Mänskligt

pojke hoppar ut ur flyttlåda

Ett mänskligare hem

Att trivas i sitt hem är en grundläggande faktor i dagens Sverige. Men vad är viktigast för att trivsel ska uppstå? När vi ställer frågan till Sveriges befolkning svarar 42 % att en harmonisk och lugn miljö är allra viktigast för att känna sig hemma. Och när vi vi ska renovera är just trivseln den mest avgörande faktorn. Kanske är det därför de flesta väljer att investera tid och pengar i vardagsrummet?

Ladda ner hela rapporten (pdf)
 

Vad är viktigast för att du ska trivas i ditt hem?

  • 42 %

    En harmonisk och lugn miljö

  • 32 %

    Närhet till arbete, bekvämligheter och service

  • 20 %

    Plats för mina intressen och hobbyer

  • 14 %

    Funktionell och välorganiserad layout

utomhusliv statistik

Utomhusliv viktigare för kvinnor 
– hemmahobbyn en mansgrej?

Om flyttlasset går imorgon är tillgång till trädgård eller uteplats det allra viktigaste vid val av ny bostad – särskilt för den kvinnliga delen av befolkningen där 63 % tycker att det är topprioriterat vid val av nytt boende.

Män prioriterar däremot sina hobbyer lite extra; 21 % svarar att de vill ha plats för sina intressen och hobbyer, jämfört med 8 % av kvinnorna. Vad är viktigast för dig när du ska köpa nytt?

Terry Hartig

Terry Hartig är professor i miljöpsykologi vid Uppsala universitet. Han forskar huvudsakligen om restorativa miljöer och platsers inverkan på hälsa och välmående.

Hemmet är en obligatorisk plats för att vi ska må bra.

Hej Terry Hartig! Du forskar om platser som ger återhämtning och välmående, är hemmet en sådan plats?

– Ja, och på sätt och vis en obligatorisk plats. Efter att ha varit ute och tagit itu med vardagen vill man komma tillbaka till hemmet. Det är ett väldigt gammalt beteendemönster över många kulturer. Samtidigt är hemmet inte en återhämtande plats för alla, för det kan också vara en krävande plats där många av vardagskraven finns. Detta kan innebära källor till konflikt.

Hur skapas bra förutsättningar för återhämtning i hemmet?

– Hemmet måste få vara en plats där människor kan komma ifrån vardagens krav och stress. Men det handlar inte bara om att komma ifrån något, utan också att komma till något. Att där finns något att engagera sig i – till exempel trivsel med en partner eller familjemedlemmar, eller utrymme att träffa vänner eller ägna sig åt sina intressen. Något som hjälper en att släppa kraven. Sedan finns det förstås generella saker, som att ha en bekväm säng, som inte ska underskattas. 

 Klicka på frågorna för resten av intervjun

  • Vad skapar hinder för återhämtningen?

    – Många använder i dag hemarbete som ett sätt att hantera vardagskraven, till exempel förskolehämtning. Arbete i hemmet kan minska stress men kan samtidigt undergräva möjligheterna till återhämtning. Man kommer inte ifrån arbetet på samma sätt, jobbet finns där hela tiden. Och vi ser till exempel att människor som jobbar hemifrån ofta arbetar fler timmar. För att motverka det bör man försöka ha en tydligare uppdelning, även rent spatialt. Gärna ha en särskild plats, ett separat rum, just för arbetet.

  • Din forskning visar att naturen och gröna miljöer kan ha en positiv inverkan på hälsa och mående. Är balkong eller uteplats något att prioritera ur den synvinkeln?

    – Natur och grönska kan vara en plats där vi kommer ifrån vardagens krav och ger möjlighet till motion och umgänge. Naturen erbjuder även estetiska kvaliteter som kan hjälpa oss att vara mer närvarande. Om balkong eller uteplats ger dessa effekter beror på flera faktorer. Vad tittar man ut på, grönska eller någon annans lägenhet? Finns insynsskydd? Människor vars boende är orienterat mot andras fönster drar gärna för sina egna och går då miste om utsikten.

  • De senaste åren har vi sett att fler människor flyttar från än till storstadsregionerna. Om fler flyttar ut på landet, kan det ha en positiv inverkan på folkhälsan?

