04 oktober 2023

Förstagångsköparens guide till att köpa bostad

Är det dags att ta steget till att köpa bostad? Det kan kännas krångligt och läskigt att som förstagångsköpare ge sig in på bostadsmarknaden. Blir det lägenhet eller hus – vad ska du tänka på när du väljer? Och hur vet du vad du har råd med? Vi på Ikano Bank finns här för att guida dig genom hela resan när du och din familj ska hitta er trygga plats – ert hem. 

Hur räknar man ut hur vilken typ av bostad man kan ha råd med? 

Om du behöver ta ett bolån för att köpa en bostad behöver du ansöka om bolån innan du kan skriva på köpekontrakt på en bostad. För att få en indikation på hur mycket du kommer att kunna låna och vilken prisgrupp på bostäder du ska titta på, kan du ansöka om ett lånelöfte innan du börjar buda på en bostad. Lånelöftet du får baseras faktorer så som din inkomst, andra lån och krediter och om du har barn. När du sedan vunnit budgivningen görs en riktig bolåneansökan där du får ditt slutgiltiga bolånebeslut. 

Innan du är redo att ansöka om bolån kan du enkelt räkna ut hur mycket du kan låna, vilken ränta vi kan erbjuda dig och vad din uppskattade månadskostnad blir. På så sätt får du en ungefärlig bild av vilken bostad du kan ha råd med.  


Räkna ut hur mycket du kan låna
Räkna ut din ränta 

Vad kostar det att köpa ett hus eller en bostadsrätt? 

Vad det kostar att köpa hus eller bostadsrätt varierar beroende på vart det ligger, bostadens storlek och vilket specifikt objekt du är intresserad av. De allra flesta behöver ta ett lån när de köper en bostad och då kommer du att behöva betala ränta och amortering varje månad. 

Bra att veta är att banken aldrig får låna ut mer än 85 procent av bostadens värde med bostaden som säkerhet. Resterande 15 procent behöver du själv betala kontant i samband med köpet.  

Läs mer om vårt bolån 

Vilka kostnader tillkommer vid köp av hus? 

Utöver kostnader för ditt bolån i form av ränta och amortering finns det flera kostnader som tillkommer du köper hus. Det kan skilja sig något åt beroende på det specifika objektet du är intresserad av, men det finns några utgifter som förekommer i de allra flesta fall. 
 
Lagfart. Lagfarten är beviset på att du äger huset och utgör 1,5 procent av försäljningspriset. När du får tillträde till huset hjälper vi dig att ansöka om lagfart hos Lantmäteriet. 

Pantbrev. Pantbrevet är bankens säkerhet för att låna pengar till dig. Det kostar 2 procent av summan av ditt bolån. Har tidigare ägare redan tagit ut ett pantbrev på huset behöver du bara ta ut ett för den överstigande summan.  
Besiktning. Du som köpare ansvarar alltid för att undersöka bostadens eventuella fel och brister. För att det ska göras ordentligt och på rätt sätt är det bra att anlita en besiktningsman för att göra jobbet.  

Årlig fastighetsavgift. Alla som äger en fastighet ska betala en fastighetsavgift varje år, med undantag för de som äger nybyggda bostadshus. Beloppet för avgiften finns vanligtvis med i din deklaration.  

Tomträttsavgäld. När du köper ett hus gör du det oftast med tomträtt, vilket betyder att du inte äger marken huset står på. Då betalar du en avgift som kallas tomträttsavgäld till fastighetsägaren, vilken ofta är kommunen eller staten.  

Samfällighetsavgift. Om du köper en fastighet som tillhör en samfällighetsförening blir du automatiskt medlem i föreningen och behöver betala en avgift.  

Vilka kostnader tillkommer vid köp av bostadsrätt? 

Utöver kostnader för ditt bolån i form av ränta och amortering är det även flera kostnader som tillkommer även när du köper bostadsrätt. Det kan skilja sig något åt beroende på det specifika objektet du är intresserad av, men det finns några utgifter som förekommer i de allra flesta fall.   

Föreningsavgift. När du äger en bostadsrätt betalar du en årsavgift till föreningen för att täcka deras kostnader, till exempel lån och underhåll. Den brukar vanligtvis delas upp månadsvis eller kvartalsvis. 

Överlåtelseavgift. När du ska köper en bostadsrätt kan föreningen ta ut en avgift för administrationen av ett överlåtande till dig som ny medlem i föreningen. Det kan variera om det är köparen eller säljaren som betalar avgiften. 

Pantsättningsavgift. Om du använder din bostadsrätt som säkerhet för ett bolån ska säkerheten registreras i föreningens lägenhetsförteckning. Vissa föreningar tar ut en avgift för detta.  

Besiktning. Du som köpare ansvarar alltid för att undersöka bostadens eventuella fel och brister. För att det ska göras ordentligt och på rätt sätt är det bra att anlita en besiktningsman för att göra jobbet.  

Vad krävs för att köpa ett hus? 

Att köpa ett hus kan kännas som ett stort steg, dels för att det är en stor investering, dels för att ansvaret kan kännas lite större när du äger ett hus jämfört med att äga en bostadsrätt. För att göra en genomtänkt investering behöver du ha koll på vilka kostnader ett hus innebär, både vid själva köpet och löpande varje månad.  

De flesta bostadsköpare kan inte betala hela summan för bostadsköpet själva, då krävs ett bolån. Du kan dock bara ta lån på maximalt 85 procent av bostadens värde, resterande 15 procent måste du betala själv i form av en kontantinsats. I vår bolåneguide kan du läsa om hur hela processen ser ut när du ska köpa bostad. 


Läs vår Bolåneguide 

Hur kan unga ha råd att köpa bostad?  

Som ung kan det kännas som ett extra stort steg att köpa bostad. Bostadsmarknaden ser annorlunda ut idag jämfört med tidigare och det ställs högre krav på dig som köpare för att kunna ta ett bolån. Vi på Ikano Bank kan hjälpa dig längs vägen kring allt som har med bostadsköp att göra, och kan erbjuda dig ett bolån med bra ränta och schyssta villkor. Hos oss kan du dessutom enkelt ta reda på hur din uppskattade månadsinkomst skulle kunna se ut beroende på hur mycket din bostad kostar.  

Känner du dig osäker på hur du kan finansiera din kontantinsats? Läs vår artikel med enkla tips för hur du kan få ihop pengarna till din kontantinsats. 


Enkla tips för att finansiera din kontantinsats 

Ikano Bank

Bostad

Bolån

Bostad