Verifiera dig i datorn

Väntar på verifiering... PressToOpenBankId
Tillbaka

Ange ditt personnummer

Verifiera dig i mobilen

Väntar på verifiering...
Tillbaka
02 juni 2024

Så är du smart med ekonomin när styrräntan sänks

Glad flicka flyger på mammas fötter

För första gången sedan 2016 började Riksbanken under våren att sänka styrräntan – besked som gör att den ekonomiska tyngden på hushållens axlar lättas något. Här går vi igenom hur du kan hantera räntesänkningarna med briljans.

Varför sänks räntan?

Under de senaste åren har inflationen i Sverige varit väldigt hög, och Riksbanken har därför höjt det som kallas styrräntan (tidigare reporäntan) för att försöka påverka den ekonomiska marknaden. Eftersom bankerna bland annat lånar sina pengar av Riksbanken, har styrräntan även påverkat bankernas räntor. Nu ligger inflationen runt tvåprocent-målet och därför kan Riksbanken börja överväga att sänka räntan.

Hur påverkar räntesänkningen mig?

När styrräntan sänks (eller höjs) är det vanligt att bankernas räntor för privatlån, bolån och kontokrediter följer samma riktning.

Om du har bolån

Har du ett bolån med rörlig ränta kan det innebära att dina månadskostnader för bolånet minskar om banken sänker sin rörliga bolåneränta. Det leder i sin tur att du kan få lite extra pengar kvar i plånboken varje månad. Den rörliga räntan kallas också tre månaders-ränta, så det är bra att tänka på att när din bank genomför en räntesänkning dröjer det tre månader innan du tar del av den lite lägre räntesatsen.

Har du ett bolån med bunden ränta så påverkas inte din ränta förrän bindningstiden löper ut, även om banken sänker sina räntor för flera bindningstider. När bindningstiden löper ut går ditt lån automatiskt över till bankens aktuella tre månaders-ränta om du inte väljer något annat.

Om du har privatlån

Räntan på ett privatlån är nästan alltid rörlig och justeras ofta utifrån styrräntan. Det kan alltså innebära att räntan på ditt befintliga privatlån blir lägre. Har du flera lån kan vara en idé att undersöka om du kan sänka dina månadskostnader genom att samla lån och krediter i ett enda lån.

Information om effektiv ränta för lån
Säg att du lånar 125 000 kr över 5 år med 10.14 % rörlig ränta. Förutsatt oförändrad ränta och autogirobetalning, blir genomsnittligt månadsbelopp 2 620 kr (inkl. amortering och ränta), totalt återbetalningsbelopp 157 216 kr, antalet avbetalningar 60 st och effektiv ränta 10,62 % (2023-08-24).

Smarta tips när räntorna sänks

Se över ditt bolån

När räntorna börjar röra på sig kan det vara läge för dig som har ett bolån att konkurrensutsätta de villkor din nuvarande bank erbjuder. Det kan finnas pengar att tjäna på att flytta bolånet, och det är faktiskt inte så krångligt:

  1. Titta på vad du har för ränta idag. 
  2. Jämför den med vad andra aktörer erbjuder.

    Hos oss på Ikano Bank kan du enkelt räkna ut vilken ränta vi skulle kunna erbjuda dig – färdigförhandlad och klar och utan tidsbegränsade rabatter. Bolåneflytten är helt digital så att du kan göra det precis när det passar dig.

    Räkna ut din ränta

Information om effektiv ränta för bolån
För ett bolån på 2 000 000 kr med rak amortering med en löptid på 30 år och månadsvis betalning med 3,44% rörlig ränta blir den effektiva räntan 3,49%. Den första månadsbetalningen (inkl. amortering) blir 11 289 kr. Totalt belopp att betala om lånet behålls i 30 år och räntan är oförändrad under lånets löptid uppgår till 3 034 867 kr. Antalet månadsbetalningar är då 360 stycken. Inga avgifter tillkommer. 2024-11-11. Bolån förmedlas av Ikano Bank AB (publ) i samarbete med kreditgivaren Borgo AB (publ) (org. nr 559153-2303, Box 24088, 104 50 Stockholm), och är förenat med panträtt i fast egendom, tomträtt eller bostadsrätt.

Kom i gång med sparandet igen

Har du behövt pausa eller minska ditt sparande under det senaste året? Om de sänkta räntekostnaderna ger dig lite mer pengar över varje månad, kan det vara klokt att lägga åtminstone en del av dessa på att väcka liv i sparkontot igen. Med ett stabilt sparande kan du känna större ekonomisk trygghet inför framtiden om det dyker upp oväntade stora kostnader.

Kom igång med sparandet

Om insättningsgarantin
Våra konton omfattas av den statliga insättningsgarantin enligt beslut av Riksgälden. Varje kund har rätt till ersättning för sin sammanlagda kontobehållning i banken med ett belopp som motsvarar högst 1 050 000 kronor. Utöver detta belopp kan kunden få ersättning för vissa särskilt angivna händelser med högst fem miljoner kronor. Riksgälden ska göra ersättningen tillgänglig för kunden inom sju arbetsdagar från den dag banken försattes i konkurs eller Finansinspektionen beslutade att garantin ska träda in. Särskilt informationsblad om insättningsgarantin hittar du här.Läs mer på Riksgäldens webbplats

Håll ett öga på omvärlden och ta inte ut någonting i förskott

Ekonomin kan vara lika föränderlig som ett midsommarväder. Även om många experter tror att räntan kommer att fortsätta nedåt, så finns det inga garantier för att alla förutspådda sänkningar blir av. Planera varsamt, håll lite koll på nyhetsläget och var smart med dina privatekonomiska planer ett tag framöver.

När kommer nästa räntesänkning?

Riksbanken har penningpolitiska möten några gånger om året. Det är under dessa möten de beslutar om styrräntan och om den ska höjas, sänkas eller ligga kvar som den är. Prognosen är att det blir fler sänkningar under 2024 men om Riksbanken ser att inflationen går åt fel håll kan detta revideras.

De datum som är inplanerade för besked om penningpolitiskt beslut 2024 är:

  • 20 augusti
  • 25 september
  • 7 november
  • 19 december

Smarta val

Budget

Bolån

Spara