05 november 2018

Missade du Världsspardagen?

Bluffkontrakt

Att Halloween firades förra veckan är det nog inte många som har missat. Däremot har nog flera missat att sista oktober även var Världspardagen.

Ämnet sparande eller avsaknandet av ett sparande, förknippas för somliga med lätt ångest som överskrider rädslan för skelett och spöken.

Enligt en undersökning som Demoskop genomförde under september 2017 är en oförutsedd utgift på 15 000 kronor en utmaning för vart fjärde hushåll. Att ha ett sparande skyddar din ekonomi inte bara vid ett oväntat verkstadsbesök eller när tvättmaskinen strejkar utan skyddar dig även vid en längre tids sjukdom, arbetslöshet, separation eller närståendes bortgång.

Trots att ekonomin går på högvarv med låg arbetslöshet och mycket låga räntor har vi svenskar relativt små marginaler. Lever man på studiestöd eller på en låg pension kan det kännas svårt att spara, men även barnfamiljer med hyffsat goda löner kan uttrycka att sparandet haltar med många utgifter och stora lån.

Känns detta som moment 22? Då kommer fem tips om sparande här:

 1. Lite är bättre än inget – Har du möjlighet att lägga undan 100 kronor så är det bättre än ingenting. Känn dig nöjd att du har börjat och tänk på att öka på summan om din ekonomi tillåter det i framtiden.
 2. Månadsspara – Beställ en stående överföring från ditt lönekonto i samband med att du får lönen. Sparandet blir av och du behöver inte fundera mer på det.
 3. Skaffa dig en buffert - Har du inget sparande alls så är det bufferten du ska prioritera. Det är pengar som finns på ett separat konto men som du kan använda utan att det kostar dig något att ta ut pengarna. Buffertens storlek beror på hushållets kostnader. En bra buffert ska täcka i vart fall 2-3 månaders fasta omkostnader, men det tar tid att bygga upp. Det är ok!
 4. Spara olika – att ha olika sparkonton för olika ändamål ger dig både flexibilitet och möjlighet att få god avkastning på pengarna. För långsiktigt sparande är det fördelaktigt att ha ett investeringssparkonto (ISK) där du kan spara i fonder och aktier som kan ge dig avkastning, samtidigt som skatten är låg. Medan bufferten ska finnas på ett tryggt sparkonto med insättningsgaranti. Vill du spara till en resa eller bröllop kan det vara klokt att öppna ett nytt sparande istället för att blanda ihop det med andra sparanden.
 5. Var beredd – Vi med bostadslån har blivit bortskämda med låga räntor, men inom några månader kan vi förvänta oss att de börjar stiga. Börja redan nu lägga undan pengar som motsvarar en höjning på 1-2%. Du märker snabbt om du klarar av stigande räntor och du kan ta de åtgärder du behöver för att anpassa ekonomin utan att läget är skarpt. När dagen kommer så har du lite extra sparande som du kan ta av.

 

Jag hoppas att dessa tips ger dig lite mer frid i sinnet och inspirerar dig att kicka igång sparandet inom dig.

 

Sharon Lavie

Familjeekonomi
 

Välj om du vill skriva under med Mobilt BankID eller BankID på datorn

Läs igenom

Vi förstår att du bara vill bli klar, men du måste läsa följande dokument innan du kan skriva under din ansökan.
OBS. Öppnas i nytt fönster

Skriv under

Öppna BankID appen i din mobil eller surfplatta och knappa in din kod

Nu har du skrivit under!

  Vi behöver din medsökandes underskrift

  Välj hur du vill skriva under.

  Håll sökorden enkla. Du kan använd flera ord för att förfina din sökning.

  Om du inte hittar det du söker kan du prova att skriva nya sökord i sökfältet.