24 augusti 2017

Tipsen som hjälper dig att få råd med nästa semester

flamingo

Sommarsemestern är slut och i år har det varit snålt med sommarvärme på många ställen i Sverige. Det frestar faktiskt ekonomin lite extra att ha semester med dåligt väder eftersom gratisaktiviteter som strandbesök och cykelrundor inte känns så lockande. Istället kanske vi hittar oss själva i shoppingcenter eller i biosalongen. Aktiviteter som är trevliga, men som lätt slukar pengar. Som tur är går det att undvika att även en sommarsemester med dåligt väder slutar med hål i kassan genom att börja planera för nästa semester redan nu.


 • Fundera på vilken typ av semester du önskar dig nästa år. Vad var roligt i år och vad saknade du? Är ni flera i familjen ta fram var sitt papper och skriv en plus- och minussida. Vad vill ni göra mer av och vad kan ni skippa?
 • Gör en önskelista och prioritera. Är ni flera får ni fundera på vad de flesta vill göra, kan alla få med något från sin lista?
 • Gör en uppskattning av hur mycket en sådan semester skulle kosta. Glöm inte bort att lägga till kostnader för aktiviteter, inträden, lokala transporter, restaurangbesök o.s.v. Lägg gärna in en extra buffert för allt det som man inte riktigt räknade med.
 • Blir kostnaden rimlig utifrån din nuvarande ekonomi? Hur mycket måste sparas varje månad? Om du märker att summan som semestern landar på är alldeles för hög - fundera på om detta kan bli verklighet om två år i stället. Ett annat alternativ är att se om det går att skala ned lite utan att förlora själva upplevelsen. Billigare boende, kortare resa eller stryka något som hamnat längre ner på listan kan minska utgifterna rejält.
 • Starta ett sparande idag. För att inte hela semesterkassan ska behöva sparas in på några få månader kan du ta tag i det redan nu. Bestäm en summa som varje månad automatiskt ska föras över till ett eget sparkonto för semestern.
 • Låt listan vara synlig. Skriv upp din semesterplan på ett lite tjockare papper och lista platserna som ska besökas och aktiviteterna du vill göra. Klistra in en bild från en tidning eller låt barnen göra en teckning. Rama gärna in det och låt hänga eller stå på en synlig plats. En ständig påminnelse om den närmande semestern kan motivera alla familjemedlemmar att spara.

 • Om månadssparandet inte räcker till

  Om ditt månadssparande inte räcker för den semester du önskar, fundera på om du kan få ihop pengarna på annat sätt. Här kommer några idéer på hur du minskar på utgifterna eller ökar inkomsterna.

 • Se över abonnemang så som el, försäkringar och telefoni. Om du inte har sett över dina avtal på ett tag finns det möjlighet att du har flera hundralappar att spara in varje månad. Ett annat sätt är att skippa vissa abonnemang helt som t.ex. utökat kanalutbud eller tidningar du inte läser.
 • Få med barnen på tåget: kanske vill de hjälpa till att fylla semesterkassan genom att sälja jultidningar, dela ut reklam, spara en andel av veckopengen, arrangera loppis eller panta burkar. Barns kreativitet är oändlig och kul!
 • Du kan även dra in på småutgifter- alla bäckar små som det heter. En latte om dagen, uteluncher eller spontanhandlingar blir ofta till flera hundralappar i månaden.
 • Hitta oanvända skatter i förråd och garage. Sälj eller hyr ut något du inte använder. Det kan vara allt från att sälja begagnade kläder, trädgårdsredskap och verktyg till att hyra ut ett rum i din bostad.


 • Jag hoppas att alla dessa idéer kan hjälpa dig på vägen till den semester som du längtar efter. Skulle det vara så att pengarna tar slut nästa sommar igen, glöm inte att betala av eventuella lån och krediter så fort du kan så att semesterdrömmen inte lämnar dig med tråkiga kostnader långt in på hösten.


Sharon Lavie

Familjeekonomi


Logga in

Välj vilken tjänst du vill logga in på

Välj om du vill skriva under med Mobilt BankID eller BankID på datorn

Läs igenom

Vi förstår att du bara vill bli klar, men du måste läsa följande dokument innan du kan skriva under din ansökan.
OBS. Öppnas i nytt fönster

Skriv under

Öppna BankID appen i din mobil eller surfplatta och knappa in din kod

Nu har du skrivit under!

  Vi behöver din medsökandes underskrift

  Välj hur du vill skriva under.

  Håll sökorden enkla. Du kan använd flera ord för att förfina din sökning.

  Om du inte hittar det du söker kan du prova att skriva nya sökord i sökfältet.