06 mars 2019

Få ut mer av din semesterkassa

maxa din pension

Semesterlistor med önskemål om ledighet på arbetsplatsen är ett lika tidigt vårtecken som de första snödropparna i backen. Detta får i alla fall mig att börja fundera på hur sommarsemestern ska spenderas. Oavsett om planerna inkluderar en utlandsresa eller en vecka i hembyggden finns pengar att spara genom att boka transport och boende i rätt tid. Har du funderingar på att lägga några semesterdagar utomlands kan även valutan bli en faktor då kronan har tappat mycket i värde mot en del av våra favoritresemål.

Var tydlig i din planering
• Är ni flera i hushållet så kan det vara smart att börja med att alla får göra en önskelista med tre aktiviteter. Då kan ni snabbt få en uppfattning om förväntningarna och kan gemensamt diskutera fram vad som är rimligt och vad som får vänta till en annan gång.

• Gör en budget som omfattar både transport, boende, levnadssätt och aktiviteter. Därefter lägger du på 10 % för alla oplanerade härliga aktiviteter som dyker upp när man är ledig.

• Öppna ett separat sparkonto för din semester. Det är roligare att spara till ett tydligt mål, dessutom är chansen mindre att pengarna blandas ihop med vardagsutgifterna eller annat sparande.

Boka billigare transport
• Kan du resa när inte alla andra reser så kan du även komma åt billigare biljettpriser. Ofta är de första veckorna i juni eller sista veckorna i augusti billigare än tiden däremellan. Med helgdagar och klämdagar kan du dessutom vara ledig många dagar till ”kostnaden” av få semesterdagar. Ta för vana att spana in resekalendrarna som finns hos många flyg, tåg och bussbolag. Där kan vissa dagar kan vara tusenlappar billigare än andra under samma vecka. Samma gäller avgångstider, där sena avgångar ofta kan vara billigare än andra. Har du möjlighet att vara flexibel finns det pengar att spara här.

• Undersökningar som olika bokningsbolag har gjort visar att priserna är billgast om du bokar på en torsdag och reser på en tisdag. Det är dyrast att boka på måndag och resa på lördag. Priserna är ofta som lägst ca två månader innan avgång. Kan vara bra att veta eller i vart fall testa dessa teorier.

• Bagage, mat och möjlighet att välja sittplats kostar många gånger extra och är inte bara ett fenomen som finns i flygbranschen utan även hos vissa bussbolag. Jämförelsesajter visar kostnaden utan dessa tillägg och vad som inkluderas i priset kan variera från ett transportbolag till ett annat. Så var vaksam på detta!

Boka billigare boende
• Vill du kapa boendekostnaderna kan de vara värt att söka utanför jämförelsesajterna också. En del hotell finns inte med och det kan vara ett prisvärt alternativ. Ett annat knep är att testa olika rumsalternativ, det är inte alltid det rumsalternativ som man själv tror som är billigast.

• Testa att använda en utländsk IP-adress, ibland kan de ge helt andra priser än när det syns att du bokar från Sverige. Det enklaste är att ladda ner en webbläsare som använder sig av utländska IP-adresser och som behåller dig anonym. När jag testade detta knep själv så sänktes flera hotellpriser, allt annat lika, med upp till ett par tusenlappar för en veckas vistelse.

• Många större hotell har samarbeten med andra företag. Det är ofta stående erbjudande med en viss procentuell rabatt men ibland kör kedjorna rabatterade priser under en viss period. Att googla hotellkedjan följt av ord som rabattkod eller kampanj kan med lite tur ge ett extra förmånligt erbjudande.

• Airbnb och Homeaway är två exempel på webbplatser där du kan hitta boende som hyrs ut av privatpersoner. Fler och fler upptäcker dessa alternativ och de jag har pratat med tycker att beskrivningen stämmer in med boendet och att priset känns bra. Tänk på att när du hyr en bostadsrätt i Sverige ska föreningen godkänna uthyrningen. Det har nämligen hänt att bokningar har annullerats pga. av föreningen inte blivit informerade i tid och protesterat. Du är mindre skyddad i sådana situationer än om du hade bokat ett hotellrum och att hitta likvärdigt boende med kort varsel kan bli problematiskt.

• Allra billigast kan det bli om du byter din bostad med en annan person och familj. Var noga med att skriva avtal och en lista med inventarier i respektive bostad så att det inte blir oklarheter om vad som fanns och inte fanns i efterhand. 

Tips: Räcker inte semesterkassan så långt som ni önskar i år? Jag har tidigare bloggat om hur man kan fylla på sin reskassa och i ett annat blogginlägg gett tips på sommaraktiviteter på hemmaplan som är plånboksvänliga.

Ha koll på valutan
• Planerar du att resa utanför Sveriges gränser är det inte bara transport- och boendekostnaderna som påverkar din semesterbudget. Prisbilden i landet är en faktor som du borde tänka på. Den svenska valutan har sjunkit i värde gentemot både dollarn och euron, vilket gör att en semester i Europa eller USA är väsentligt dyrare än för några år sedan.

Länder där du fortfarande kan få mer för dina svenska kronor är:
• Thailand
• Turkiet
• Albanien
• Egypten

Lycka till med din semesterplanering!

/Sharon

 

Sharon Lavie

Familjeekonomi


Logga in

Just nu förekommer bedrägeriförsök där bedragare ringer och utger sig vara från Ikano Bank.
Var särskilt uppmärksam på samtal där bedragaren ringer och informerar om beviljat lån och ber dig att godkänna detta med Bank-ID. Observera att vi aldrig kommer kontakta dig och uppmana dig att lämna ut uppgifter till Bank-ID eller bankdosa.


Välj om du vill skriva under med Mobilt BankID eller BankID på datorn

Läs igenom

Vi förstår att du bara vill bli klar, men du måste läsa följande dokument innan du kan skriva under din ansökan.
OBS. Öppnas i nytt fönster

Skriv under

Öppna BankID appen i din mobil eller surfplatta och knappa in din kod

Nu har du skrivit under!

    Vi behöver din medsökandes underskrift

    Välj hur du vill skriva under.

    Håll sökorden enkla. Du kan använd flera ord för att förfina din sökning.

    Om du inte hittar det du söker kan du prova att skriva nya sökord i sökfältet.