17 augusti 2017

Så förändras dina inkomster när du får barn

ekonomiska förändringar barn

Att få barn är en stor glädje som förändrar livet för alltid. Du har nu ett liv att ta hand om, ge kärlek och all omsorg till fram tills det att barnet är 18 år. På samma sätt som du förbereder dig emotionellt och praktiskt i hemmet så kan det vara bra att förbereda sig ekonomiskt inför barnets ankomst. Det första du behöver ha koll på är hur dina inkomster kommer att förändras. Kanske behöver du prioritera lite annorlunda eller börja spara redan nu för att förändringen inte ska bli för stor?

Inkomster

Dina inkomster minskar rejält när du får barn och här kan det skilja många tusenlappar! Även om man räknar med barnbidraget på 1050 kronor.

Tjänar du idag:

 • 15 000 kronor – får du 2 300 kronor mindre i plånboken
 • 20 000 kronor – får du 3 400 kronor mindre i plånboken
 • 25 000 kronor – får du 4 400 kronor mindre i plånboken
 • 30 000 kronor – får du 5 500 kronor mindre i plånboken

Föräldrapenning

När du eller din partner ska vara lediga med barnet kommer inkomsten för den som stannar hemma sjunka till knappt 80 procent av inkomsten om man väljer att ta ut föräldrapenning 7 dagar i veckan. Föräldrapenning betalas ut i 480 dagar för ett barn. 390 dagar får du en ersättning som baseras på den inkomst du har, som mest 952 kr/dag och som minst 250kr/dag och kallas för dagar på sjukpenningnivå. De övriga 90 dagarna är ersättningen 180 kronor per dag och kallas för dagar på lägstanivå.

De första 180 dagarna som tas ut för barnet måste vara dagar på sjukpenningnivå. När ni har tagit ut 180 dagar på sjukpenningnivå kan ni börja ta ut dagar på lägstanivå också.

För att få föräldrapenning måste du ansöka om det från Försäkringskassan. Det gör du genom att skicka in ditt intyg om graviditet (moderskapsintyg) som du kan be att få av din barnmorska. Efter att du har skickat in intyget kan du anmäla att du vill ha föräldrapenning när du vill men senast samma dag som du vill ha ersättning för. Pengarna betalas sedan ut inom 30 dagar.

Det kan vara klokt att redan innan barnet kommer börja fundera på hur ni vill ta ut era dagar. Försäkringskassan har riktigt bra information och verktyg, t.ex. Föräldrakollen som gör det enkelt för dig att räkna på hur länge dina dagar räcker och hur mycket pengar du får varje månad.

Föräldralön/ föräldrapenningtillägg

Vissa arbetsgivare hjälper till och bidrar med extra pengar när du är föräldraledig. Det brukar kallas föräldralön. Tillägget är cirka 10 procent av din månadslön, men beräkningen, vilka som får det och hur länge det betalas ut beror på vilket kollektivavtal som gäller för dig. För att få full föräldralön behöver du ta ut föräldrapenning 7 dagar per vecka. Tar du ut färre dagar minskar föräldralönen i motsvarande grad.

Barnbidrag

Barnbidraget är 1050 kr per barn och delas lika mellan föräldrarna om båda har vårdnaden. För varje ytterligare barn får du därutöver även flerbarnstillägg.

Bostadsbidrag

När du har fått barn kan du också ha rätt till bostadsbidrag om dina/era inkomster är låga. Hur mycket du kan få beror på dina inkomster, dina boendekostnader, bostadens storlek och hur många barn du har. Bostadsbidraget beräknas utifrån hur mycket pengar du tror att du kommer tjäna under året. Tjänar du mer kan du få betala tillbaka en del eller hela summan vilket kan bli en skuldfälla. Kontakta därför alltid Försäkringskassan så fort en förändring sker. För att få en uppfattning om hur mycket bostadsbidrag du kan få kan du använda Kassakollen eller ladda ner Bostadsbidragappen.

Pension

Att vara föräldraledig på verkar inte bara dina inkomster här och nu. Det påverkar även din framtida pension som blir lägre eftersom dina inkomster minskar. Det finns sätt att kompensera för detta. Det här behöver du veta:

 • Dina inkomster från föräldrapenningen ger pension i det allmänna pensionssystemet.
 • Du kan också få din tjänstepension betald under din föräldraledighet, men det ser olika ut mellan olika avtal. På Pensionsmyndigheten.se kan du läsa mer om vad som gäller i de fyra största kollektivavtalen i Sverige.
 • Under de första fyra åren får den förälder som tjänar minst, extrapengar insatta till sin allmänna pension. Detta kallas pensionsrätt för barnår.
 • Kompensera den förälder som är mest föräldraledig genom eget privat sparande till pension eller för över pensionsrätten för premiepensionen till den som är hemma mest under en period.

Hur har du klarat den ekonomiska omställningen när du har fått barn eller hur planerar du att göra? Dela gärna med dig i kommentarerna.

I nästa inlägg Hur klarar din ekonomi första året med en bebis? skriver jag lite om de utgifter man kan ha under första året och hur man kan hålla dessa på en nivå som passar just din plånbok.

Sharon Lavie

Familjeekonomen


Logga in

Välj om du vill skriva under med Mobilt BankID eller BankID på datorn

Läs igenom

Vi förstår att du bara vill bli klar, men du måste läsa följande dokument innan du kan skriva under din ansökan.
OBS. Öppnas i nytt fönster

Skriv under

Öppna BankID appen i din mobil eller surfplatta och knappa in din kod

Nu har du skrivit under!

  Vi behöver din medsökandes underskrift

  Välj hur du vill skriva under.

  Håll sökorden enkla. Du kan använd flera ord för att förfina din sökning.

  Om du inte hittar det du söker kan du prova att skriva nya sökord i sökfältet.