18 oktober

Så får du råd med ditt första boende

får råd med första bostaden

Att äga sitt boende är en dröm för många. Känslan av att äga något eget och kunna forma det efter stil och tycke. Vissa ser möjlighet till att tjäna en hacka då bostadspriserna under de senaste 10 åren har ökat med flera procent per år och mycket mer än våra löner. I storstäderna kanske en egen bostadsrätt är det enda sättet att ens få en bostad inom överskådlig tid, då trycket på hyreslägenheter är hårt och priserna på andrahandsmarknaden svindlande höga.

Att äga passar inte alla

Att äga sitt boende är inget som passar alla. Du ansvarar för reparationer och underhåll av din fastighet vilket kan kännas som en osäkerhetsfaktor och kräver en ekonomisk buffert. Dessutom blir du mindre flexibel. Att sälja en bostad är inte lika lätt som att säga upp ett hyreskontrakt om du vill börja jobba i en annan stad eller byta till en lite rymligare bostad.

Föräldrar börjar spara när barnen är små

Vissa familjer börjar spara till sina barn från det att de är små. Målet är många gånger att kunna hjälpa till med en insats den dagen barnen vill flytta hemifrån. Långt ifrån alla familjer har den ekonomiska möjligheten och ibland kan pressen att låna pengar till barnens insats kännas som det enda alternativet.

Det går att spara till egen insats

Även om det inte finns en sparad krona från föräldrarna kan du fortfarande spara till din egen insats om du är målmedveten och en smula realistisk. Första bostaden kanske varken är nyproducerad eller centralt belägen, men det är ändå din och en bra start för kommande bostadsaffärer. Lägger du undan 4000 kronor varje månad om du är ensam, eller 7000 kronor om ni är två, kan målet vara uppfyllt inom 5-8 år.

Gör så här:

 • För att lyckas behöver du sätta ett tydligt sparmål. Bestäm hur mycket du vill spara ihop och inom vilken tid.
 • Påbörja en automatisk månadsöverföring. På så sätt behöver du inte komma ihåg att lägga undan pengar varje månad och du riskerar inte att spendera dem.
 • Håll nere fasta utgifter. Det gör du genom att bo billigt, skala ned på kostnader för bredband, telefoni, försäkring och el. Jämför gärna priser för dessa tjänster då det kan finnas tusenlappar att spara genom att bara skala ned på alla onödiga utgifter.
 • Peppa varandra. Är ni två som sparar är det viktigt att uppmuntra varandra. Det blir lättare att leva lite enklare om båda är med på utmaningen. Bor du ensam, skaffa en sparkompis.
 • Försök få vettig avkastning på sparpengarna. I dagsläget är det svårt att få bra ränta på vanliga sparkonton. Jämför därför olika banker och välj den som kan erbjuda bäst ränta. Du vill inte riskera pengarna genom våghalsiga placeringar. Vill du placera i fonder är det breda indexfonder med så låga avgifter som möjligt som gäller.
 • Kom ihåg att det kanske inte är så dumt att välja ett enklare boende än det först var tänkt för att komma in på bostadsmarknaden och sedan byta bostad allt eftersom du får bättre lön och ditt sparande ökar.

Sharon Lavie

Familjeekonomen


Välj om du vill skriva under med Mobilt BankID eller BankID på datorn

Läs igenom

Vi förstår att du bara vill bli klar, men du måste läsa följande dokument innan du kan skriva under din ansökan.
OBS. Öppnas i nytt fönster

Skriv under

Öppna BankID appen i din mobil eller surfplatta och knappa in din kod

Nu har du skrivit under!

  Vi behöver din medsökandes underskrift

  Välj hur du vill skriva under.

  Håll sökorden enkla. Du kan använd flera ord för att förfina din sökning.

  Om du inte hittar det du söker kan du prova att skriva nya sökord i sökfältet.