07 oktober 2024

Energieffektivisera huset – tips när du ska energirenovera

Barn läser med en ficklampa under en filt.

Att investera i energisparande renoveringar är inte bara klimatsmart – det kan också sänka dina energikostnader och göra dig mindre känslig för höjda elpriser. Men vilka möjligheter finns och hur ska du veta vilka åtgärder som gör mest skillnad för just dig? Vi har samlat våra bästa tips på hur du kan energieffektivisera huset, vad du ska tänka på och vilka finansieringsmöjligheter som finns.

För de flesta hushåll är energiförbrukningen en stor utgift, och eftersom efterfrågan på el ständigt ökar så riskerar vintermånadernas elpriser fortsatt att gräva djupa hål i plånboken. Som husägare finns det mycket du kan göra för att minska din elförbrukning, men ibland kan det krävas större åtgärder för att det ska bli någon verklig skillnad. Att investera i att energirenovera huset kan därför vara ett smart sätt att sänka sina energikostnader. Och som bonus är det just den här typen av renoveringar som kan ge värdeökning på din villa.

Så renoverar du för värdeökning

Fördelar med att energieffektivisera hemma

  • Möjlighet att sänka dina driftskostnader och bli mindre känslig för elprishöjningar
  • Minskad klimatpåverkan
  • Chans att öka värdet på din bostad
  • En bekvämare och mer hälsosam boendemiljö

Vilka energirenoveringar ska jag göra?

Innan du bestämmer dig för vad du ska göra behöver du titta på vilka de största energibovarna är för just dig.

Titta på din energideklaration

Du kan börja med att titta på din energideklaration för att se husets energiklass och se vad det är som påverkar din förbrukning mest. Energideklarationen kan du hämta hos Boverket.se. Om det inte finns någon energideklaration kan du läsa på Boverket om hur du gör för att skaffa en.

Kostnadsfri energirådgivning

Visste du att du kan boka kostnadsfri energi- och klimatrådgivning genom din kommun? De kan ge skräddarsydd vägledning som passar just dig och ditt hem. Besök din kommuns hemsida för att läsa mer och boka.

Energieffektiviserande åtgärder som kan göra stor skillnad

Tilläggsisolering

Hur välisolerat är ditt hus? Ett sätt att minska sina uppvärmningskostnader är att se till att värmen du producerar faktiskt stannar i huset. Enligt Energimyndigheten försvinner i genomsnitt 15 procent av husvärmen genom taket och 15 procent genom golv och källare. En bra början kan vara att undersöka möjligheten att tilläggsisolera exempelvis vinden.

Tänk på! Ta alltid hjälp av en fackman när du ska isolera så att det görs på rätt sätt och med hänsyn till bland annat ventilation.

Byte av fönster och dörrar

Enligt Energimyndigheten slukar fönster och dörrar ungefär en tredjedel av värmen i huset. Du kan börja med att se över tätningslisterna, men det kan också finnas anledning att byta dina gamla tvåglasfönster till mer energieffektiva fönster som bevarar värmen inomhus.

Tänk på! Eftersom fönsterbyte räknas som en fasadändring kan du behöva ansöka om bygglov innan du sätter i gång.

Uppvärmningssystem

Husets uppvärmningssystem är givetvis en av de största kuggarna när det kommer till att energieffektivisera hemma. Det finns fler alternativ på marknaden, som till exempel fjärrvärme eller någon form av värmepanna, men för många kan någon form av värmepump vara en passande lösning. Det är viktigt att komma ihåg att det inte finns någon one size fits all, utan ditt val av uppvärmning påverkas av flera faktorer. Innan du påbörjar ett kostsamt byte av uppvärmningssystem kan det vara bra att ta hjälp av en energirådgivare för att bena ut vilken lösning som passar för just dig och din bostad.

Tänk på! Att byta uppvärmningssystem är en stor investering. För att få ut den mest av din uppvärmning kan du börja med att se till att det du har idag är optimerat för att fungera på bästa sätt, och att din bostad bevarar värmen som genereras på ett effektivt sätt. Det kan också vara värt att titta på om en kompletterande uppvärmningskälla kan göra skillnad för dig – en kamin kan till exempel både vara trevlig och kostnadseffektiv!

