Monetärt

En tryggare boendeekonomi

Hur är synen på boendeekonomi när allt blivit dyrare? Även om mer än hälften av svenskarna är nöjda med sin boendekostnad känner många oro, bland annat över att kunna klara månadskostnaden och oväntade utgifter på sikt. Samtidigt är det bara 45 % som har gjort förändringar det senaste året för att få bättre kontroll på sina kostnader. Men det finns flera faktorer för ett ekonomiskt rikare boende och allt fler ser möjligheter i omvårdnad av och investering i hemmen för att trygga ekonomin långsiktigt. En pool är inte en sådan investering.

Ladda ner hela rapporten (pdf)

Barnfamiljer mer missnöjda med boendeekonomin

Trots senaste årets ränte- och hyreshöjningar känner sig 55 % av svenskarna fortfarande ganska nöjda med sin boendekostnad. Men tittar vi närmre på barnfamiljer så sticker de ut lite; bara 44 % av hushåll med barn säger att de är nöjda med sin boendeekonomi, jämfört med 59 % av hushållen utan barn.

34% barnfamiljer är missnöjda
Birgitta Vitestam

Birgitta Vitestam är forskare och ekonomie doktor i företagsekonomi vid Malmö universitet. Hon har gett ut studien Mitt hem och min ekonomi.

Känns hemmet riktigt rätt är du beredd att betala mer.

Hej Birgitta Vitestam! Fem faktorer har i din forskning visat sig vara särskilt viktiga när man räknar på att köpa bostadsrätt. Vilka är dessa faktorer och vad innebär de?

– Livsstil och känslor spelar lika stor roll som ekonomin, det vill säga det är lika mycket en social som en ekonomisk investering att köpa bostad. Det framkom ett antal faktorer som är avgörande för köpbeslutet och som jag definierar som hem: pengapåse, identifikation, föreningens ekonomi och omsättningsbarhet. Det är ingen enskild faktor som ligger bakom beslutet om köp, även om det ibland kan vara en faktor som köparen anger som blir den slutligt avgörande. För köparna är en övergripande och grundläggande faktor att bostaden ska vara ett hem, alltså en bostad där de ska trivas. Ett bostadsköp reflekterar var du är i livet. Känns hemmet riktigt rätt är du beredd att betala mer. Då kan man säga att det blir dina känslor som styr köpet och på så sätt skapar ett monetärt värde.

Förändras dessa faktorer i oroliga tider?

– Identifikationen är ju densamma, men pengapåsen är mindre. Det är svårare att göra en bostadsaffär i dag. Men på samma gång är identifikationen så pass viktig att människor kanske väljer att byta ned sig i storlek på boendet, i stället för att flytta till en tre- eller fyrarummare i ett område som de inte kan identifiera sig med.

 Klicka på frågorna för resten av intervjun

  • Hur skiljer det sig från andra boendeformer, som hyresrätt och småhus?

    – I min avhandling intervjuade jag visserligen människor som köpt bostadsrätt, men att det ska fungera som ett hem med allt vad det innebär är samma oavsett boendeform. Skillnaden är egentligen enbart hur du betalar ditt boende, genom hyra eller med egen insats. När det gäller hyresrätter flyttas dock mycket av beslutsfattandet kring boendet till hyresvärden. Det är med andra ord mer begränsat kring hur mycket de boende själva kan göra och förändra. Därför blir det extra viktigt att lyssna in vad framtida hyresgäster har för behov innan bostäderna utvecklas.

  • Identifikation och hemkänsla – hur pass mycket är människor beredda att investera ekonomiskt i dessa perspektiv?

    – Olika parametrar är olika viktiga för människor. Det handlar väldigt mycket om vilken kontext personen befinner sig i och hur man vill leva. Om du har stort ekonomiskt kapital och befinner dig i en kontext där detta är viktigt kanske det blir viktigare med en viss typ av inredning eller val av bostadsområde där ekonomisk status spelar roll, medan du som har stort kulturellt kapital söker dig till ett kvarter där kultur är viktigt.

  • Finns det något generellt som gör att bostaden ökar i värde?

    – Mäklare betonar ofta renoveringar i kök och badrum. Det har varit vanligt att slänga ut helt fungerande kök för att ersätta med helt nytt. Men jag är övertygad om att det kommer att bli allt viktigare att renovera på ett smart sätt i stället för att slänga ut allt. Hållbarhetsvärden för bostäder kommer rimligtvis att medföra ökat ekonomiskt värde. För fastighetsägare har det blivit nödvändigt att kunna motivera miljömässig hållbarhet med certifieringar. Hållbarhetsaspekter kommer med all sannolikhet att spela en allt större roll på fastighetsmarknaden framöver.

