Budgetrenovera eller renovera på budget? Smarta tips när du vill förnya hemma
Många gånger renoverar vi för att vi vill sätta vår egen prägel på vårt hem, eller för att vi tröttnat på vår gamla stil. Om det är ytskikten du vill renovera finns det mycket du kan göra som inte kräver att du lägger hundratusentals kronor på att riva ut fullt brukbar inredning. Men ibland behövs ändå en större renoveringsinsats och då finns det en hel del saker du kan tänka på för att hålla nere budgeten. I den här artikeln hittar du tips på hur du kan budgetfixa de rum vi helst renoverar, tillsammans med tips på hur du kan hålla ner renoveringskostnaderna för större projekt.
Budgetrenovering: Kök
Det är viktigt att ditt kök är funktionellt och bekvämt, men att riva ut ett fullt fungerande kök för att stilen inte är helt så som du vill att det ska se ut är inte bra för varken miljö eller ekonomi. Oavsett om du har ett originalkök från 50-talet eller ett trädoftande 90-talskök, kan det finnas stort värde i att bevara så mycket som möjligt.
Vad du kan göra:
- Byt eller måla köksluckorna. Många äldre kök håller i grunden en hög kvalitet och då kan en ommålning av köksluckorna vara tillräckligt för att öka livslängden. Du kan också byta ut dem helt. Om de inte är av standardmått finns det företag som specialiserar sig på att producera måttanpassade luckor och fronter.
- Byt knoppar och beslag. Att byta knoppar och beslag är en snabb och enkel förändring som kan göra väldigt mycket för känslan i köket. Passar inte de gamla knopphålen? Ska du måla luckorna kan du alltid spackla igen de gamla hålen och göra nya.
- Plocka ner överskåpen. För att få en modernare känsla kan du plocka ner överskåpen och ersätta dem med öppna hyllor – om du kan avvara förvaringen, vill säga.
- Byt bänkskiva och stänkskydd. När du inte behöver lägga en massa pengar på att byta hela köksinredning, kan du i stället lägga lite extra krut på en ny och fin bänkskiva eller ett snyggt stänkskydd.
- Köp köket begagnat. Visste du att du kan köpa hela kök second hand? Det kan vara en möjlighet att undersöka, särskilt om du är ute efter ett kök som passar ett äldre hus.
Budgetrenovering: Badrum
Ett fräscht och välkomnande badrum gör mycket för känslan hemma. Men att totalrenovera badrumet är väldigt kostsamt, så om det mest är ytan du tycker är trist kan det vara värt att tänka en extra runda och i stället förändra med små medel. Just i badrummet kan arbetet med de små detaljerna göra stor skillnad.
Vad du kan göra:
- Dekorera eller måla om kaklet. Du kan faktiskt förnya kaklet utan att byta ut det. Vill du hålla det enkelt kan du köpa speciell kakeldekor som du sedan kan plocka bort när du tröttnat. Det är också möjligt att måla kaklet om du är beredd på att lägga ner lite mer arbete.
- Måla om fogarna. Om du bara visste hur stor skillnad det kan vara på fogar och fogar. Dina gamla kakel- och klinkerfogar kan du faktiskt måla med speciell fogfärg som gör att det nästan ser nylagt ut.
- Uppdatera förvaringen. Gamla skåp och kommoder har kanske inte den smarta förvaring som finns i nyare badrum. Men det behöver inte vara så krångligt att byta ut dem. Och om det bara är färgen som känns tråkig ska du inte underskatta vad en enkel ommålning kan göra.
- Byt ut toalettsitsen. En gammal toalettsits kan helt på egen hand dra ner intrycket i badrummet. Den goda nyheten är att den är lätt att byta ut själv och plötsligt blir badrummet mycket trevligare.
- Ersätt handfatet. Visar handfatet tecken på ett hårt liv kan det finnas möjlighet att montera bort och byta det mot ett nytt.
- Förnya silikonet. Är silikonet vid handfatet gulnat och tråkigt? Skrapa bort det och lägg på nytt sanitetssilikon.
Budgetrenovering: Vardagsrum
Beroende på vad du vill göra behöver det inte vara en stor affär att göra om ett vardagsrum. Det kan vara lockande att gå fort fram för att få det färdigt men genom att låta det ta lite tid kan du inte bara sprida ut kostnaderna, utan kan också göra väl avvägda inredningsval.
Vad du kan göra:
- Förändra med färg. Att måla om är förmodligen den förändring som gör störst skillnad till lägst kostnad. Och det är lätt att uppdatera trista väggar med en ny kulör. Botanisera i färgaffären och var inte rädd för att göra målningen till ett statement. Tvåfärgat, målade mönster… inspiration hittar du överallt. Ett knep kan vara att måla in listverken i samma färg som väggen, eller några nyanser mörkare.
- Fynda inredning second hand. Att leta nya inredning på andrahandsmarknaden sparar dig inte bara pengar, det ger också möjlighet att ge ditt hem en personlig touch.
- Jobba med textilier. Kuddar, gardiner, mattor och filtar kan göra stor skillnad i ett vardagsrum. De är också relativt billiga att byta ut om du vill ändra upplevelsen av rummet.
