10 oktober

Renovera tryggt- Del 2 avtalet

ikano_handyman

Innan du skriver avtalet så är det bra om du ber hantverkaren att komma och titta på arbetet och utrymmet där renoveringen ska göras. På så sätt kan hantverkaren få en realistisk bild av arbetet som krävs och även bedöma omfattningen av jobbet.

Även om en del hantverkare inte gillar pappersarbete tycker jag att du ska insistera på att skriva ett avtal och vara väldigt detaljerad. Beroende på typen av ditt arbete kan du använda färdiga avtalsmallar som är godkända av Konsumentverket. Dessa finner du på OmBoende.se.

  • Ska du renovera eller bygga om? Använd Hantverkarformuläret
  • Ska du bygga nytt eller bygga till? Använd entreprenadkontrakt ABS 09

Tid

Var noga med att skriva in när arbetet ska vara klart. I avtalet kan du skriva in ett villkor om vite (böter) vid försening. Om leveransen av varor eller arbetet är försenat är det rimligt att du får ersättning för det. Att skriva in ett vite på en viss summa per vecka är tydligare än att skriva en procentsats. Vilken summa böterna ska vara på är en förhandlingsfråga och är olika från fall till fall, men det ska vara rimligt i förhållande till den totala kostnaden. En utgångspunkt för vitesbelopp på större arbeten kan vara 0,5–1,0 procent av totalsumman medan mindre arbeten kan ha en högre procentsats.

Kostnad

När du avtalar om priset ska du vara noga med att se till att det är inklusive moms. Se även till att få detaljerat vad som ingår när det gäller material, el som ska användas, resor och eventuellt städning (tex  bortskyffling av gamla vitvaror, större skåp, virke etc.) så att inga överraskande kostnader dyker upp. Avtala även när och hur betalningen ska göras.

Ändringar

När man renoverar så är det inte ovanligt att det uppstår ändringar och tillsäggarbeten längs arbetets gång. Det är lätt att glömma, men det är bra att avtala om ändrings- och tilläggsarbeten skriftligt. Då blir det tydligt både för dig och för hantverkaren vad ni faktiskt har kommit överrens om och hur mycket det ska kosta. Ibland kan ändringar även innebära extra ändringskostnad och en förändring av leveranstiderna.

ROT-avdrag

Avdraget är 30 procent av arbetskostnaden, och kan högst vara 50 000 kronor per år. Avdraget kan bara användas av den som äger bostaden. Om en bostad ägs av fler än en person så har varje ägare rätt att göra avdrag med 30 procent av den egna delen av arbetskostnaderna.

 

Läs mer!

Konsumentverket har tagit fram en broschyr ”Att anlita hantverkare” som du kan ladda ner eller beställa gratis. Där får du många goda tips

På sidan Omboende.se kan du finna mer information om renovering, bygga och köpa hus.

 

Vill du läsa mer om planeringsfasen kan du läsa mitt tidigare inlägg Renovera tryggt- Del 1 planeringen. I nästa del Renovera tryggt – Del 3 finansieringen ska jag gå igenom lite olika alternativ för att finansiera ditt renoveringsprojekt.

/Sharon Lavie

Sharon Lavie

Familjeekonomen


Logga in

Välj om du vill skriva under med Mobilt BankID eller BankID på datorn

Läs igenom

Vi förstår att du bara vill bli klar, men du måste läsa följande dokument innan du kan skriva under din ansökan.
OBS. Öppnas i nytt fönster

Skriv under

Öppna BankID appen i din mobil eller surfplatta och knappa in din kod

Nu har du skrivit under!

    Vi behöver din medsökandes underskrift

    Välj hur du vill skriva under.

    Håll sökorden enkla. Du kan använd flera ord för att förfina din sökning.

    Om du inte hittar det du söker kan du prova att skriva nya sökord i sökfältet.