  • Vilka har bäst privatekonomi, bostadsägare eller hyrestagare?

    – Det finns en stigmatisering kring att bo i hyresrätt, och det har historiskt ansetts som mindre attraktivt än att äga sin bostad. Dock tror jag att detta kan förändras, och det är viktigt att förstå att det inte finns en enkel uppdelning mellan hyresrätt och bostadsrätt. Båda alternativen har sina fördelar och risker.

Expertpanelen: 

Hur bör människor investera för en värdeökning av hemmet?

Frida Momeni Sandin, Ikano Bank

Frida Momeni Sandin

Global marknadschef på Ikano Bank och ansvarig för konsumentinsikter.

  • “Börja med att identifiera de befintliga tillgångarna.”

    Börja med att identifiera de befintliga tillgångarna, de är ofta fler än vad vi först ser. Det kan vara vacker arkitektur, fönster som släpper in mycket ljus eller en rymlig trädgård. Genom att identifiera tillgångarna kan vi maximera deras potential i stället för att helt ersätta dem. Vi kanske kan skapa ett trädgårdsrum eller omvandla vinden till ett användbart utrymme?

    Mindre projekt som målning och byte av golv ger också ditt hem en uppdatering till en lägre kostnad.

    För att uppleva mer mening i vardagen, och se de olika värden som hemmet kan stå för, är det klokt att investera i hållbara energilösningar, som inte bara minskar våra energikostnader, utan också påminner oss om att vi kan påverka klimatutvecklingen samtidigt som dessa investeringar ökar hemmets ekonomiska värde.

Micael Dahlen

Micael Dahlen

Författare, ekonom och världens första professor i lycka vid Handelshögskolan i Stockholm.

  • ”Ett nytt hem är en av de stora lyckokickarna i livet.”

    Studier visar att ett nytt hem är en av de stora lyckokickarna i livet. Men när det inte är möjligt och hållbart att köpa och sälja hem lika ofta som vi gjort på senare år, söker vi ett hem som är förnybart. Hur kan vi glädjas åt nya saker och spänning i vårt befintliga hem? Genom en flexibilitet som gör att det enkelt går att förändra efter livssituation, intresse och nyfikenhet utan att det blir för dyrt eller riskfyllt.

    Hur kan hemmet kännas meningsfullt? Genom att det blir något mer än en ekonomisk investering, en tillgång inte bara för plånboken utan för vår kreativitet, vårt umgänge och vår omgivning. Må det vara en bikupa på balkongen, en verkstad eller ateljé, ett inbjudande gym i garaget, eller en hemlott (det där som kallades kolonilott och låg någon helt annanstans).

Isabella Ahmadi

Isabella Ahmadi

Journalist, grundare av podcasten Smarta Cash och konsumentexpert hos Prisjakt.

  • ”Tänk långsiktigt så du sprider ut kostnader och slipper panikfixa allt inför försäljning.”

    Att knäcka koden till att inte bara dra ner på kostnader utan att även öka värdet och intäkterna är guld värt! Att optimera planlösningen kan ge effekt. Riv en meningslös vägg, addera ett sovrum eller fixa riktigt bra förvaring. Inredningsmässigt tycker jag det är det en balansgång mellan den personliga stilen och vad andra tycker om. Det är smartare att gå loss på galna tapeter i sovrummen än ett ultraknasigt kök, eftersom väggar är lättare att göra om för en ny bostadsinnehavare med annan smak. För hyresgästen kan lite fräsch färg på väggarna göra under för att få till ett lägenhetsbyte. Har du en tomt kan ett Attefallshus vara en investering som både kan ge värdeökning och cash här och nu, om du hyr ut det.

    Men glöm inte grunden: Ta hand om det du har. Vårda hemmet ömt, även om det är lättare sagt än gjort med småbarn hemma, och försök hålla det i ett snyggt skick med hjälp av regelbundet underhåll. Tänk långsiktigt så du sprider ut kostnader och slipper panikfixa allt inför försäljning – och så att du själv hinner njuta av förbättringarna.

    Att trivas i och älska sitt hem ska inte underskattas. Gör du det så kommer du automatiskt ta hand om det och sprida positiv energi i det. Om det går att omvandla till pengar är oklart, men en härlig känsla är a och o för ett upplevt högt värde.

Solmaz Beik

Solmaz Beik

Arkitekt för Kod Arkitekter som utforskar hur framtidens hållbara boendeformer kommer att se ut.

