20 september 2022

Därför ska du jämföra och konkurrensutsätta dina lån och banktjänster

jämför räntor

Om du tar dig tid att jämföra räntor, avgifter och återbetalningstider kommer du förmodligen inse att det kan finnas fördelar med att ha mer än en bank. Varför är det så? Jo för att ingen bank kan vara bäst på allt.

– Hur gör du för att spara pengar i vardagen? Du jämför förmodligen priset på produkter. Kanske är du så pass ambitiös att du handlar ditt kaffe på ett ställe, medan smöret köps i en annan butik? Precis som med alla andra varor och tjänster är det bra att jämföra bankernas erbjudanden. Inte bara för att få bästa pris, utan också för att du ska få en produkt som verkligen passar dig, säger Anders Henriksson, Team manager och låneförmedlare på Ikano Bank.

”Ingen bank kan vara bäst på allt”

Anders menar att det kan finnas stora belopp att spara för den som jämför bankernas erbjudanden och inte är rädd för att nyttja olika produkter hos olika banker. En bank kan erbjuda de mest förmånliga bolåneräntorna medan en annan kan ge de högsta sparräntorna. En tredje bank kan i sin tur erbjuda de bästa villkoren för ett kreditkort och så vidare.

– Ingen kan ju vara bäst på allt. Idag finns det så många aktörer som specialiserat sig på olika produkter så välj den bank som har ett erbjudande som passar just dig, säger Anders och utvecklar sitt resonemang.

– Du kanske får ett fint erbjudande om en privatlåneränta hos en bank där du även har andra former av banktjänster, men då kanske med återbetalningsvillkor som inte passar dig. Till exempel att privatlånet ska återbetalas med ett konstant belopp hela låneperioden fast du egentligen föredrar en rak amortering* där månadskostnaden minskar med tiden.

Det kan finnas stora belopp att spara när du jämför lån och banker

Det viktigaste är, enligt Anders, att du hittar en produkt som passar dig och dina behov. Kanske är det dags att renovera badrummet eller så behöver du laga den bil du använder för att komma till och från jobbet? Eller ska du köpa nytt boende?

– Först när du vet vad du har för mål kan du börja jämföra bankernas villkor för just den produkten.

Men kan det inte vara bekvämt att ha alla produkter hos en och samma bank, att allt är samlat i en och samma vy?

– Det är just det storbankerna framgångsrikt hävdat genom alla år. Och visst kan det vara bekvämt, men ställ det mot de besparingar du möjligen skulle kunna göra genom att få bättre villkor och produkter som passar just dig. Lägg därtill att många av betalningarna idag sköts via autogiro vilket gör att du inte behöver hantera dina betalningar manuellt i slutet av månaden som förut, säger Anders. Kanske kan det vara värt mödan att jämföra lån och banker om du sparar en summa på det varje månad?

Tänk dock på att det sällan är fördelaktigt att flytta ett annuitetslån mellan olika banker. Med ett annuitetslån betalar du nämligen högre andel ränta i början av lånet och när du flyttar lånet börjar du om från början igen – med en högre andel ränta. Byter du bank ofta innebär det att du egentligen bara förlänger återbetalningstiden på ditt annuitetslån, säger Anders. Han tillägger att det dessutom kan vara värt att testa att samla sina lån om man har flera olika privatlån som man betalar olika räntor och amorteringar på varje månad.

Fyra snabba tips för att få kontroll över dina lån och banktjänster

 1. Ta dig tid att jämföra olika bankers erbjudanden
 2. Välj inte nödvändigtvis samma bank till olika ändamål
 3. Samla dina privatlån…
 4. … men flytta inte annuitetslån mellan olika banker.

Ingen bank är bäst på allt. Välj de banker som har bäst erbjudanden och lösningar för just dig och dina önskemål.

Se vad vi kan erbjuda

*Rak amortering innebär att du amorterar, betalar av på lånet, med en fast summa varje månad. Utöver amortering betalar du ränta. Betalningarna är större i början av lånetiden eftersom räntekostnaden är högre ju större skulden är. Vartefter du betalar av på lånet sjunker räntekostnaden. Vid annuitetslån betalar du varje gång ett lika stort belopp som omfattar både amortering och ränta. Den totala räntekostnaden om lånet betalas med rak amortering blir lägre än om det betalas som ett annuitetslån.

Ikano Bank

Genomtänkta beslut
 

Välj om du vill skriva under med Mobilt BankID eller BankID på datorn

Läs igenom

Vi förstår att du bara vill bli klar, men du måste läsa följande dokument innan du kan skriva under din ansökan.
OBS. Öppnas i nytt fönster

Skriv under

Öppna BankID appen i din mobil eller surfplatta och knappa in din kod

Nu har du skrivit under!

  Vi behöver din medsökandes underskrift

  Välj hur du vill skriva under.

  Håll sökorden enkla. Du kan använd flera ord för att förfina din sökning.

  Om du inte hittar det du söker kan du prova att skriva nya sökord i sökfältet.