    – Det blir individuellt. Man kan argumentera för att det är bättre för hälsan att bo på landet eftersom luften till exempel är renare där. Men om personen måste in till stan varje dag och sitter två timmar i bil och andas in avgaser innebär det kanske en högre grad av exponering för luftföroreningar än någon som bor i en lugn del av stan och kan åka kommunalt. Man kan inte stirra sig blind på ett attribut, det handlar om en sammantagen bild av många olika faktorer.

Expertpanelen: 

Vad ger ett rikare boende?

Frida Momeni Sandin, Ikano Bank

Frida Momeni Sandin

Global marknadschef på Ikano Bank och ansvarig för konsumentinsikter.

  • “Alla är olika, med unika behov 
och drömmar.”

    Ett rikare boende handlar inte endast om ekonomisk rikedom utan ännu mer om att skapa en rik och meningsfull miljö, där livet får ta plats och levas. Alla är olika, med unika behov och drömmar. För någon är köket viktigast för att samla familj och vänner, för en annan är egentid i trädgården eller närhet till naturområden viktigast. Vi måste alla våga vara nyfikna och lekfulla när vi utforskar hur vi kan göra vårt boende rikare.

    Ikano Banks insiktsarbete visar att människor efterfrågar bättre överblick och kontroll på sin ekonomi – att ta hjälp av sin bank för att skapa ordning kan ge utrymme för lugn och nya planer hemma. Det är också viktigt att prioritera ett sparande, gärna öronmärkt för bostaden, så att plötsliga utgifter kopplat till hemmet inte skapar stress och oro. Med det sagt, vet vi att många kämpar med sin ekonomi just nu och inte har möjlighet, eller privilegiet, att i vardagen fundera på vad som ger ett rikare boende. Men även ”downsizing”, att våga ändra sin boendesituation, kan ge upplevelsen av ett rikare boende. Jag hoppas att alla kan hitta någon del av sitt boende som skapar en känsla av lugn.

Micael Dahlen

Micael Dahlen 

Författare, ekonom och världens första professor i lycka vid Handelshögskolan i Stockholm.

  • ”Ett rikare boende handlar, liksom ett rikare liv, om att verkligen leva.”

    Ett rikare boende handlar, liksom ett rikare liv, om att verkligen leva. Inte att förvara sig själv och sina ägodelar, inte att komma undan, utan att möta livet. Det handlar om andra människor, som vi delar hemmet med eller bjuder hem, men också om virtuella ytor att umgås i (ja, det kommer!). Det handlar om hem som är aktiva och föränderliga, att göra och att uppleva. Vilket inte behöver betyda att du bygger en timmerstuga eller bor på en flotte som färdas längs en fors, men de fungerar ganska bra som metaforer. Kanske kan det vara ett hus som går att snurra på för att byta utsikt eller en lägenhet med flyttbara väggar?

    Ett rikare liv handlar om utmaningar och om sådant som ibland kan kännas lite läskigt. Det förknippar vi vanligen inte med boende. Men de flesta som bott i en trädkoja, sovit längs en bergsvägg eller på en bondgård, om så bara för ett dygn, kan nog hålla med om att det kändes levande och rikt. Hur kan det översättas i huset eller lägenheten vi bor i?

Isabella Ahmadi

Isabella Ahmadi

Journalist, grundare av podcasten Smarta Cash och konsumentexpert hos Prisjakt.

  • ”Att oplanerade kostnader dyker upp är en regel mer än ett undantag.”

    Ett rikt boende är ett hem där man kan känna sig trygg och trivas, och det gör man med koll på ekonomin. Att ha en budget är sen gammalt, men att damma av den då och då ger kontroll och en känsla av lugn. Hur ser bostadsbufferten ut egentligen? Vad är nödvändiga kostnader jämfört med önskeuppgraderingar? Att oplanerade kostnader dyker upp är en regel mer än ett undantag. En reality check kommer ofta när man tittar på senaste årets utgifter, så granska kontoutdragen och säkra att du har en realistisk buffert. Typiska budgetbovar är uppvärmning, el och bolåneräntor, så att se över detta kan ge klirr i kassan. Men stanna inte där utan se över alla avtal och abonnemang. Jämför, förhandla och spara in pengar.