  • ”Redan i dag delar människor i Sverige en del ytor och funktioner med grannarna.”

    Oavsett hur den privata bostaden ser ut, så är det investeringar i miljön utanför som kommer vara avgörande för känslan av värde för våra hem i framtiden. Redan i dag delar människor i Sverige en del ytor och funktioner med grannarna – trapphuset, återvinningen, den gemensamma grillen och gräsmattan.

    Om fler funktioner skulle kunna flytta ut från den privata bostaden – storkoket på söndagen, veckans spakväll, gästrummet, den där extraytan för lek och skutt – skulle människor få tillgång till mer och fler ytor i hemmet utan att det kostar mer, eftersom vi delar dem med våra grannar. Så, redan i arkitekturen och den byggda miljön sätts grunden som kan underlätta för människor att investera smartare i sin boendemiljö.

6 av 10 renoverar

Renoveringar för ökad trivsel och ökat värde

Vi tycker om att fixa hemma; 6 av 10 kommer att investera i hemmet under det kommande året och 1 av 3 planerar en större renovering. Om du undrar varför vi väljer att renovera så är trivsel en avgörande faktor, åtminstone om du frågar 55 % av svenskarna. Men vill man öka både trivsel och bostadsvärde så är det kök, badrum och grön energiteknik som kommer högst på önskelistan.

Mattias Lantto

Mattias Lantto är mäklare och grundare av digitala plattformen Bostadssäljarna.

Många har bott onödigt stort.

Hej Mattias Lantto! Vad bör människor göra för att se högst värdeökning av sin bostad?

–Vårda bostaden. Jag har sett kunder som har brustit i omvårdnaden av sin bostad genom att kanske förvanska den på ett sätt som gör att den inte harmonierar med den arkitektur eller den idé som fanns från början. Det krävs små insatser för att förbättra funktionaliteten. I ett 1940-talskök till exempel, är förmodligen diskbänken väldigt låg, men en snickare kan höja sargen, och genom att addera en roligare diskbänkskiva kan du behålla köket. De här äldre köken är ofta gjorda i massivt trä, en kvalitet som i dag kostar mycket pengar. Du kan kanske få ett mervärde av att byta ut det de första fem åren, men efter 15-20 år kommer det här nya köket inte att vara i bra skick och det kommer heller inte vara det som människor eftertraktar. Byter du i stället kaklet och målar om köksluckorna så har du ett kök som betingar ett högre värde än ett nytt kök i dag. Det gör både dig själv och din ekonomi, men också miljön, en tjänst.

 Klicka på frågorna för resten av intervjun

  • Vilka stora skiften kring människors boendesituation kommer vi se framöver?

    – Det kommer att bli vanligare att ta in inneboende. När räntan har varit låg har många bott onödigt stort. Vi går tillbaka mer mot 1970-talet och dess kollektiva boenden. En separat ingång till ett hus kan till exempel skapa en värdeökning.

  • Hur kommer köpbeteendet förändras på bostadsmarknaden framåt?

    – När det gäller bostadsrätter kommer människor framåt vara mycket noggrannare med att få koll på ekonomin genom att läsa föreningars årsredovisningar och ställa rätt frågor. Äger de marken? Hur ser belåningen ut? Vad har man för risker här? När löper lånen ut? Jag märker att dessa frågor börjar komma allt mer. Bostadsrättsföreningar med god ekonomi kommer ha enorm fördel framöver.

 

4 renoveringar som ger mest värdeökning

  • Se över ditt värmesystem

    Installera bergvärme eller jordvärme om du har möjlighet till det. Installera solceller på taket, det kommer göra stor skillnad i din plånbok över tid. Titta även på möjligheten att börja sälja el.

  • Optimera ventilation

    Många har problem med dålig ventilation hemma.

  • Lägg om taket och dränera

    Dålig luft i källaren i villor är vanligt och ordnas nästan alltid med dränering.

  • Håll stilen

    Bevara och restaurera originaldetaljer. Generellt sett är det väldigt bra att titta på huset, vad är det för stil, vad var ursprungstanken, och försöka jobba med det.

Hur sparar svenskarna?

De allra flesta i vårt land är överens om att ett sparande är viktigt och bara 8 % procent har inte något sparande alls. Den populäraste sparformen är det klassiska sparkontot som 75 % av svenskarna har, tätt följt av aktier och fonder som 71 % har investerat sparpengarna i.

Så sparar vi i Sverige
Ajla Jusufi, Ikano Bank

Ajla Jusufi är bolånespecialist hos Ikano Bank.

Kunder vill ofta prata av sig

Hej Ajla Jusufi! Vad är den vanligaste frågan människor ställer kring sin boendeekonomi i dag?