- Upcycla möblerna. Oavsett om du hittat en fin begagnad möbel eller vill hotta upp en som du redan har, så ska du inte underskatta effekten som blir av att måla om och fräscha upp med nya beslag och detaljer.
- Möblera om. Det kan låta enkelt nog men att komponera möblemanget på ett nytt sätt kan lyfta hela rummet. Vad händer om du flyttar ut soffan från väggen eller ställer matbordet på ett annat håll? Var inte rädd för att prova dig fram.
Så planerar du en lyckad renovering och håller nere kostnaderna
Sätt en budget
Att budgetrenovera betyder inte nödvändigtvis att du gör det billigt. Genom att titta på vad du har råd med och sätta upp en budget får du kontroll på vad det kostar och kan göra val baserat på det.
Gör genomtänkta val
Det är dyrt att ångra sig. Ta inte beslut om material eller inredning på en höft utan ta dig tid att göra efterforskningar och fundera på vad du egentligen är ute efter.
Handla byggmaterial på kampanj
Oavsett hur stort eller litet du gör det så kan du tjäna på en god planering för ditt projekt. Är du ute i god tid kan du hålla ögonen öppna efter kampanjer och extrapriser så att du kan köpa byggmaterial och vitvaror till en billigare peng. Med lite framförhållning har du också möjlighet att titta efter begagnat byggmaterial som passar dina behov.
Gör så mycket som möjligt själv
Om du ska genomföra en större renovering kan du behöva ta in hjälp – i vissa fall är det rent av nödvändigt. Men även om du anlitar hantverkare kan du många gånger hålla nere kostnaderna genom att göra vissa saker själv. Det kan till exempel vara att riva befintlig inredning, ta bort tapet eller montera ihop köksstommar
Ta in offerter
Om du behöver ta in hantverkare är det klokt att ta in ett antal offerter från olika aktörer och jämföra priser. Titta även på vilka recensioner och kundutlåtanden hantverkaren fått. Ett tips kan vara att fråga runt bland vänner som renoverat för att se om de kan rekommendera en tillförlitlig firma.
Låna eller hyr verktyg
Det är lätt att bara åka till närmsta byggvaruhus och köpa ett verktyg när behovet dyker upp, men vissa verktyg är det kanske osannolikt att du kommer använda igen. Idag finns det olika tjänster som förmedlar uhyrning av verktyg, till exempel Hygglo. Eller varför inte kolla med grannen?
Planera finansieringen
Beroende på vad du behöver göra är det inte alltid säkert att du har renoveringspengarna på fickan. Då kan du behöva ta ett medvetet beslut om hur du bäst finansierar projektet.
Sparpengar. Det bästa du kan göra är att betala renoveringen med pengar du har sparat ihop själv. Om du vet att du behöver renovera inom några månader kan du spara lite extra under en period.
Kreditkort. För mindre renoveringar eller inköp kan ett kreditkort vara ett alternativ. Väljer du ett kreditkort med bonussystem kan du också samla poäng och få cashback, vilket kan ge dig något tillbaka på dina inköp. Vissa kreditkort erbjuder delbetalning, något som kan hjälpa dig att sprida ut kostnaderna över ett valfritt antal månader. Vårt Ikano Kort ger dig poäng på varje krona och erbjuder flexibel delbetalning, med eller utan ränta.
Privatlån. Om du inte har tillräckligt med besparingar nu eller under överskådlig tid kan du överväga att finansiera hela eller delar av renoveringen med ett privatlån. Se bara till att jämföra ränta och villkor hos olika aktörer innan du bestämmer dig, så att du inte betalar mer än vad du behöver.
Så fungerar vårt renoveringslån
Låna upp på huset. Att utöka bolånet kan vara ett alternativ om du ska göra en mer kostsam renovering och inte redan har full belåning på din bostad. Eftersom bolånet har din bostad som säkerhet får du förmodligen en bättre ränta än med ett privatlån.
Läs mer om att välja privatlån eller utökat bolån till renoveringen
Lycka till med hemmafixet!
Information om effektiv ränta för privatlån
Säg att du lånar 125 000 kr över 5 år med 10.14 % rörlig ränta. Förutsatt oförändrad ränta och autogirobetalning, blir genomsnittligt månadsbelopp 2 620 kr (inkl. amortering och ränta), totalt återbetalningsbelopp 157 216 kr, antalet avbetalningar 60 st och effektiv ränta 10,62 % (2023-08-24).
Information om effektiv ränta för Ikano Kort
Delbetala i 6 el 12 mån utan ränta vid köp om minst 2000 kr mot en uppläggningsavgift om 195 kr och en aviavgift om 25 kr/mån. Ex: Vid 6 mån delbetalning utan ränta av en skuld på 10000 kr blir den effektiva räntan 12,39 %, månadskostnaden 1724 kr, totalt att återbetala: 10 345 kr. Ord. villkor för Ikano Kort: 18,55 % rörlig ränta samt aviavgift 25 kr/mån. Ex: Vid en skuld om 10000 kr i 12 mån blir den effektiva räntan 22,97 %, månadskostnaden 930 kr, totalt att återbetala: 11 164 kr. (2024-09-17). Aktuella räntor och villkor hittar du på ikanobank.se