Därför ska du samla dina lån och krediter
Har du många smålån och krediter? Det kan finnas möjlighet att spara pengar genom att samla dem till ett större privatlån. Anders Henriksson, låneförmedlare på Ikano Bank, förklarar varför.
- Både snabblån och kreditkortsskulder tenderar att ha en hög ränta och många gånger tillkommer avgifter för avisering och uppläggning. Har du många krediter kan det också vara svårt att hålla reda på de olika inbetalningarna, vilket ökar risken för förseningsavgifter. Att i stället samla ihop dina lån och krediter i ett enda större hopbakslån kan därför löna sig. Då har du chans att sänka din ränta och dina månadskostnader samtidigt som du kan få bättre överblick, säger Anders Henriksson, team manager och låneförmedlare på Ikano Bank.
När ska man samla sina lån?
Så fort du har mer än ett privatlån kan du se över möjligheten att samla dem i ett enda lån. Var bara uppmärksam på att din totalkostnad för lånet faktiskt blir mindre – och så ska det så klart passa din privatekonomiska situation.
Vad behöver man tänka på innan man ansöker om att samla lån?
Ett ganska vanligt misstag är att man söker om samlingslån hos flera olika aktörer för att se vad man kan få för erbjudande. Varje gång du ansöker om ett lån tas en kreditupplysning. Har du många kreditupplysningar så kan det försämra din kreditvärdighet. Har du planerat att ta ett större lån, som ett bolån, inom en snar framtid kan det därför göra att du får ett sämre erbjudande från banken. Det kan vara bra att veta att en kreditupplysning ligger kvar under ett år.
Hur gör man när man vill samla sina lån?
Att samla sina lån kan låta komplicerat men när du väl har bestämt dig är det ofta en ganska enkel process.
- Börja med att räkna samman den totala summan som du är skyldig för dina befintliga lån, alltså titta på den utestående krediten på de lån som du vill samla.
- När du vet hur mycket du behöver ta i samlingslån kan du börja jämföra vad olika långivare kan erbjuda. Det du framför allt ska jämföra är den effektiva ränta som olika långivare erbjuder. Den effektiva räntan är nämligen beräknad på den totala kostnaden för lånet inklusive både räntor och andra avgifter som tillkommer, exempelvis uppläggningsavgift.
- Titta på vad du betalar i avgifter varje månad för tillfället - då kan du få en uppfattning om hur mycket du betalar just nu och om hur mycket du skulle kunna spara genom att ta ett samlingslån.
- När du har all information framför dig kan du kontakta våra skickliga lånespecialister så hjälper vi dig att hitta en lösning som utgår från just din ekonomiska situation.
Vilka är fördelarna med att samla lånen hos Ikano Bank?
Vi erbjuder lån med schyssta och tydliga villkor till en marknadsmässig ränta. Vi tar inte ut någon uppläggningsavgift och du kan när som helst extraamortera om du skulle få pengar över en månad. På så sätt får du ner dina räntekostnader snabbare.
Vi erbjuder också rak amortering, vilket innebär att du amorterar lika mycket varje månad. Varför är det bra? Jo, för att det gör att din låneskuld minskar redan från den första inbetalningen och i takt med att du betalar av ditt lån, krymper räntekostnaden och därmed också månadskostnaden. Med rak amortering blir totalkostnaden för ditt lån oftast lägre.
Här kan du läsa mer om rak amortering
- Att samla lånen är ofta något som är positivt, men innan du bestämmer dig är det viktigt att tänka på att det inte finns en enda lösning som fungerar för alla. Till syvende och sist behöver du välja det alternativ som passar din ekonomi bäst, avslutar Anders.
Fördelarna med att samla lån:
- Möjlighet till lägre ränta och månadskostnad.
- Chans att spara in de pengar du lägger på avgifter för olika lån, exempelvis aviavgifter och uppläggningsavgifter.
- Det är lättare att hålla reda på ett större lån än många små.
- Du får möjlighet till förbättrad kreditvärdighet.
Läs mer och ansök om att samla lån
Information om effektiv ränta för privatlån
Information om effektiv ränta för privatlån:
Säg att du lånar 125 000 kr över 5 år med 10.14 % rörlig ränta. Förutsatt oförändrad ränta och autogirobetalning, blir genomsnittligt månadsbelopp 2 620 kr (inkl. amortering och ränta), totalt återbetalningsbelopp 157 216 kr, antalet avbetalningar 60 st och effektiv ränta 10,62 % (2023-08-24).