17 mars 2020

Börsen eller spargrisen?


spargrisenCoronaviruset har inte bara fått oss att oroa oss för att bli smittade – utan har också påverkat världsekonomin. De som har sina pengar på börsen har fått se värdet på sitt sparande gå upp och ner i en skrämmande takt. Hur ska man egentligen tänka här, ska man sälja allt på börsen eller ska man stoppa in pengarna på ett sparkonto?

Här kommer våra 4 tips:

1. Buffertsparande ska aldrig ligga på börsen
Säg att din diskmaskin går sönder och du behöver pengarna här och nu – det är då du ska ta av ditt buffertsparande. Ett buffertsparande ska inte ligga i fonder eller aktier- dessa ska ligga på ett tryggt sparkonto.

2. Fördela dina risker
Om du sparar till något som ligger längre fram tiden, exempelvis om 5-7 år, det kan vara en kontantinsats till ditt framtida boende eller sparande till barnen -Tänk på att sprida risken genom att investera lite pengar i fonder & aktier och en del på ett sparkonto.

3. Få inte panik med ditt långsiktiga sparande
Vid sidan om buffertsparande har många även ett mer långsiktigt framtidssparande, exempelvis inför pensionen eller andra händelser som ligger långt in framtiden - då ska du absolut inte sälja dina fonder och aktier i panik på börsen.

4. Se över dina risker
Även om man inte ska agera i panik är det klokt att med jämna mellanrum se över riskerna i sin ekonomi, och vid behov justera hur mycket pengar man avsätter till buffertsparande kontra framtidssparandet. Detta kan även vara ett gott tillfälle att undersöka vilka alternativa sparkonton som finns. Vi rekommenderar ett sparkonto som omfattas av den statliga insättningsgarantin och som betalar ränta på din insättning. Du kan läsa mer sådana sparkonton här

Ikano Bank

Familjeekonomi


Logga in

Välj vilken tjänst du vill logga in på

Välj om du vill skriva under med Mobilt BankID eller BankID på datorn

Läs igenom

Vi förstår att du bara vill bli klar, men du måste läsa följande dokument innan du kan skriva under din ansökan.
OBS. Öppnas i nytt fönster

Skriv under

Öppna BankID appen i din mobil eller surfplatta och knappa in din kod

Nu har du skrivit under!

    Vi behöver din medsökandes underskrift

    Välj hur du vill skriva under.

    Håll sökorden enkla. Du kan använd flera ord för att förfina din sökning.

    Om du inte hittar det du söker kan du prova att skriva nya sökord i sökfältet.