Checklista när du ska flytta hemifrån
Äntligen dags att flytta hemifrån! Frihet, frihet och... massor av eget ansvar. Det är mycket som ska ordnas vid en flytt, särskilt om det är första gången. Därför har vi satt ihop en checklista för att hjälpa dig till en så smidig flytt som möjligt.
Innan du börjar leta boende
Gör en budget
Om du inte bott själv innan kan det vara överraskande att se hur mycket kostnader ett hushåll består av. Skriv ner alla inkomster och utgifter - glöm inte löpande kostnader som hyra, surf, hemförsäkring, mat och så vidare. Budgetera även för ett sparande varje månad, även om det bara är en liten slant. I vår budgetmall får du exempel på vilka kostnader du ska räkna med.
Till budgetmallen
Gör en flyttbudget
Själva flytten kostar den också. Behöver du hyra flyttbil, anlita en flyttfirma, eller belöna vänner och familj med flyttpizzor? Behövs saker till ditt nya hem? Se vad det landar på och vad du kan spara in på vid behov.
När du börjat leta boende
Utforska boendealternativ
Beroende på budget och preferenser kan du till exempel hyra en lägenhet, bo i kollektiv eller köpa din första bostad. Det kan ta lite tid att hitta något, men var aktiv och tålmodig. Sprid ordet bland vänner och bekanta, ställ dig i bostadskö och håll koll på olika förmedlingssidor.
Besök bostaden och få den besiktigad
Oavsett om du köper eller hyr i första- eller andrahand, är det bra att besöka lägenheten innan du flyttar in och få den besiktigad. Du vill inte bli ansvarig för någon annans skador den dagen du själv flyttar.
Skriv kontrakt
Innan du får nycklarna i handen skriver du kontrakt för bostaden. Om du hyr i andrahand eller är inneboende, se till att det upprättas ett kontrakt i två kopior – det gäller även om du hyr av en kompis eller släkting. Hos till exempel Fastighetsägarna.se hittar du förslag på vad kontraktet ska innehålla.
Någon månad innan flytt
Teckna försäkringar och avtal
- Hemförsäkring: En hemförsäkring är inte bara nice to have, det är ett måste. Utan hemförsäkring kan du få betala dyrt om något oväntat händer, som brand, inbrott eller vattenskador. Jämför olika försäkringar och välj den som passar dig bäst.
- El: Det är tråkigt att flytta in och inse att du glömt elen. Du behöver både teckna ett elnätsavtal, och avtal med ett elbolag för den el du ska förbruka. Jämför olika leverantörer för att få bästa priset.
- Bredband: Kolla upp vad som gäller för bredband i ditt nya boende. Om det inte ingår i hyran behöver du beställa bredband själv hos en leverantör som passar dig.
Några veckor innan flytt
Anmäl din nya adress
Addressändra i god tid på adressandring.se så att din post kommer rätt. Du behöver också anmäla din flytt till Skatteverket någon vecka innan eftersom det är lag på att vara korrekt folkbokförd.
Planera flytten
- Skriv en inköpslista: Gör en lista över allt du behöver ta med dig och sådant du behöver köpa. Många möbler och husgeråd går att hitta till ett bra pris på andrahandsmarknaden.
- Packa smart: Börja packa i god tid och märk kartongerna tydligt. Skriv vilket rum kartongerna ska till om du har flera rum. Packa en egen kartong eller resväska med sådant du behöver direkt när du flyttar in.
Efter inflytt
Betala räkningar i tid
Se till att alltid betala dina räkningar i tid för att undvika påminnelseavgifter och förseningar. Automatisera betalningar när det är möjligt.
Mat och matlagning
Det är lättare att hålla nere matkostnaderna om du planerar måltiderna och gör inköpslistor i stället för att handla på måfå. Att laga mat hemma kan spara mycket pengar och är ofta hälsosammare. Bli expert på scrappy cooking och handla på kampanj för att spara in ytterligare på maten.
Håll igång sparandet
Det är inte bara en stabil buffert du behöver spara till - för att en dag kunna köpa drömboendet kan det vara bra att börja spara till en kontantinsats så tidigt som möjligt.
Tips till att finansiera kontantinsatsen
Och viktigast av allt – njut av friheten och glädjen över att få rå om din alldeles egna plats på jorden.
Lycka till!
Om insättningsgarantin
Våra konton omfattas av den statliga insättningsgarantin enligt beslut av Riksgälden. Varje kund har rätt till ersättning för sin sammanlagda kontobehållning i banken med ett belopp som motsvarar högst 1 050 000 kronor. Utöver detta belopp kan kunden få ersättning för vissa särskilt angivna händelser med högst fem miljoner kronor. Riksgälden ska göra ersättningen tillgänglig för kunden inom sju arbetsdagar från den dag banken försattes i konkurs eller Finansinspektionen beslutade att garantin ska träda in. Särskilt informationsblad om insättningsgarantin hittar du här. Läs mer på Riksgäldens webbplats