20 oktober 2022

Räntehöjningar och stigande inflation – vad ska du som bostadsägare tänka på?

Räntehöjning

Under det senaste åren har levnadskostnaderna ökat markant och efter flera höjningar av styrräntan känner många oro över hur de ska klara ekonomin framöver. Kommer räntan att gå upp ännu mer? Hur stor räntehöjning klarar jag av? Är det läge att binda räntan? Vedran Kontic, Head of D2C på Ikano Bank, ger tips på vad du som bostadsägare kan tänka på när tiderna känns oroliga.

Förbered dig på fler räntehöjningar

Vi har sett en period av stigande bolåneräntor på framför allt längre bindningstider och vi kan nog räkna med ytterligare höjningar framöver. Vi är helt klart i en uppåtgående trend och det gäller att vara förberedd på flera kostnadsökningar, både när det gäller räntor och andra omkostnader.

Bunden eller rörlig bolåneränta? 

Med fler räntehöjningar i sikte frågar du dig kanske om det är läge att binda räntan eller inte. Svaret är att det inte finns något rätt eller fel. Viktigast är att du utgår från din egen verklighet och det handlar till stor del om din ekonomiska situation. 

Rörlig ränta kan passa om du är lågt belånad och/eller har goda marginaler i ekonomin.

En bunden bolåneränta är lite högre men kan kännas tryggare om du är högt belånad och är känslig för ytterligare räntehöjningar. Ett bundet lån med en förutsägbar månadsränta blir som en försäkring mot plötsliga kostnadsökningar. En medelväg kan vara att binda en del av de lån du har, och då med olika bindningstider.

Ta kontroll när levnadskostnaderna ökar

Det är lätt att dras med i en allmän oro och då kan det vara klokt att försöka få lite kontroll över situationen. Ett sätt är att sätta sig ner och se över sin ekonomi. Här är några saker du kan göra:  

 • Planera och se över din situation innan fler förändringar sker. Prova vårt smarta verktyg för att testa din boendeekonomi.  Här kan du simulera olika situationer för att få en uppfattning om hur stor räntehöjning du kan klara eller hur din ekonomi skulle påverkas om du får barn eller blir arbetslös. Stresstesta din ekonomi genom att se hur den förändras av halvprocentiga räntehöjningar – då är du beredd på olika scenarion.

 • Ett sätt att trygga sig kan vara att ha ett försäkringsskydd som skyddar vid inkomstbortfall, exempelvis om du blir sjukskriven eller arbetslös.

 • Att spara pengar kan kännas långt bort i dessa tider, men du gör dig själv en tjänst om du har möjlighet att lägga undan till en buffert för framtiden om tiderna blir svårare.  

 • Att amortera är ett sätt att spara och på sikt få ner sina kostnader. Om du amorterar mer än amorteringskravet kan det dock vara en idé att använda dessa pengar på andra sätt, till exempel spara till en buffert för att täcka oförutsedda utgifter och räntehöjningar. 

 • Se över dina lån och banktjänster. Jämför bankernas erbjudanden och var inte rädd för att ha olika banker för olika ändamål – det kan finnas pengar att spara. Om du har flera privatlån kan ett samlingslån möjligen vara ett sätt att sänka din månadskostnad eftersom du då betalar en enda ränta.

 • Det är inte bara bolånet som har blivit dyrare, priserna har gått upp på allt ifrån mat till bränsle. Finns det något du kan skala bort för att minska på utgifterna? Ofta finns det små saker du kan göra i vardagen som kan göra skillnad i långa loppet. Kanske finns det prenumerationer och streamingtjänster som du kan avbryta? Kan du byta uteluncher mot matlådor eller ställa bilen till förmån för cykel eller kollektivtrafik?  

Undersök om du kan få en bättre bolåneränta

Om du inte har konkurrensutsatt din bolåneränta på kan det vara hög tid att göra det. Räntorna och marknaden förändras hela tiden och det kan det finnas stora belopp att spara om du ser över räntorna och villkoren hos olika aktörer – det kan ha ändrats sedan du tecknade ditt befintliga lån.

Många drar sig dock för att utmana sitt bolån för att få bättre villkor, kanske för att det hos de flesta banker krävs förhandling för du ska få rabatt på räntan. På Ikano Bank tycker vi att alla ska ha möjlighet till samma schyssta villkor med en tydlig och transparant prissättning. I vår bolåneräknare ser du direkt den bästa räntan vi kan erbjuda dig - färdigförhandlat och klart!

Räntan sätts utifrån belåningsgraden, det vill säga förhållandet mellan aktuell skuld och värdet på bostaden. Ju lägre belåningsgrad, desto större rabatt och därmed bättre ränta. Det finns inte heller några krav på att du måste flytta andra banktjänster till oss.


Köpa eller sälja bostad – tänk på det här

Så som bostadsmarknaden ser ut just nu kan det vara svårare att få sin bostad såld, så se till att planera din försäljning noggrant. Om du tänkt sälja din bostad är det mindre klokt att binda bolånet eftersom det i samband med att lånet löses finns en risk att du får betala en ränteskillnadsersättning. 

Ska du dessutom köpa en ny bostad är det bra att veta att banken oftast ställer krav på att det ska finnas ett försäljningskontrakt på den gamla bostaden för att bevilja ett nytt lån. Till exempel är det ofta så att kontantinsatsen till den nya bostaden kommer från den gamla. Ta en dialog med banken så att du vet vad som gäller.

 

Information om effektiv ränta för bolån
För ett bolån på 2 000 000 kr med rak amortering med en löptid på 30 år och månadsvis betalning med 4,54% rörlig ränta blir den effektiva räntan 4,64%. Den första månadsbetalningen (inkl. amortering) blir 13 122 kr. Totalt belopp att betala om lånet behålls i 30 år och räntan är oförändrad under lånets löptid uppgår till 3 365 783 kr. Antalet månadsbetalningar är då 360 stycken. Inga avgifter tillkommer. 2024-04-15. Bolån förmedlas av Ikano Bank AB (publ) i samarbete med kreditgivaren Borgo AB (publ) (org. nr 559153-2303, Box 24088, 104 50 Stockholm), och är förenat med panträtt i fast egendom, tomträtt eller bostadsrätt.

Ikano Bank

Genomtänkta beslut
 

Välj om du vill skriva under med Mobilt BankID eller BankID på datorn

Läs igenom

Vi förstår att du bara vill bli klar, men du måste läsa följande dokument innan du kan skriva under din ansökan.
OBS. Öppnas i nytt fönster

Skriv under

Öppna BankID appen i din mobil eller surfplatta och knappa in din kod

Nu har du skrivit under!

  Vi behöver din medsökandes underskrift

  Välj hur du vill skriva under.

  Håll sökorden enkla. Du kan använd flera ord för att förfina din sökning.

  Om du inte hittar det du söker kan du prova att skriva nya sökord i sökfältet.