14 maj 2024

Experten tipsar – så renoverar och höjer du värdet på din bostad

Det är mycket att tänka på inför en bostadsrenovering. Vilka behov har jag eller familjen? Vad har vi för budget? Och inte minst, hur höjer vi värdet och undviker fällorna? Mattias Lantto, mäklare och grundare av digitala plattformen Bostadssäljarna, delar här med sig av sina bästa tips.

Så hur ska man tänka när man står inför en renovering av sin bostad?

Vårda bostaden. Jag har sett kunder som har brustit i omvårdnaden av sin bostad genom att kanske förvanska den på ett sätt som gör att den inte harmonierar med den arkitektur eller den idé som fanns från början. Det krävs små insatser för att förbättra funktionaliteten. I ett 1940-talskök till exempel, är förmodligen diskbänken väldigt låg, men en snickare kan höja sargen, och genom att addera en roligare diskbänkskiva kan du behålla köket. De här äldre köken är ofta gjorda i massivt trä, en kvalitet som i dag kostar mycket pengar. Du kan kanske få ett mervärde av att byta ut det de första fem åren, men efter 15–20 år kommer det här nya köket inte att vara i bra skick och det kommer heller inte vara det som människor eftertraktar. Byter du i stället kaklet och målar om köksluckorna så har du ett kök som betingar ett högre värde än ett nytt kök i dag. Det gör både dig själv och din ekonomi, men också miljön, en tjänst, säger Mattias.

Fyra renoveringar du bör undvika att göra:

1. Riva ut kvalitet

Undvik att riva ut funktionella kök eller badrum. Det går att uppdatera dem med enkla medel.

Byta ut originalinredning

Undvik att exempelvis byta ut originalfönster till underhållsfria fönster. De innehåller ofta aluminiumprofilerade bågar som inte går att reparera eller underhålla, utan måste bytas ut efter 20–25 år. Bevara och restaurera i stället hellre originaldetaljerna.

3. Installera en pool eller jacuzzi

Det svenska klimatet är ganska tufft, och pengarna behövs i dag till väldigt mycket tråkigare saker än lyxen att kunna bada i pool hemma.

4. Missa gömda skatter

Undvik att exempelvis lägga nya golv utan att se vad som finns under. Om du har en gammal villa eller lägenhet finns det ofta väldigt fina golv under. Generellt sett är det väldigt bra att titta på huset, vad är det för stil, vad var ursprungstanken, och försöka jobba med det.

Tre bonustips som ger mest värdeökning för dig som bor i villa:

  1. Installera bergvärme eller jordvärme om du har möjlighet till det.

  2. Installera solceller på taket, det kommer göra stor skillnad i din plånbok över tid. Titta även på möjligheten att börja sälja el.

  3. Många har problem med dålig ventilation hemma. Dålig lukt i källaren i villor är vanligt och ordnas nästan alltid med dränering.

Läs hela intervjun med Mattias Lantto i vår kunskapsrapport Rikare boende där vi undersöker vad som påverkar synen på hemmet, vilka värden som faktiskt är viktigast, och vad det är som gör att vi trivs och känner oss lyckliga i våra hem. 

Här kan du ta del av intervjun och fler insikter från Rikare boende

Ikano Bank

Genomtänkta beslut