22 mars 2023

Så undviker du avslag på bolåneansökan

Ungt par i lägenhet 
Att köpa en ny bostad är en stor affär och det finns mycket du behöver tänka på innan du kan landa i ditt nya hem. Ett orosmoment för många kan vara om bolåneansökan kommer att bli godkänd eller inte. Just nu kan det dessutom vara svårare att få ett bolån beviljat eftersom bankerna tar höjd för ökade levnadskostnader i beräkningarna av hur stort lån du kan tänkas klara av. Hur kan du förbereda dig och stärka din ekonomi på bästa sätt? Vi går igenom vad du kan göra för att undvika avslag på din bolåneansökan.

Hur högt bolån kan du få?

Det finns flera faktorer som påverkar hur högt bolån du kan få beviljat. En sak som bankerna tittar på är din betalningsförmåga. Enligt det som kallas god kreditgivningssed får långivare inte låna ut mer pengar än du bedöms kunna betala tillbaka.

För att kunna bedöma din betalningsförmåga gör långivarna en “kvar att leva på”-analys, så kallad KALP, där man tittar på din sammantagna ekonomi tillsammans med dina levnadskostnader. Något som är bra att känna till är att långivare ofta räknar på en högre bolåneränta än den du kommer att få. Detta är för att säkerställa att din ekonomi kan klara av ett bolån även om livssituationen ändras eller om räntorna går upp. Banker räknar oftast med att du ska klara av en ränta omkring 7 procent när de bedömer din bolåneansökan.

Så kan du öka dina chanser att få bolånet beviljat

1. Städa ekonomin och förbättra din kreditvärdighet 

En av de viktigaste faktorerna som kan påverka möjligheten att få bolånet beviljat är kreditvärdigheten. Banker och långivare tittar på din kreditvärdighet för att bedöma din förmåga att klara av ett lån på det belopp du ansökt om. Med en hög kreditvärdighet anser banken att du är en pålitlig låntagare och att det innebär en låg risk att låna ut pengar till dig.

Kreditvärdigheten påverkas bland annat av om du har några betalningsanmärkningar, eller andra lån och krediter. Om du vet med dig att du har en låg kreditvärdighet kan det vara bra att jobba för att förbättra den innan du lämnar in din bolåneansökan. Se till att betala dina räkningar i tid och betala av dina lån och krediter i den mån det går. Har du många smålån kan det vara en idé att se över möjligheten att samla dem i ett enda större lån.

Därför ska du samla dina lån

2. Ansök inte om många lån på kort tid

Kreditupplysningar är en annan sak som påverkar din kreditvärdighet negativt. Varje gång du gör en låneansökan tas en kreditupplysning på dig och för många kreditupplysningar på kort tid ser långivaren som en varningsflagga. En kreditupplysning ligger kvar i ett år.

3. Spara till en större kontantinsats

 En annan sak som långivare tittar på är hur stor kontantinsats du har möjlighet att betala. Kontantinsatsen ska utgöra minst 15 procent av köpesumman men ju mer pengar du kan sätta i kontantinsatsen, desto bättre för dina chanser att få bolånet beviljat.

4. Fast inkomst

Långivaren vill vara säker på din möjlighet att kunna betala av ränta och amortering på lånet, och därför är en fast inkomst betydande för bankens beslut. Din anställningsform kan därför ha stor inverkan på din möjlighet att få ett bolån. Oftast tycker banker och långivare att en fast anställning är en förutsättning för att du ska få bolånet beviljat. En fast anställning visar nämligen att du har en stabil inkomst under en lång tid framöver.

Som egenföretagare kan det vara lite mer utmanande att få bolånet beviljat eftersom det ofta ses som en mindre säker anställningsform, men det är inte omöjligt. Det viktiga för långivaren är att du kan visa på en stabil inkomst. Därför är det bra att kunna visa att du haft en regelbunden inkomst från företaget under en längre tid, och att företaget visar på lönsamhet och god ekonomi.

5. Ansök tillsammans med en medlåntagare

Att ansöka om bolånet tillsammans med en medlåntagare kan förbättra dina möjligheter att få ansökan beviljad. Särskilt som förstagångsköpare kan det vara svårt att ta sig in på bostadsmarknaden och då är det vanligt att exempelvis en förälder går in som medlåntagare, men det kan också vara en sambo. När du ansöker om bolån tillsammans med någon annan så kan det inte bara öka chansen att bolånet blir beviljat, du har också möjlighet att få en lägre ränta. Viktigt att tänka på är att medlåntagaren har samma ansvar för att återbetala lånet om du som huvudsökande får problem med att betala amorteringar och räntekostnader.

När du väl är redo för ditt bostadsköp är det bra att jämföra räntan och villkoren hos olika långivare för att säkerställa att du gör ett klokt och medvetet val. Prova gärna vår Bolånekalkylator för att enkelt ta reda på den lägsta räntan vi kan erbjuda dig.

Räkna ut din ränta

Information om effektiv ränta för bolån

För ett bolån på 2 000 000 kr med rak amortering med en löptid på 30 år och månadsvis betalning med 4,64% rörlig ränta blir den effektiva räntan 4,74%. Den första månadsbetalningen (inkl. amortering) blir 13 289 kr. Totalt belopp att betala om lånet behålls i 30 år och räntan är oförändrad under lånets löptid uppgår till 3 395 867 kr. Antalet månadsbetalningar är då 360 stycken. Inga avgifter tillkommer. 2024-02-26. Bolån förmedlas av Ikano Bank AB (publ) i samarbete med kreditgivaren Borgo AB (publ) (org. nr 559153-2303, Box 24088, 104 50 Stockholm), och är förenat med panträtt i fast egendom, tomträtt eller bostadsrätt.

Ikano Bank

Genomtänkta beslut
 

Välj om du vill skriva under med Mobilt BankID eller BankID på datorn

Läs igenom

Vi förstår att du bara vill bli klar, men du måste läsa följande dokument innan du kan skriva under din ansökan.
OBS. Öppnas i nytt fönster

Skriv under

Öppna BankID appen i din mobil eller surfplatta och knappa in din kod

Nu har du skrivit under!

    Vi behöver din medsökandes underskrift

    Välj hur du vill skriva under.

    Håll sökorden enkla. Du kan använd flera ord för att förfina din sökning.

    Om du inte hittar det du söker kan du prova att skriva nya sökord i sökfältet.