08 juli 2022

Spara i oroliga tider

oroliga tider

Styrräntan höjs, bolåneräntorna stiger, elpriset har stigit över tid och inflationen nådde i maj sina högsta nivåer på 31 år. När det blir dyrare att både bo och leva påverkas såklart de flestas vardagsekonomi och tanken på en buffert har kanske aldrig känts mer lockande. Men hur kan du egentligen spara dina pengar när Stockholmsbörsen pekar mer ner än upp vissa dagar och inflationen stiger? Caroline Karlsson, produktspecialist för Spar på Ikano Bank, svarar på frågor om smart sparande.

Hur sparar man bäst? Vilket sparkonto ska jag välja?

Det första du bör göra är att fundera över vad du har för mål med ditt sparande. Behöver du en så kallad buffert ifall du får en oväntad utgift? Det kan handla om allt från att ha råd att betala ett tandläkarbesök, till att du kanske står utan anställning en period. Eller är ditt sparande tänkt för konsumtion? Du kanske vill ut och resa om något år och antingen vill spara ihop till själva resan eller till reskassan? Många väljer att spara till barn som en trygg start för barnets kommande vuxenliv. Den typen av sparande kan du förslagsvis binda på en längre tidsperiod. Du får olika räntesatser på ditt sparande beroende på hur länge du vill spara pengarna.

Det är alltså bra att ha en tanke om när de sparade pengarna ska användas. När du vet mer om detta kan du även ta ett sunt beslut om vilket sparkonto som passar dig bäst. Läs mer om vilka sparkonton Ikano Bank erbjuder här.

Ju längre du väljer att spara pengarna desto högre ränta får du, men när ska man välja att låsa sina sparpengar på x antal år?

Vid buffertspar på okänd tid kanske ett bundet sparande på minst ett år passar bättre. Vill du spara till kommande bostadsköp kanske du vet med dig att du kan binda ett visst kapital i upp till fem år? Tänk på att tiden påverkar räntesatsen.

Kommer du däremot att använda pengarna i närtid och/eller vill ha möjlighet till fria uttag, är ett vanligt sparkonto mer aktuellt. Tänk på att du även kan öppna Sparkonto till ditt barn, där är månadssparande ett bra alternativ – kanske vill du spara barnbidraget eller annan valfri summa som de har rätt till när de nått en viss ålder? 100 kronor i månaden i 18 år är 21 600 kr exkl. ränta – vilket skulle kunna vara ett välkommet bidrag för exempelvis körkort.

Kan jag ta ut pengarna tidigare trots att jag först valt att spara pengarna över en längre period?

När ska man välja att spara med fria uttag?

Om du redan nu planerar eller tror att du kommer vilja göra ett flera uttag det kommande året, är det bra med ett sparkonto med så kallade fria uttag. Då kan du själv välja om och när du vil ta ut pengar, utan att det kostar dig någonting.

Många frågar efter en bra sparränta, men vad är egentligen en bra sparränta?

Räntorna hos de olika bankerna kan variera mycket och vissa erbjuder ingen ränta alls. Det viktigaste är därför att placera ditt sparande på ett konto där du faktiskt får ränta – till exempel hos oss. Vi erbjuder ett sparkonto utan avgifter, fria uttag, schyssta villkor och ränta från första kronan.

Hur sparar jag hos Ikano?

För Fixkonto (tidsbundet sparande), sätter du in ett engångsbelopp som binds på önskad period (1, 2 eller 5 år). Öppnar du eller har ett befintligt Sparkonto, kan du välja att sätta in engångsbelopp, eller månadsspara. Ett tips är att ha en automatisk dragning från ditt lönekonto till sparkontot varje månad för att säkerhetsställa att de faktiskt sparas.


Öppna sparkonto

Vad innebär insättningsgaranti?

Insättningsgarantin innebär att om banken du har ditt sparande hos skulle gå i konkurs, kommer du ersättas av staten. Det är viktigt att den bank du placerar ditt sparande hos erbjuder insättningsgaranti. Skyddet gäller upp till 1 050 000 kr per person och bank och Ikano Bank AB (publ) omfattas självklart av insättningsgarantin. Mer information hittar du på Riksgäldens hemsida.

Ikano Bank

Smarta val

Spara

Barn

Hushållsekonomi

Hållbart