02 april

Funderar du på att byta bank?

Byta bank

31 procent av alla svenskar har någon gång i livet bytt bank och hela 30 procent funderar på att byta bank men har inte gjort det eftersom de tror att det är krångligt. Men det finns gemensamma rutiner för de flesta banker och bytet är klart redan efter tre till fem dagar. De som faktiskt har bytt bank tycker att processen var ganska smidig och endast 7 procent tycker att det var tidskrävande.

Byta bank lika naturligt som att byta jobb
Själva bankbytet kostar inte pengar och de flesta banker hjälper dig mer än gärna att bli kund hos dem. Det är du själv som bestämmer om du vill flytta alla dina tjänster från banken eller bara flytta en viss del som till exempel ett lån. Som bankkund ska du fundera på om din bank ger dig de tjänsterna du behöver till det bästa priset. Din relation med banken ska vara ungefär som din relation med din arbetsgivare och de flesta av oss väljer att byta jobb flera gånger i livet.

Vilken bank passar dig?
Vissa vill träffa sin nya bankman eller bankkvinna innan man bestämmer sig. Andra tycker att en jämförelse av tjänster och priser online är fullt tillräckligt. Har du stora lån så kan det vara bra att kontakta olika banker och höra vilken ränta de kan erbjuda just dig. Listräntan är definitivt inte sista ordet och du kan bespara dig onödiga kostnader. Men om banken kräver att du även för över andra tjänster eller vill att du tecknar vissa försäkringar eller väljer deras sparprodukter behöver du räkna på alla kostnader innan du bestämmer dig. Vissa banker tar även betalt för vardagstjänster eller tar en årsavgift för bankkort. Förhandla bort dessa avgifter när du byter bank.

Flera kontohavare
Om ni är flera som står på ett bankkonto så måste ni vara överrens om att byta bank. Då är det bra om båda är med eller att du tar med dig en fullmakt från den personen. Har du lån så ska du tänka på att den gamla banken kan kräva dig på ränteskillnadsersättning om du har bundit det. Samma gäller om du ska byta fonddepå där vissa kostnader kan tillkomma.

Detta ska du ha med dig till nya banken
Du behöver inte meddela din bank om att du tänker byta bank (även om det kan vara ett knep ifall du kan tänka dig att stanna om de kommer med ett bra erbjudande). Till mötet med den nya banken ska du ta med:

 • Kontoutdrag och årsbesked
 • Uppgifter om kort som ska avslutas – det är alltid bra att avsluta korten formellt. På så sätt hamnar de inte på villovägar och används av någon obehörig.
 • Uppgifter om värdepapper/depåer/sparande som ska flyttas
 • Uppgifter om utnyttjade kortkrediter – så ni kan lösa det med en ny kredit
 • Lista på stående överföringar – så att de kan kopieras och fortsätta. Tex om du överför en summa varje månad till ett sparande.
 • Bankdosa – så att man kan kolla upp saker på plats.

Innan du säger adjö för gott
I samband med flytt kan det vara bra att spara ner sådant som är sparat i din nuvarande bank på din dator. Det kan vara avräkningsnotor om du sålt aktier eller e-fakturor som du vill ha kvar. Vet du att du har betalningar som du har lagt in i förskott kan de också vara bra att notera dem och lägga in dem på nytt från din nya bank. Allra smidigast blir det att byta i början på månaden när alla betalningar är dragna och risken är minimal att det kommer en räkning som du glömt bort. Till sist, glöm inte att meddela dina nya kontotuppgifter till din arbetsplats, försäkringskassan, CSN osv, så det inte blir fördröjningar i utbetalningar av lön eller andra ersättningar.

Viktigt att veta om du har lån
Ska du flytta ett lån är det viktigt att du först ansöker om ett lån och blir beviljad i den nya banken. Det är alltid smidigast att flytta hela lånet eftersom det oftast är knutet ett pantbrev till hela bostaden. Har du haft bundna lån så har den gamla banken rätt att ta ut ränteskillnadsersättning. Den kan du dra av som räntekostnad (30 procent) i deklarationen. Om ditt lån är gammalt och du inte amorterar ska den nya banken inte tvinga dig att amortera heller. Om du däremot funderar på att höja lånet i samband med flytt kommer amorteringsreglerna slå till. Det finns två olika modeller som du kan amortera på. Be banken att räkna ut kostnaden för båda alternativen så du kan välja det som passar dig.


Är du redo att byta bank?

 

Sharon Lavie

Familjeekonomen


Logga in på Ikano Bank

Logga in på övriga kort

Välj om du vill skriva under med Mobilt BankID eller BankID på datorn

Läs igenom

Vi förstår att du bara vill bli klar, men du måste läsa följande dokument innan du kan skriva under din ansökan.
OBS. Öppnas i nytt fönster

Skriv under

Öppna BankID appen i din mobil eller surfplatta och knappa in din kod

Nu har du skrivit under!

  Vi behöver din medsökandes underskrift

  Välj hur du vill skriva under.

  Håll sökorden enkla. Du kan använd flera ord för att förfina din sökning.

  Om du inte hittar det du söker kan du prova att skriva nya sökord i sökfältet.