Familjeekonomen Sharon Lavie

Jag heter Sharon Lavie och är familjeekonom på Ikano bank

Här skriver jag om ekonomi och konsumenträtt. Med 10 års erfarenhet från Konsumentverket, är min förhoppning att jag ska kunna förmedla den vardagskunskap som du aldrig fick lära dig i skolan.

Bästa hälsningar,
Sharon

17 januari

Privatekonomiska nyheter 2018

pengar som du kan spara med goda vanor

2018 kan blir ett relativt gott privatekonomiskt år för de flesta. De förväntade löneökningarna ligger på 3 procent för kommande året och inflationen är ca en procent lägre vilket ger de flesta en reallöneökning i år. Pensionärer och personer med sjukersättning får sänkta skatter. Bolåneräntorna är fortsatt låga även om de sakta kommer höjas under andra halvan av 2018, då Riksbanken prognos visar en höjning av reproräntan från dagens minus 0,5 till minus 0,27 procent.

Låga hyreshöjningar i snitt på under 1 procent och en arbetslöshet som fortsätter att sjunka är andra bidragande orsaker. 13 kommuner kommer höja sina skatter vilket kan resultera i flera hundralappar mindre i månaden för somliga. Prisbasbeloppet höjs i år med 700 kronor till 45 500 kronor. Detta påverkar flera socialförsäkringsförmåner som är knutna till prisbasbeloppet vilket innebär höjning av t.ex. garantipensionen, sjuk- och föräldraförsäkringen m.fl. En sammanfattning av de främsta förändringarna som påverkar din ekonomi kan du läsa nedan.

Läs hela inlägget

Sharon Lavie

Familjeekonomen

0 kommentarer16 januari

Goda vanor som ger dig bättre ekonomi 2018

pengar som du kan spara med goda vanor

Ett nytt år är ett ypperligt läge för att starta med nya goda vanor. Det kan vara bra att börja med en god vana i taget för att inte förändringen ska kännas jobbig. Här kommer några idéer på goda vanor som ger dig ett riktigt gott ekonomiår 2018.

Läs hela inlägget

Sharon Lavie

Familjeekonomen

0 kommentarer30 november

En guide till pensionen – för dig som har 20, 30 eller 40 år kvar

En dag ska vi sluta jobba och bara leva. Det låter väl härligt? Men det är långt kvar, tänker du. Jag möter många som ser fram emot sin pension med glädje och längtan samtidigt som vi läser om människor som är oroliga för att få alldeles för låg pension. Därför tänkte jag att det behövs en guide för dig som har många år kvar att jobba eller till dina snart utflugna barn. Så att ni kan se fram emot att gå i pension, sluta jobba och bara leva.

Läs hela inlägget

Sharon Lavie

Familjeekonomen

0 kommentarer15 november

Finansinspektionen går vidare med sitt förslag om en skuldkvotsbroms

Den 13 november kom ett ganska väntat besked. Finansinspektionen har beslutat om att gå vidare med sitt förslag om ett skärpt amorteringskrav. Förslaget som de kallar för skuldkvotsbroms innebär att alla som tar ett bostadslån som överstiger 4,5 gånger hushållets bruttoinkomster kommer få amortera 1 % mer. Här sammanfattar jag Finansinspektionens argument till förslaget och därefter mina tankar om de effekter som förslaget kan få.

Läs hela inlägget

Sharon Lavie

Familjeekonomen

0 kommentarer14 november

Saker att ha koll på när du handlar dina julklappar på nätet

Det blir allt vanligare att vi beställer våra julklappar på nätet. Var tredje julklapp kommer köpas online enligt Postnords prognos. Det är en ökning med 14 % från förra året. Det finns många fördelar med att handla julklapparna online. Det är bekvämt och stressfritt men det finns några saker du behöver tänka på.

Läs hela inlägget

Sharon Lavie

Familjeekonomen

0 kommentarer


Hämta fler

Inloggningsalternativ

Internetbanken

Mobilt BankID

BankID

Varför kan jag inte logga in med pinkod?

Ikano Kort

Logga in Ikano Kort

Välj om du vill skriva under med Mobilt BankID eller BankID på datorn

Läs igenom

Vi förstår att du bara vill bli klar, men du måste läsa följande dokument innan du kan skriva under din ansökan.
OBS. Öppnas i nytt fönster

Skriv under

Öppna BankID appen i din mobil eller surfplatta och knappa in din kod

Nu har du skrivit under!

    Vi behöver din medsökandes underskrift

    Välj hur du vill skriva under.

    Håll sökorden enkla. Du kan använd flera ord för att förfina din sökning.

    Om du inte hittar det du söker kan du prova att skriva nya sökord i sökfältet.