05 maj 2022

Tänk på det här när du ska köpa begagnad bil

köpa begagnad bil

Är det dags att köpa bil? Oavsett om du ska ha bilen för vardagskörning eller endast använda den till semesterdagar och helger är inköpet stort och kan kännas överväldigande. Vi tipsar dig om vad du ska tänka på när du köper bil, förklarar hur du kan hitta en begagnad bil som har låg klimatpåverkan och hur du bör räkna kring ett eventuellt billån.

Lägre pris

Att köpa en ny bil har såklart fördelar och köpet är väl ordnat och uppstyrt vilket medför en trygghet. Säkert finns också flera val för att skräddarsy bilen så som du önskar. Men priset blir också därefter. En begagnad bil har oftast ett lägre inköpspris eftersom den är just begagnad.

Lägre miljöpåverkan?

Miljöaspekten och bilars livscykelsutsläpp debatteras flitigt. Enligt sverigesnatur.org är det klokt att leta efter en begagnad bil som är högst tre år gammal och som har gått max 6000 mil. Vill du titta på en elbil så är klimatskulden för tillverkningen återbetald efter ca 1,5 år till 2 år. Och enligt samma källa släpper en genomsnittlig elbil i Europa i snitt ut hälften så mycket koldioxid under de första 15 000 milen som en genomsnittlig förbränningsbil. Så - en begagnad elbil för den som vill köra så grönt som möjligt alltså? Tänk bara på att begagnade elbilar förmodligen inte har samma effektiva batterier som nyare elbilar.

Att tänka på när du köper en begagnad bil

Begagnade bilar kan köpas både hos privatpersoner och bilhandlare. Att köpa en begagnad bil av en privatperson kan förstås kännas mindre organiserat jämfört med att gå till en bilhandlare. Därför har vi gjort en lista med tips som är värda att tänka på om du ska köpa en begagnad bil. Det finns så klart en mängd olika saker att ta hänsyn till vid en bilaffär men om du bockar av alla tips på listan har du kommit en bra bit på vägen mot en tryggare affär.

 • Kolla om bilen har börjat rosta.
 • Provkör alltid bilen ordentligt för att känna på växellåda, bromsar, AC och annan utrustning. Provkör bilen i minst 30 minuter. Lyssna efter konstiga ljud från växellådan, motorn och bromsarna.
 • Kontrollera mönsterdjup på däcken som ingår i köpet. Enligt lag måste sommardäck ha ett mönsterdjup på 1,6 mm och vinterdäck 3 mm. Detta gäller för personbil klass 1. Om däcken inte duger men du ändå vill ha bilen får du budgetera kostnaden som kommer med nya däck.
 • Kontrollera att säljaren äger fordonet. Det kan du göra med Transportstyrelsens SMS-tjänst. Kontrollera även ID på säljaren så att personen är den han eller hon uppger sig för att vara.
 • Kontrollera ifall bilen är belånad. Det kan du göra hos Transportstyrelsen. Om den är belånad, säkerställ att ni i samband med affären löser de lån som finns.
 • Tänk på att parkeringsböter följer med bilen, inte ägaren. Kontakta Transportstyrelsen för skuldupplysning om den begagnade bilen innan du köper den.
 • Kontrollera att serviceboken är ifylld ordentligt och att den har blivit godkänd vid besiktning.
 • Skriv ett köpekontrakt. Det är viktigt att både köpare och säljare skriver under kontraktet och att båda två får varsitt signerat exemplar. Om du behöver en kontraktsmall kan du ladda ner vår mall här.
 • Det finns olika fordonsförsäkringar som hel- och halvförsäkringar. Enligt lag måste du minst ha en trafikförsäkring för att fordonet ska få framföras i trafik.
 • Meddela Transportstyrelsen om ägarbytet.

Låna klokt när du ska köpa en begagnad bil

Som alltid när du ska finansiera ett större köp rekommenderar vi dig att räkna på hela kostnaden för att säkerställa att din vardagsekonomi klarar utgiften över tid. Vad kommer bilen att kosta i eventuellt billån, försäkring, drivmedel, service och skatt? Du bör också sätta undan pengar för att klara av oväntade kostnader om någonting går sönder. Räkna på månadskostnaden och testa dina möjligheter i vår lånekalkylator för att se om vi kan hjälpa dig med ett lån när du hittat den begagnade bil som du önskar köpa.

Läs mer och ansök om billån

Ikano Bank

Genomtänkta beslut
 

Välj om du vill skriva under med Mobilt BankID eller BankID på datorn

Läs igenom

Vi förstår att du bara vill bli klar, men du måste läsa följande dokument innan du kan skriva under din ansökan.
OBS. Öppnas i nytt fönster

Skriv under

Öppna BankID appen i din mobil eller surfplatta och knappa in din kod

Nu har du skrivit under!

  Vi behöver din medsökandes underskrift

  Välj hur du vill skriva under.

  Håll sökorden enkla. Du kan använd flera ord för att förfina din sökning.

  Om du inte hittar det du söker kan du prova att skriva nya sökord i sökfältet.