på grund av tidigare erfarenheter. Men numera kan en bolåneflytt ske helt digitalt, vilket är en lösning som vi har satsat på. Och även om du flyttar bolånet kan du behålla annat som till exempel lönekonto och sparkapital hos din befintliga bank.

Räkna på din bolåneränta

Ikano Bank

Gör det billigare

Bostad

Bolån