04 september 2023

Checklista: Det här ska du tänka på när du går på visning

Person som bygger hus med byggklossar.

Att gå på visning är en viktig del på resan mot din nya bostad. Här får du möjlighet att känna in bostaden och ta reda på mer än det som står i annonsen. Många gånger är det just under visningen man bestämmer sig för om man ska buda eller inte. Men det är också lätt att bli överväldigad och glömma bort vad det egentligen var du skulle titta efter och fråga om. Med den här checklistan vill vi hjälpa dig att göra det mesta av visningen så att du kan ta ett genomtänkt beslut.

Sätt din bostadsbudget

Innan du börjar gå på visning (eller börjar titta på bostad för den delen) behöver du ta reda på vad din bostadsbudget är. Hur mycket har du råd att lägga i kontantinsats och hur mycket skulle du kunna låna av banken? Vilka andra kostnader tillkommer vid köpet? Tänk också på att storleken på bolånet påverkar dina framtida månadskostnader. Med vår Bolånekalkylator kan du få en indikation om hur mycket du kan låna och vad månadskostnaden kan bli för olika bostäder.

Ta reda på hur mycket du kan låna

Gör hemläxan

Att köpa en bostad är en av de största investeringarna du gör i livet. Slarva inte med hemläxan utan ta reda på så mycket som möjligt om bostaden innan du dyker in på visning. Genom att vara väl förberedd är chansen större att du kan ställa relevanta frågor till mäklaren, och du får också en klarare bild av vad du kan förvänta dig. Exempel på sådant som är bra att läsa igenom är objektsbeskrivning, årsredovisning (om det är en bostadsrätt) och energideklaration.

Undersök bostadens skick 

Du som köpare har undersökningsplikt. Var därför uppmärksam på vilket skick bostaden är i. Titta på saker som tak och fasad och var uppmärksam på om det luktar fukt eller mögel. Du kan också testa att vattenkranarna fungerar och fråga om hur vitvarorna fungerar. Tänk på att skicket på bostaden avgör hur mycket du behöver renovera och underhålla efter att du flyttat in, så det är viktigt att ta i beräkning inför ditt köp

Få koll på hela boendekostnaden

Dina framtida boendekostnader består av mer än ränta och amortering för bolån. Se till att få koll på vilka andra kostnader som finns för boendet du tittar på. Om du ska köpa bostadsrätt kan du till exempel ta reda på vad som ingår i månadsavgiften och om det planeras några höjningar i framtiden till följd av projekt i fastigheten.  Sätt dig även in i den ungefärliga driftkostnaden för det objekt du tittar på.

Var redo med lånelöfte

Många mäklare kräver att du har ett lånelöfte eller att du på annat sätt kan styrka din ekonomiska stabilitet om du ska ge dig in i en budgivning. Dessutom ger lånelöftet dig en fingervisning om hur mycket du har möjlighet att låna. När en budgivning väl drar igång kan det gå snabbt, så det kan vara bra att ha det redo.

Läs mer om lånelöfte

Läge och placering

Var uppmärksam på hur bostaden ligger och hur det påverkar din vardag. Om du till exempel jobbar mycket nätter kanske du inte vill ha sovrumsfönstret ut mot en hårt trafikerad gata. Undersök också avståndet till sådant som skola, jobb och kollektivtrafik. Om ljusinsläppet är viktigt för dig kan du också ägna en extra tanke åt fönstrens placering.

Grannar och gemenskap

Om du har möjlighet så prata gärna med grannar. Då kan du bilda dig en uppfattning om vilka människor du kommer ha nära inpå dig och kan samtidigt ta reda på mer om området eller föreningen och fastigheten.

Ta höjd för framtiden

Oavsett om du är en person som gärna tänker på framtiden eller inte, så kan det vara klokt att fundera på hur bostaden du tittar på fungerar med eventuellaframtidsplaner. Planerar ni för tillskott till familjen eller finns det några arbetsrelaterade förändringar som kan påverka? Det kan också vara klokt att ta reda på hur planerna ser ut för området eller fastigheten. Sker det mycket ny- eller ombyggnation i området, eller planeras det för stambyte som kan komma att påverka dig?

Glöm inte övriga utrymmen

Utrymmen utanför själva bostaden kan vara lätta att glömma bort, särskilt om du tittar på lägenhet. Om du har bil är det eventuellt viktigt att du undersöker om det finns parkeringsmöjligheter i området och vad det kostar. Det kan också vara bra att titta på förråd och tvättstuga.

Ställ frågor till mäklaren

Passa på att ställa så många frågor du kan, och var framför allt inte rädd för att fråga. Du kan till exempel fråga om det du läst om i objektsbeskrivningen, hur gammalt VVS-systemet är eller vad det är för material i den fasta inredningen. Du kan också passa på att fråga om området och om varför de nuvarande ägarna säljer. Skulle du komma på någon fråga i efterhand kan du också ringa eller mejla mäklaren.  Det är bättre att ställa en fråga för mycket än en för lite.

Besiktiga bostaden

Även om du själv har ställt frågor och testat olika saker i fastigheten så rekommenderas det ändå att du anlitar en besiktningsman innan köpet går igenom. På så sätt kan du undvika ledsamma och kostsamma överraskningar efter att du har flyttat in. Ibland har en besiktning ägt rum inför försäljningen och då har du som köpare möjlighet att ta del av besiktningsprotokollet.

Gå på många visningar och skapa din egen checklista

Det bästa sättet att lära sig vad man ska titta efter är att gå på många visningar. Det kan också vara bra för att kunna jämföra lite olika bostäder och på så sätt avgöra vad som passar dig bäst. 

När du är på visning kan det vara lätt att glömma bort vad du vill titta efter, så ett tips är att skapa en egen checklista över de behov och önskemål du och din familj har. Är antalet rum tillräckligt för dig för de kommande åren och fungerar planlösningen? Din checklista kan också hjälpa dig att se bortom den befintliga inredningen så att du kan fokusera på vilka möjligheter bostaden kan erbjuda. 

Ikano Bank

Genomtänkta beslut

Bostad