    Ett tips är att sätta på ekonomiglasögonen och ta en budget-tur i bostaden. Vad kostar det egentligen att köra en disk, torktumla eller ha 23 grader varmt hemma? Räkna och utvärdera hur pengarna spenderas – och ännu viktigare: tänk igenom hur du hellre vill spendera dem. Det finns ofta små justeringar som går att göra för att leva livet precis som just du vill. Huvudfrågan är: Vad är viktigt för dig? Våga prioritera dina drömmar och strunta i vad “alla andra” har.

Solmaz Beik

Solmaz Beik

Arkitekt för Kod Arkitekter som utforskar hur framtidens hållbara boendeformer kommer att se ut.

  • ”Grundprincipen för minskad resursförbrukning är att dela på tillgångar.”

    Forskning pekar på att i områden med djupa sociala band där människor spenderar tid med grannar, finns en mer miljövänlig livsstil och vilja att göra uppoffringar av miljöskäl. Ur ett klimatperspektiv är grundprincipen för minskad resursförbrukning att dela på tillgångar. En förutsättning för att kunna göra det är mellanmänsklig tillit, att vi litar på varandra. Framgångsrik delning kan även främja tillit och gemenskap mellan personer och grupper. Känner du dina grannar och litar på dem är du mer benägen att låna av dem eller låna ut till dem, dela på ytor eller erbjuda och efterfråga tjänster och gentjänster.

    Genom att öka flexibiliteten i olika delar av boendet går det att skapa ett hem som inte bara handlar om var vi bor, utan också möjliggör ett rikare och enklare vardagsliv. En vardag där vi är en del i ett stärkande socialt sammanhang och enklare lever inom planetens gränser. I ett hem som utifrån den boendes perspektiv bidrar till såväl social, ekologisk som ekonomisk hållbarhet.

Sparpengar finansierar hemmatrivseln

Hur tänker du finansiera nästa stora investering för att öka trivseln hemma?

  • 55 %

    Kontant, med sparpengar

  • 14 %

    Kontant, med pengar från mitt lönekonto

  • 9 %

    Utöka bolån

John Magnus Roos

John Magnusson Roos är konsumtionsforskare och lektor i socialpsykologi vid Göteborgs universitet.

Att konsumera ger ungeför samma lycka som att umgås med sin partner.

Hej John Magnusson Roos! Helt ärligt, blir vi människor lyckligare av att konsumera?

– Faktiskt, en stor studie som jag var med och gjorde visade att ju mer vi konsumerar, desto bättre mår vi och lyckligare blir vi. Det ger ungefär samma tillfredsställelse som att ägna sig åt sina fritidsintressen eller att spendera tid med sin partner. Men det spelar roll vad vi konsumerar. På ett individuellt plan bör det du köper vara i linje med den du är och hjälpa dig att förverkliga dig själv. Tittar vi på mer generella faktorer så blir vi lyckligare när vi konsumerar upplevelser snarare än saker, och när vi lägger pengar på andra snarare än oss själva – så kallad prosocial konsumtion.

 Klicka på frågorna för resten av intervjun

  • Vilken konsumtion kopplat till hemmet kan öka lycka och tillfredsställelse?

    – En intressant sak vi hittade i vår studie var att matupplevelser gör att människor mår bättre. Det är något man ofta delar med andra och måltiden har också ofta prosociala aspekter, att vi bjuder andra och får dem att må bra. Och konsumtion kopplat till kök och matlagning har ökat väldigt mycket. Vi människor mår bra av att sitta ner och umgås med andra. Middagsbordet och köket kan bidra till det. Vad gäller annan konsumtion i hemmet, som inredning och möbler, är det återigen viktigt att sakerna vi köper representerar de vi är och bidrar till att vi kan förverkliga oss själva.

  • Om vi vänder på resonemanget, kan vi känna lycka och tillfredsställelse av att spara pengar?

    – Om du kan sätta upp mål över vad du sparar till kan det bidra till ökad lycka, både när du uppnått ditt mål och under tiden du sparar. Det verkar ge mer lycka än att bara spara i största allmänhet.

 

4 tips för ett mänskligare hem

  • Tänk igenom behoven

    Många gånger renoverar vi enbart för att sätta egen prägel på hemmet eller för att vi tröttnat på stilen. Fundera först igenom vilka som är de största förändringsbehoven.

