19 maj 2020

Smarta renoveringstips som spar pengar

smarta_renovering
Att renovera känns ofta som ett stort projekt som kräver mycket arbetstid och pengar. Tid och pengar som man inte har just nu. Vill du renovera smart så tycker jag att du i möjligaste mån ska utgå ifrån de resurser du redan har hemma. Lägg fokus på några detaljer som ger intryck. Då kan även små medel räcka för att ge ditt hem en ny karaktär. Det finns en hel del man kan uppdatera, återanvända eller ge en ny funktion. Följer du några enkla råd kommer du kunna göra om hemma så det blir både snällt för din ekonomi men också för miljön. Börja med att ställa dig dessa frågor: 

Fungerar det?

Oavsett om det är ett badkar eller en kökslucka, en garderob eller bord. Är det helt och fungerande, kan det komma till nytta. Att slipa bort gammal färg, måla om och byta beslag kan göra under för vilken möbel som helst.

  • Badkar, handfat och kakel - Till och med ett gammalt badkar kan ge hela badrummet en ny och uppdaterad känsla om du målar om det med kakel och emaljfärg. Det är ett enkelt och billigt sätt att förnya i badrummet till en liten peng utan för den skull göra en omfattande badrumsrenovering.
  • Luckor, skåp och möbler Med sandpapper eller slip, färg och nya beslag blir gammalt som nytt. Har du inte behov av en omfattande köksrenovering kan nymålade köksluckor vara det enda som behövs för en modern känsla. Det samma gäller givetvis garderober, bord och stolar mm.
  • Väggar, golv och tak Samma möbler kan fungera fantastiskt i ett rum med nymålat tak, slipat golv eller ny färg på väggarna. Du behöver inte satsa på allt, ibland kan det räcka med en liten detalj som att måla listerna i en spännande färg för att ge en helt annan känsla åt rummet.
  • Fungerar det inte?   

    Saker går sönder även om vi är försiktiga med underhållet. Många gånger går det att laga. Nytt fäste, en skruv eller spik kan spara dig tusentals kronor. Kom ihåg att du alltid har tre års reklamationsrätt, vilket innebär att om felet fanns från början har du rätt att få hjälp från affären du köpte varan. Läs mer om reklamation på Hallå Konsument. Dessutom kan du ibland ha garanti som sträcker sig längre än dessa tre år.

    • Elektronik och vitvaror - Att hitta felet är inte alltid lätt. Här rekommenderar jag att man inte går in och petar själv och försöker laga. Det kan vara farligt och dessutom äventyra din reklamationsrätt. Ska du reklamera en vara, så blir det svårt att visa att felet fanns där från början (även om det visade sig efter ett år) om du börjar skruva i apparaterna själv. Om varan är mer än tre år gammal kan du fundera på vad det kostar att reparera mot att köpa en ny. Glöm inte att nya apparater ofta förbrukar mindre energi, vilket kan göra ett nyköp motiverat.
    • Skåp och luckor - Skåp och luckor kan du oftast få i gott skick på egen hand. Om en enstaka lucka eller skåp är trasigt och du inte kan få tag på en liknande hos handlaren går det oftast att måttbeställa hos snickaren.
    • Badkar och handfat - Om badkaret är gjort i akryl finns det särskilda reparationskitt för dessa. Om du inte är händig eller orkar lägga tid på att reparera kan du hitta både badkar och handfat på andrahands marknaden.
    • Väggar och golv – Har något spruckit i väggar och golv i badrummet är det ett område som du bör prioritera. Om våtskiktet skadas kan du få vattenskador vilket kostar mycket pengar. Ta in en duktig hantverkare som har behörighet att arbete med VVS -arbeten. Tips för dig som ska anlita hantverkare kan du ladda ner från Konsumentverket.
    • Inredning och möbler – De flesta av oss kan hantera en hammare och spik, men även om det är en mer avancerad reparation kan det vara värt att laga/byta ut en specifik del istället för att köpa nytt. Har barnen målat med tusch på dynorna eller har hunden tuggat sönder ett bordsben? Vänd dig till affären och hör om det möjligtvis kan sälja en reservdel. Vi tänker ofta på reservdelar som skruvar och muttrar men det kan vara mer än så.
    • El och belysning – All arbete med el ska göras av elektriker. Det du kan spara pengar på är armaturerna där du kan göra stora fynd genom att jämföra priser på Internet. Det finns flera sajter som specialiserar sig på belysning där du även kan hitta inspiration. Det bästa är att du har ångerrätt och kan i lugn och ro få hem varorna och se hur de passar hemma hos dig.
    • Vill du fortfarande inte ha det?

    Sälj det på Blocket eller på någon av säljgrupperna på Facebook. Varför inte låta någon annan få glädje av det du tröttnat på och samtidigt få lite tillskott i din egen kassa. Även om något känns gammalt och omodernt för dig, kan det vara precis det någon annan söker.

    Renovera smart.

Vill du hålla nere budgeten så finns det många knep för att förnya ett rum med små medel förutom de som jag nämnde ovan. Här kommer mina bästa tips:

  • Möblera om – Testa att flytta runt möblerna i rummet och hitta nya funktioner för dina gamla möbler. Eller varför inte låta möblerna byta rum? Byrån, speglar eller hela möblemang.
  • Nya tyger – Kuddar, gardiner, mattor eller plädar. Välj en eller flera och skapa en ny känsla i rummet.
  • Byt ut vissa detaljer – Fräscha upp köket med en ny kran eller nya knoppar till luckorna. Vill du satsa på lite större förändring kan du byta hela köksbänken men låta skåpen vara kvar. På samma sätt kan du ge badrummet ett lyft med nytt duschhuvud och nya handdukshängare.
  • Satsa på belysning – Placera om dina lampor eller sänk effekten för en annan stämning i ett rum. Både kök och badrum kan få ett helt nytt liv med ny belysning som går att variera i styrka. Spotlights vid arbetsbänken i köket eller dimbar belysning i badrumet kan göra stor skillnad.
  • Byt eller handla på loppis – Allt behöver inte vara nytt. Du kan hitta fina inredningsdetaljer både på loppis och på säljsidor på nätet. Nya krukor till dina växter, ljusstakar och vaser är sådant som du kan hitta för några kronor på loppis. Det roligaste jag vet är att hitta nya användningsområden till gamla saker.


  • Lycka till med din renovering!


Sharon Lavie

Familjeekonomi




 

Välj om du vill skriva under med Mobilt BankID eller BankID på datorn

Läs igenom

Vi förstår att du bara vill bli klar, men du måste läsa följande dokument innan du kan skriva under din ansökan.
OBS. Öppnas i nytt fönster

Skriv under

Öppna BankID appen i din mobil eller surfplatta och knappa in din kod

Nu har du skrivit under!

    Vi behöver din medsökandes underskrift

    Välj hur du vill skriva under.

    Håll sökorden enkla. Du kan använd flera ord för att förfina din sökning.

    Om du inte hittar det du söker kan du prova att skriva nya sökord i sökfältet.