15 augusti

Så klarar du ekonomin med en bebis

första året med bebis kostar

Att bli förälder för första gången är en häftig upplevelse. Även om känslorna finns där långt innan barnet är fött så är det mycket som är nytt och obekant. Det är naturligt att vilja förbereda sig väl och känna sig så helt redo för att ta emot sitt barn med all kärlek och omsorg. Fenomenet att ”boa” är ett uttryck för när blivande föräldrar förbereder hemmet inför nya bebisens ankomst.

En del skurar och möblerar om och andra drar igång renoveringsprojekt. Själv stod jag och tapetserade om min ofödde sons sovrum 8 dagar efter förväntad nedkomst. Helt klart kan ”boandet” gå lite över styr ibland och mynna ut i en upprustning av hemmet med prylar för varje tänkbart ändamål. Detta kan både bli en stressfaktor och en ekonomisk fälla, speciellt om du köper allt nytt. Enligt Konsumentverket kostar ny basutrustningen för barnets första år cirka 20 000 kronor. Dessutom tillkommer mat, kläder och blöjor som kostar cirka 22 000 kr det första året.

Så innan hela hemmet ser ut som en babykatalog fundera på detta:

 • Gör en lista på allt du behöver. Säng, vagn, bilbarnstol, flaskor, nappar, filtar, kläder etc. Prioritera listan. Vad måste du ha? Vad är extra? När behövs varan? Behöver den köpas nu eller kan det vänta?
 • Låna utrustning. Fråga släktingar, vänner och bekanta om de har saker du kan låna. Var uppmärksam på att utrustningen ska vara säker. Skyddsfunktionen kan behöva kontrolleras extra noga så att produktens säkerhet inte har försämrats med åren.
 • Köp utrustning efter hand. Det är svårt att veta innan barnet är fött vad som egentligen är nödvändigt. Vänta med att köpa saker tills du vet vad du behöver.
 • Köp kläder och utrustning second hand. Marknaden för barnutrustning och kläder är enorm. Knappt använda prylar så som amningskuddar, kläder, sängar och vagnar kan hittas till en bråkdel av originalpriset.
 • Är det någon utgift som är extra stor? Önska dig det i present. Kanske kan flera gå samman och bidra till t.ex. vagn eller bilbarnstol.
 • Hyr bilbarnstol. Räkna med att behöva ha minst tre bilbarnstolar under barnets uppväxt. Detta är en utgift som kan tynga många eftersom det kan kosta flera tusenlappar varje gång. Flera landsting har ett samarbete med NTF där det går hyra första babyskyddet för några hundralappar för de första 9 månaderna. Ett annat alternativ är att man hyr en bilbarnstol från sitt försäkringsbolag som man sedan uppgraderar till nästa modell när barnet har vuxit ur det tidigare. Den sista modellen får man sedan behålla.
 • Handla smart. Blöjor är en stor kostnad. Det kan vara bra att veta att vissa blöjmärken skickar ut rabattkuponger som du kan använd vid behov. Håll även koll på när större kedjor har extrapris på blöjor och passa på att köpa lite extra. Visa kedjor har även blöjkort där du får en stämpel för varje blöjpaket och får den 10e gratis.
 • Skaffa barnförsäkring. Detta är mycket viktigt! En barnförsäkring kan vara en ekonomisk trygghet vid olycksfall och sjukdom. Barn som på grund av handikapp aldrig kommer ut i arbetslivet får låg ersättning från samhället. En barnförsäkring kan då ge ett extra ekonomiskt stöd både till barnet och till föräldrarna. Teckna försäkringen så tidigt som möjligt och håll dig till en försäkring. Allt som händer barnet innan försäkringen är tecknad kan ni inte få ersättnings för och ibland upptäcker man inte vissa sjukdomar på en gång. På Konsumenternas.se kan du jämföra olika barnförsäkringar både till innehåll och till pris.

Redan innan barnet har kommit kan det vara en god idé att även se över dina inkomster. Oftast minskar de i samband med att du tar föräldraledighet. I ett tidigare inlägg Så förändras dina inkomster när du får barn har jag skrivit lite om hur mycket inkomsterna kan förändras och om olika tillägg som du kan ha rätt till.

Sharon Lavie

Familjeekonomen


Välj om du vill skriva under med Mobilt BankID eller BankID på datorn

Läs igenom

Vi förstår att du bara vill bli klar, men du måste läsa följande dokument innan du kan skriva under din ansökan.
OBS. Öppnas i nytt fönster

Skriv under

Öppna BankID appen i din mobil eller surfplatta och knappa in din kod

Nu har du skrivit under!

  Vi behöver din medsökandes underskrift

  Välj hur du vill skriva under.

  Håll sökorden enkla. Du kan använd flera ord för att förfina din sökning.

  Om du inte hittar det du söker kan du prova att skriva nya sökord i sökfältet.