  • Prioritera sociala ytor

    Satsa på sociala ytor för umgänge och på det som gör dig lycklig. Skapa rum som just du trivs i oavsett om det är vardagsrummet, sovrummet, balkongen eller trädgården.

  • Lite gör stor skillnad

    Små uppdateringar kan göra stor skillnad. Om du vill renovera ytskikten så finns det mycket du kan göra som inte kräver att du lägger hundratusentals kronor på att riva ut fullt fungerande inredning.

  • Gör en inköpsbudget

    Genom att titta på vad du har råd med och sätta upp en budget får du kontroll på vad det kostar vilket kan hjälpa dig att göra bättre val.

Lotta Noremark

Lotta Noremark är Range and Identity Leader på IKEA.

Leken är central för att skapa lycka.

Hej Lotta Noremark! En ”harmonisk och lugn miljö” är viktigast för att trivas i hemmet, enligt Ikano Banks undersökning bland svenskarna. Vilka investeringar skapar en sådan miljö?

– Vi vet att människor blir lugnare med ordning och reda och struktur runtomkring. Olika förvaringslösningar är därför en bra prioritering. Det kan vara stora och små investeringar för flexibla lösningar i ett förstagångsboende, eller för att skapa struktur i barnfamiljen. Det kan lika gärna vara stora garderobslösningar som mindre förvaringslådor i hallen.

Hur kan människor bli ännu mer kära i sina hem? 

– Genom att göra det till sitt. Inspiration på sociala medier finns i överflöd. Men det finns ett självförtroende i att tänka på vem jag är och vad jag tycker om. Vad är det som gör att det känns hemma hos just mig? Ett knep är att blanda upp nya möbler med ärvda ting från förr. Allt behöver inte passa perfekt ihop. I stället bygger man sitt hem med livet som pågår där inne.

 Klicka på frågorna för resten av intervjun

  • Hur kan möblering påverka upplevelsen av lycka hemma?

    – Leken är central för att skapa lycka. Ju mer vi leker desto mer fria blir vi i våra sinnen, både vuxna och barn. Att skapa plats för leken hemma blir jätteviktigt. Matbordet kan bli en koja och soffan ett sjörövarskepp. Dels frigör vi endorfiner men vi blir också trötta och sover bättre.

  • Vad ser IKEA att människor kommer fokusera mer på i sina hem i framtiden?

    – Att sova och äta är saker som prioriteras allt mer. Köken har varit en viktig investering under många år och en samlingspunkt för människor. Nu har vi en ekonomisk situation som gör att människor inte investerar lika mycket i hemmen som exempelvis under pandemin. Men vi vet ju att vi måste sova och äta och då vill många göra det bra, på olika nivåer. En investering kan därför vara en riktigt bra säng, eller så är det att köpa riktigt bra kastruller.

Dimensioner av rikare boende

tre dimensioner av rikare boende

Läs hela rapporten

När vi i vår första rapport undersöker vad som ger upplevelsen av ett rikare boende, har vi identifierat tre dimensioner som påverkar oss människor.

Vi får svar på vad som påverkar synen på hemmet i en orolig omvärld – och målar med hjälp av nya insikter upp en bild av hur framtidens hem kan utvecklas.

Ladda ner hela rapporten (pdf)

Tips för ett rikare boende

Man och kvinna sitter vid frukostbordet tillsammans med sina barn och ser över hushållsbudgeten

Så skapar du en effektiv hushållsbudget

Att få överblick över sina pengar är smart och kan ge extra trygghet i vardagen. I den här guiden visar vi hur du skapar en egen hushållsbudget och vad den bör innehålla.

Läs mer

En man med ett barn på sina axlar vandrar framåt längs en grusväg i skymningen.

Hitta det ekonomiska lugnet

Stress över ekonomi kan få oss att må dåligt. Niclas Almén, doktor i psykologi och legitimerad psykolog och psykoterapeut, tipsar om hur du kan hantera den ekonomiska stressen.

Läs mer

Budgetrenovera eller renovera på budget? Smarta tips när du vill förnya hemma

Ska du renovera? Här hittar du tips på hur du kan budgetfixa hemma, tillsammans med råd om hur du kan hålla nere kostnaderna för större renoveringar.

Läs mer