– Vad händer med räntorna framåt och hur påverkar det mina kostnader. På banken räknar vi alltid på en kalkylränta, en ”stressränta”, för att försäkra oss om att det finns marginaler att klara förändringar i ekonomin.

Ser ni någon skillnad i människors önskan att vilja prata med en människa – dig – det senaste året?

– I tuffa ekonomiska tider märker vi stress och oro hos våra kunder. De söker trygghet och vill ofta prata och få personlig service.

 Klicka på frågorna för resten av intervjun

  • Hur kan ni hjälpa bolånekunder att fatta klokare beslut, kring till exempel räntor och amortering?

    – Vi har alltid helhetsperspektivet på kundens ekonomi. Vanligaste frågan vi får är om man bör välja rörlig eller bunden ränta och då är det viktigt att ta hänsyn till den unika situationen. Vi ger generella rekommendationer om att dela upp lånet i en rörlig och en bunden del för att sprida riskerna.

  • Hur bör människor tänka kring att köpa och sälja bostad i dessa turbulenta tider, med osäkerhet kring ränta och priser?

    – Låt behoven styra. Om du redan köpt en ny bostad och behöver sälja din nuvarande, vänta inte. Ett tips är att sälja först och köpa sen. Då vet du vilka möjligheter du har och du undviker risken att sitta med dubbla kostnader. Se över räntan och jämför banker.

  • Vad skulle du ge för tips till den som vill spara till ett framtida boende?

    – Gör en budget. Se över ditt sparutrymme och fundera vad du kan dra ner på. Avsluta onödiga abonnemang och tjänster, ha matlåda till jobbet, skippa takeaway-kaffet. Ha ett sparkonto med automatisk överföring. Börja med en realistisk summa och bli inte ivrig – glöm inte nöjen och fritid. Då finns risken att du tröttnar på sparandet och ger upp. Investera tryggt i ett sparkonto med ränta.

 

4 tips för en tryggare boendeekonomi:

  • Skapa en budget

    Planera din ekonomi noggrant och gå igenom inkomster, utgifter, sparande och lån.

  • Se över boendekostnaderna

    Kolla över fasta utgifter såsom försäkringar, el och bredband. Vissa av avtalen kan omförhandlas. Med fler tjänster under samma leverantör kan du ibland få rabatterat pris. Samla också ihop smålån och krediter i ett banklån för bättre villkor. Se över kostnader för el, vatten och värme. Minska förbrukningen och byt till billigare leverantörer och avtal.

  • Konkurrensutsätt ditt bolån

    Se över din bolåneränta med jämna mellanrum. Olika banker erbjuder olika ränta och ofta beror storleken på ränterabatten du får på din förmåga att förhandla och hur banken värderar dig som kund. Det finns dock banker, bl.a. Ikano Bank, som erbjuder förhandlingsfria bolån. Det betyder att alla med samma förutsättningar får samma ränta. Fundera på vad som passar dig och kolla upp var du kan få bäst ränta.

  • Ha en sparrutin

    Spara kontinuerligt och bygg upp en stabil buffert för oväntade händelser. Ha gärna ett målsparande för dina drömmar.

Dimensioner av rikare boende

tre dimensioner av rikare boende

Läs hela rapporten

När vi i vår första rapport undersöker vad som ger upplevelsen av ett rikare boende, har vi identifierat tre dimensioner som påverkar oss människor.

Vi får svar på vad som påverkar synen på hemmet i en orolig omvärld – och målar med hjälp av nya insikter upp en bild av hur framtidens hem kan utvecklas.

Ladda ner hela rapporten (pdf)

Tips för ett rikare boende

Man och kvinna sitter vid frukostbordet tillsammans med sina barn och ser över hushållsbudgeten

Så skapar du en effektiv hushållsbudget

Att få överblick över sina pengar är smart och kan ge extra trygghet i vardagen. I den här guiden visar vi hur du skapar en egen hushållsbudget och vad den bör innehålla.

Läs mer

Checklista när du går på visning

Att gå på visning är en viktig del på resan mot din nya bostad.  Med den här checklistan hjälper vi dig att göra det mesta av visningen så att du kan ta ett genomtänkt beslut.

Läs mer

En man med ett barn på sina axlar vandrar framåt längs en grusväg i skymningen.

Hitta det ekonomiska lugnet

Stress över ekonomi kan få oss att må dåligt. Niclas Almén, doktor i psykologi och legitimerad psykolog och psykoterapeut, tipsar om hur du kan hantera den ekonomiska stressen.

Läs mer