Solceller och egenproduktion av el

De senaste åren har solceller varit på mångas läppar när det kommer till att ta kontrollen över egen, förnybar energiproduktion. Enligt Ikano Banks rapport Rikare boende från 2023, överväger nästan två tredjedelar av svenskarna att börja producera egen el med hjälp av exempelvis solceller inom fem år.

Med hjälp av solceller kan du minska ditt beroende av eltillgång och elpris, samtidigt som du kan sälja det överskott som du producerar. Att installera solceller är en stor investering som dock kan ge dig bra avkastning över tid.

Tänk på! Det kan vara klokt att installera solceller i samband med att du renoverar tak eller om du bedömer att takets livslängd är minst lika lång som livslängden hos solcellerna.

Hur ska jag finansiera min renovering?

Många större åtgärder för energieffektivisering kan vara ganska kostsamma, även om det kan ge dig besparingar på sikt. Räkna på hur stor din investering blir genom att ta in offerter från olika aktörer, och besluta dig sedan för vilket finansieringsalternativ som passar dig bäst.

Utökat bolån

En del väljer att finansiera större renoveringar med hjälp av lån. Om ditt hus inte är fullt belånat och du behöver låna minst 100 000 kr, kan ett alternativ vara att höja bolånet. Genom att baka in renoveringslånet i bolånet kan du få en lägre ränta, men var noga med att räkna på om en ökad belåningsgrad påverkar hur mycket du behöver amortera.

Läs mer om att utöka bolån 

Information om effektiv ränta för bolån
För ett bolån på 2 000 000 kr med rak amortering med en löptid på 30 år och månadsvis betalning med 3,24% rörlig ränta blir den effektiva räntan 3,29%. Den första månadsbetalningen (inkl. amortering) blir 10 956 kr. Totalt belopp att betala om lånet behålls i 30 år och räntan är oförändrad under lånets löptid uppgår till 2 974 700 kr. Antalet månadsbetalningar är då 360 stycken. Inga avgifter tillkommer. 2024-12-23. Bolån förmedlas av Ikano Bank AB (publ) i samarbete med kreditgivaren Borgo AB (publ) (org. nr 559153-2303, Box 24088, 104 50 Stockholm), och är förenat med panträtt i fast egendom, tomträtt eller bostadsrätt.

Privatlån

Ett annat alternativ är att finansiera renoveringen med ett privatlån. Vårt energilån är ett privatlån som kan passa för investeringar mellan 10 000 kr och 350 000 kr. Räkna på vad din ränta och månadskostnad kan bli!

Läs om vårt energilån

Privatlån eller utökat bolån – vilket ska jag välja?

Information om effektiv ränta för lån
Säg att du lånar 125 000 kr över 5 år med 10.14 % rörlig ränta. Förutsatt oförändrad ränta och autogirobetalning, blir genomsnittligt månadsbelopp 2 620 kr (inkl. amortering och ränta), totalt återbetalningsbelopp 157 216 kr, antalet avbetalningar 60 st och effektiv ränta 10,62 % (2023-08-24).

Sparpengar

Om du har möjlighet kan du också använda ditt sparande till att finansiera hela eller delar av investeringen. Ett sparkonto med ränta och insättningsgaranti är ett tryggt och bra alternativ för att få avkastning på sina sparpengar.

Upptäck våra sparkonton

Kan jag få bidrag eller skattereduktion för gröna åtgärder?

Bidrag för energieffektivisering av småhus

Sedan 3 juli 2023 finns det möjlighet för dig som äger ett småhus som är el- eller gasuppvärmt att få upp till 60 000 kr för energieffektiviserande åtgärder som rör ditt värmesystem och husets klimatskärm (till exempel väggar, tak och fönster). Du kan läsa mer om bidraget och ansöka på Boverket.se.

Skatteavdrag

Eftersom bidraget för energieffektivisering av småhus främst avser materialkostnader, kan du även ha möjlighet att få avdrag på upp till 30 procent av arbetskostnaderna i samband med en större renovering. Du kan läsa mer om ROT-avdraget på Skatteverket.se.

Utöver ROT-avdraget finns det också möjlighet att få upp till 50 000 kr i skattereduktion om du installerar grön teknik. Läs mer om skattereduktionen på Skatteverket.se.

Smarta val

Bostad

Hemmafix