Tips att tänka på när du köper begagnad bil
Det kan vara en stor affär och mycket att tänka på när du köper en begagnad bil. Det är ofta mindre uppstyrt att köpa av en privatperson jämfört med att gå till en bilhandlare. Därför har vi gjort en lista med tips som är värda att tänka på. Det finns så klart en mängd olika saker att ta hänsyn till vid en bilaffär men om du bockar av alla tips på listan så har du kommit en bit på vägen mot en tryggare affär.
- Självklart ska du provköra bilen ordentligt för att känna på växellåda, bromsar, AC och annan utrustning. Men det är också viktigt att du sitter bekvämt och att bilen i sin helhet känns ok. Provkör bilen i minst 30 minuter. Lyssna efter konstiga ljud från växellådan, motorn och bromsarna.
- Kolla om bilen har börjat rosta.
- Kontrollera mönsterdjup på däcken som ingår i köpet. Enligt lag måste sommardäck ha ett mönsterdjup på 1,6 mm och vinterdäck 3 mm. Detta gäller för personbil klass 1.
- Var vaksam ifall bilen har haft många tidigare ägare, det kan vara en varningsflagg.
- Kontrollera att säljaren äger fordonet. Det kan du göra med Transportstyrelsens SMS-tjänst. Kontrollera även ID på säljaren så att personen är den han eller hon uppger sig för att vara.
- Kontrollera ifall bilen är belånad. Det kan du göra hos Transportstyrelsen. Om den är belånad, säkerställ att ni i samband med affären löser de lån som finns.
- Tänk på att parkeringsböter följer med bilen, inte ägaren. Kontakta Transportstyrelsen för skuldupplysning om fordonet.
- Kontrollera att serviceboken är ifylld ordentligt och att den har blivit godkänd vid besiktning.
- Skriv ett köpekontrakt. Det är viktigt att både köpare och säljare skriver under kontraktet och att båda två får varsitt signerat exemplar. Om du behöver en kontraktsmall kan du ladda ner vår mall här.
- Det finns olika fordonsförsäkringar som hel- och halvförsäkringar. Enligt lag måste du minst ha en trafikförsäkring för att fordonet ska få framföras i trafik. Du kan läsa mer om olika bilförsäkringar och bilköp hos Hallå Konsument!.
- Meddela Transportstyrelsen om ägarbytet. Läs mer om hur du gör det på Transportstyrelsens hemsida.