13 november

Stressfri jul

Årets mysigaste helg är också en av de dyraste helgerna på året. Under dessa veckor som vi omger oss med saffransdoftande bullar, levande ljus och njuter av några dagars ledighet är det lätt att kostnaderna rusar iväg om man inte har lite koll. Mat, klappar och pynt kan tillsammans bli en stor kostnad för många familjer. För att kunna njuta av julstämningen och minska risken för ekonomiångest brukar jag tänka så här:

 • Skippa julklapparna – Istället för att byta julklappar med alla vänner och eventuellt deras barn så kan du föreslå att ni hittar på något trevligt tillsammans. Varför inte förbereda julen tillsammans? Baka pepparkakor med barnen, gör dekorationer eller bara passa på och umgås.
 • Kom överens om maxkostnad – Det sägs att man blir snäll av att äta pepparkakor. Glöm bara inte bort att vara snäll mot dig själv och din ekonomi. Firar du med släkten eller vänner och ni vill köpa julklappar till varandra så är det en bra idé att på förhand bestämma en maxsumma som känns bekväm. På så sätt kan man hålla utgifterna på en nivå som passar alla.
 • Prata med barnen – Låt barnen förstå att man kan önska sig några mindre julklappar eller en lite dyrare. På så sätt får barnen rimliga förväntningar. Är det något extra dyrt kan de önska sig bidrag till ett sparande.
 • Be alla att hjälpa till– Även om du håller i julfirandet behöver inte alla kostnader hamna på dig. Be dina gäster att ansvara för var sin rätt. Det minskar både arbetsbördan och kostnaden.
 • Spika en budget – bestäm dig för vad julklappar, mat, pynt och annat som tillhör julen får kosta och håll dig till planen. Då är det lättare att inte spendera mer än vad du hade tänkt dig om du stämmer av regelbundet mot din plan.
 • Betala tillbaka - Om budgeten sprack och krediten användes för flitigt kanske det är klokt att planera för en lite lugnare start på året och prioritera att betala av dessa räkningar innan nya stora utgifter kommer på tal.
 • Jultips   

  Tips #1
  Är ni flera familjer på julafton kan det bli märklig stämning, om inte annat bland barnen, om en familj har med sig väldigt många julklappar som ska delas ut och en annan familj har något mindre julklappar. Kanske kan man öppna ett par julklappar gemensamt och spara resten tills när familjen är själv? De skapar mindre press på er vuxna och mindre avundsjuka hos barnen. Dessutom tar inte julklappsutdelningen så lång tid.

  Tips #2
  Är ni många vuxna, så kan ni köpa en julklapp som ni sedan märker med en siffra. Därefter lottas julklapparna ut. En annan variant för att underlätta är att killarna har en dragning för sig och tjejerna för sig. Man kommer i förhand överens om värdet på presenten och alla har någon julklapp att öppna.

  Tips #3
  Ge bort tjänster istället för prylar. En hjälpande hand i trägården, barnpassning eller en inbjudan till middag är minst lika uppskattat som materiella ting. Dessutom ger du bort lite av din tid något som är mer och mer något av en bristvara hos många familjer.


   

Sharon Lavie

Familjeekonomen


Logga in

Välj om du vill skriva under med Mobilt BankID eller BankID på datorn

Läs igenom

Vi förstår att du bara vill bli klar, men du måste läsa följande dokument innan du kan skriva under din ansökan.
OBS. Öppnas i nytt fönster

Skriv under

Öppna BankID appen i din mobil eller surfplatta och knappa in din kod

Nu har du skrivit under!

  Vi behöver din medsökandes underskrift

  Välj hur du vill skriva under.

  Håll sökorden enkla. Du kan använd flera ord för att förfina din sökning.

  Om du inte hittar det du söker kan du prova att skriva nya sökord i sökfältet.